u svakom slučaju, budući da se amerikanci ne žure otkloniti inflaciju nego ih brine prije svega recesija, sa zlatom si u win poziciji. s time da će kad se pokrene ekonomija ipak krenuti run na dionice.
Tocno. Samo je pitanje kada ce se pokrenuti ekonomija. Prvo mora odraditi pad i zaustavljanje. Pa onda cmrljenje pa tek onda rast. Do tada ostajemu u CHF i zlatu. Zlato mi je kasno za dokupljivati ali zato CHF kod nas jos nije odletio a to je indirektno kupovanje zlata. Postavlja se i pitanje do kada ce HNB moci braniti tecaj jer nitko nema beskonacno municije pa tako niti Rohatinski.
a nekako mi se ne čini da će nas od recesije spasiti bernanke nego kapital sa istoka. i to bi moglo biti prije nego se misli. a ne zaboravimo da je tu i ona buffetova ponuda osiguravateljima koja čeka da im dođe voda do grla i odluče je prihvatiti. piše o tome i danas na bloombergu.
Oni vec jesu u recesiji i to pocinju javno priznavati. Rezanje kamatnih stopa samo pojacava inflaciju kao i porast cijena nafte. Slabljenje dolara im omogucava dobar izvoz cime guse EU i ostatak jer ostale valute jacaju pa vise ti produkti nisu konkurentni. Problem je raspada hipotekarnih kredita a sada na red dolaze bond insureri pa sigurno jos jedna runda writedowna. Pogledaj malo na sto se US sprema:
http://online.wsj.com/article/SB120398607404892133.html?mod=hpp_us_whats_news&apl=y&r=887335
Na Bernakea ne racunaj previse. On sam odradjuje Bushevu predizbornu kampanju i odradjuje mandat republikanske klike. Pogledaj malo na yahoo koji su sve CEO-i isprodavali dionice prije ovog krsa. One jos moraju fest pasti da bi ista bagra imala racuna ponovno dobiti opcije od svojih voljenih firmi uz otpustanja i rezanja budgeta unutar istih.
Azijski kapital je vec jednom ispusio na ovu foru. Nisam siguran da ce ponoviti gresku jos jedan puta. Mislim da ovaj puta ipak love Arape.
Dow i Nasdaq su u zadnje 2-3 godine pali jedno 20-30 puta preko2-3%!!!!!!!!!!!!!!!!Ali to se vrati idući dan i to nikoga ne brine-previse.Pao je ponekad i oko 5% .Da li ste vi to osijetili na nasoj burzi?Ne.
Nama je tržište najvise korigirano(neopravdano i to smo vidili u novinama)i zato kod nas dolazi lagani ali siguran oporavak.Dolaze odlična FI od nasih firmi.
Da bi se mogli usporedjivati sa US Grobex bi morao biti negdje oko 3000 ali obzirom na razvijenost ekonomije pitanje je da li je uopce to moguce usporedjivati. Pogotovo ne usporedjivati sa ATH na nasim dionicama koje su bile napucane do bola. Ameri drze za priliku EVENTUALNO kupovinu dionica oko P/E 10 ili cak i nize!!! Koliko je takvih kod nas a da firme imaju kakvu takvu likvidnost i da barem nesto vrijede.
Sto se FI tice pogledaj moje prethodne postove i pitanja.
Želio sam reći da mi dobijamo za mjesec dana ulaznicu za NATO (a to dovodi strane ulagače),situacija sa EU je dobra tak da smo uskoro i tu unutra.Ali na kratkoroćno gledano a to za 3.i4.mj. budu ugodna izv.nasis jakih firmi i to bude potegnulo tržiste.Mirovinski fondovi i OIF budu potegnuli tržište na gore.Mislim da je to njima jasno.Ovakva situacija nikome ne odgovara a pogotovo nasim firmama.Ima dosta njih koje su na redu za privatizaciju…..
Puno sreće svima.
a bear market nije od jučer. netko je na forumu (žao mi je što nisam zapamtio tko i na kojem topicu) jednom spomenuo da je prosječni p/e na svjetskim burzama prije 7-8 godina bio oko 25 ili 30, a neposredno prije pada prošle godine bio je nešto preko 10. bilo bi zanimljivo usporediti točne podatke. dakle medvjedi vladaju već godinama, samo je ekonomski boom doveo do toga da su cijene dionica rasle iako su se trgovale po sve nižem p/e.
moramo uzeti u obzir i to da se većina indeksa eu burzi niti 2007. prije pada nije uspjela vratiti na nekadašnju razinu. FTSE se recimo već više od osam godina ne uspijeva vratiti na ath.
OIF su nelikvidni trenutno. OMF čekaju rješenje za BF. Meni je očito da su INA i HT stavljeni kao apsolutni prioritet kod OMF što se tiće obrane.
Želio sam reći da mi dobijamo za mjesec dana ulaznicu za NATO (a to dovodi strane ulagače),situacija sa EU je dobra tak da smo uskoro i tu unutra.Ali na kratkoroćno gledano a to za 3.i4.mj. budu ugodna izv.nasis jakih firmi i to bude potegnulo tržiste.Mirovinski fondovi i OIF budu potegnuli tržište na gore.Mislim da je to njima jasno.Ovakva situacija nikome ne odgovara a pogotovo nasim firmama.Ima dosta njih koje su na redu za privatizaciju…..
Puno sreće svima.
Sve sto si napisao otprilike stoji. Samo je pitanje KADA ce se to odigrati. Trenutno je u fokusu Brazil sto se tice EM a ne mi. Primarno su u fokusu commodities, platina, zlato itd…. Bas ih briga za neku HR sa bombama na Kosovu i mogucim otcjepljenjem RS….. Ima puno mirnijih mjesta gdje investitori nece razmisljati o tim stvarima. Ponavljam pogledajte si dobro grafove koje sam postao par stranica ranije. To su cinjenice koje barem meni puno govore.
OIF su nelikvidni trenutno. OMF čekaju rješenje za BF. Meni je očito da su INA i HT stavljeni kao apsolutni prioritet kod OMF što se tiće obrane.
OIF i OMF su vecinom u obveznicama i orocenjima. Po meni oni idu na daljnji iskrcaj cim se ukaze prilika. Ako se ne ukaze stvoriti ce je sami kao sto su napravili na HT. Dolaze FI – idealno vrijeme.
Što se tiće povrataka indeksa na stare razine ili ne, mislim da ako pogledate košaricu crobexa 1.1.2007. i danas, mislim da su neusporedive. Treba gledat dionice.
Ivek nemam vremena se sa tobom nadmudrivati.Pa Brazil je ogromno tržište….a mi smo malo.I nama je dovoljno da mali broj njih dode.A pogledaj onaj upit od nekog US fonda za KODT!!!!!!!!!!!!
Culi su za neku Zlatnu kunu i eto…odmah imj e interesantna nasa najbolja firma za 2007.god.
Uvijek ce biti kupaca.Pozdrav i malo vedrine,optimizma ………..
Što se tiće povrataka indeksa na stare razine ili ne, mislim da ako pogledate košaricu crobexa 1.1.2007. i danas, mislim da su neusporedive. Treba gledat dionice.
želiš reći da nemaju smisla recimo ni tehničke analize indeksa jer graf od prošlog ljeta nema nikakve veze s današnjim?