Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

“Ali ja još uvijek nisam dobio odgovor na svoje pitanje, gdje je to propisano, kojim zakonom ili propisom je uređeno trgovanje skrivenim nalozima? Ajde budite konkretni u odgovorima, a ne cinični, sarkastični, i još svašta nešto na “…ični”. Hvala

To je pravo pitanje i dodatak: Tko sve može trgovati skrivneno?
Zna li tko što o tome? Ili samo ponavljamo – skriveno ovdje, skriveno ondje…[shocked]

Shvaćate li sami sebe suviše ozbiljno?

SVI

Na koji način zadati skriveni nalog?
Možda lupam bezveze, ali nije mi jasno.

Ali ja još uvijek nisam dobio odgovor na svoje pitanje, gdje je to propisano, kojim zakonom ili propisom je uređeno trgovanje skrivenim nalozima? Ajde budite konkretni u odgovorima, a ne cinični, sarkastični, i još svašta nešto na “…ični”. Hvala

To je stvar najvjerojatnije same burze, odnosno njihovih pravila. Skriveni nalozi postoje vec godinama, na VSE ih je bilo. I u drugim zemljama postoje, OMX je svedska platforma i tamo su implementirani, ocito ne bez veze. Nije problem u tim nalozima ukoliko ih svi imaju pravo postavit (tj. ako su pravila igre iste za sve). Mi mozemo ili pristat na pravila ili ne trzit.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

oberst: ” deimos: ” misko: ” … A šta je s tim skrivenim nalozima, gdje je to propisano? ” Ako nije zabranjeno, dopusteno je. ” Fizičke osobe mogu radit sve što nije zabranjeno zakonom, a pravne osobe smiju radit samo ono što im je dopušteno zakonom. ” Ali ja još uvijek nisam dobio odgovor na svoje pitanje, gdje je to propisano, kojim zakonom ili propisom je uređeno trgovanje skrivenim nalozima? Ajde budite konkretni u odgovorima, a ne cinični, sarkastični, i još svašta nešto na “…ični”. Hvala

Imas citat iz pravilika ZSE na temi Skriveni nalozi. ZSE si je ostavio mogucnost da pod odredjenim uvijetima i odrdjenim klijentima dozvoli otvaranje skrivenih naloga.

Pilar

Evo za one lijene – s teme “skriveni nalozi”
Kolega pilar na stranici 8. napisao sljedeće:
“Evo ga, sad je sve jasno:

Pravilnik ZSE objavljen na http://www.zse.hr

205 Ponuda može biti:
1. Redovita (Limit order)
2. Ispuni odmah sve ili obriši (Fill or Kill – FoK)
3. Ispuni odmah koliko je moguće i obriši (Fill and Kill – FaK)
4. Tržišna (Market order)
5. Tržišna FoK
6. Tržišna FaK

6.3.4.2 Stvaranje obaveze davanjem Ponude
211. Izuzetno, Burza može dopustiti davanje ponuda kod kojih je količina vrijednosnih papira na koje se odnosi ponuda skrivena.

6.3.4.3 Transparentnost ponude
213 Svaka Ponuda mora sadržavati količinu i cijenu vrijednosnih papira na koje se odnosi. Svi Članovi koji trguju mogu te podatke vidjeti u knjizi ponuda (osim u slučaju Ponude sa skrivenom količinom vrijednosnih
papira).”

[rolleyes][smiley][thumbsup]

Ako vas tako smetaju ti skriveni nalozi, prijavite HANFA-i. To vam se moze svrstat pod manipulaciju ponudom/potraznjom, sto je HANFA nekoliko puta spominjala. Isto tako po nekom zakonu, neznam vise kojem, duzni su vam se ocitovat. Za svaki slucaj posaljite i pismeno, preporuceno sa povratnicom.

Ako vas tako smetaju ti skriveni nalozi, prijavite HANFA-i. To vam se moze svrstat pod manipulaciju ponudom/potraznjom, sto je HANFA nekoliko puta spominjala. Isto tako po nekom zakonu, neznam vise kojem, duzni su vam se ocitovat. Za svaki slucaj posaljite i pismeno, preporuceno sa povratnicom.

HANFA je odobrila pravilnik ZSE i samim tim je odobrila i skrivene naloge.

Pilar

deimos:

HANFA je odobrila pravilnik ZSE i samim tim je odobrila i skrivene naloge.

Pilar

Onda pisi kuci propalo…

Hvala kolega boss, pratim povremeno raspravu o skrivenim nalozima i puno toga mi nije bilo jasno[thumbsup]

Mene zanima da li je neko uspio zadati neki od slozenijih naloga i u kojoj je brokerskoj kuci to napravio.

Pilar

jel gleda neko amere…[proud]
http://finance.yahoo.com/

New Report

Close