VENDETTA: ” ČARUGA: ” VENDETTA: ” ČARUGA: ” http://money.cnn.com/data/us_markets/index.html ” Lijepa situacija u SADu. Bit će da im mjere imaju učinka, barem za sada. ” Izgleda da da ” Bit će, po meni zanimljivije vidjeti hoće li to sutra povući ostatak svijeta.Mislim da je to dosta važno hoće li drugi reagirati. Danas baš i nisu ali sutra će tek biti važno. ” Danas je opcenarodno veselje jer je Bernake najavio jos jedan rate cut. Medjutim sve im ostalo usporava i ne zvuci bas jako dobro. Mene ne zanima niti danas niti sutra. Mene zanima od polovice 5 mjeseca situacija. Po meni tada mozemo govoriti o promjeni trenda ili nastavku ovoga. Zanima me sto ce biti kada vise ne bude nicega za rezanje. http://money.cnn.com/2008/02/20/news/economy/fed_minutes/index.htm?postversion=2008022015
Neka si ti meni živ i zdrav mada svakom sjaju pridodaješ tamu.
Pa di si kako si kako zdravlje, rijetko pišeš zadnja 2 dana. zašto?
Dosadno je bez tebe.
Vrlo brzo bi mogli se razvući do 4500 bodova Crobexa, čak ovaj i slijedeći tjedan, ali će nakon toga biti čini mi se malo otpora. Ali to je normalno jer će se neki htjeti iskrcati na nuli. Nakon toga FI i daljnji rast po meni.
Možda i griješim, ali ne bih izlazio na ovom dnu i uz ovakve signale pa makar morao klečiti na kuruzi.
Staviti ću malo promjenjeni graf.
Danas je opcenarodno veselje jer je Bernake najavio jos jedan rate cut. Medjutim sve im ostalo usporava i ne zvuci bas jako dobro. Mene ne zanima niti danas niti sutra. Mene zanima od polovice 5 mjeseca situacija. Po meni tada mozemo govoriti o promjeni trenda ili nastavku ovoga. Zanima me sto ce biti kada vise ne bude nicega za rezanje. http://money.cnn.com/2008/02/20/news/economy/fed_minutes/index.htm?postversion=2008022015
slažem se da će ovo još dugo ostati neodlučeno, možda i duže od 5. mjeseca, možda ni onda još ne krene zaozbiljno gore. koliko god sada porasli, lako je moguće da za koji mjesec opet budemo lebdjeli iznad 4000.
ali s druge strane u ovakva vremena 3 mjeseca su prava vječnost.
a što kada ne bude više ničega za rezanje – to se može gledati i s druge strane: možda wall street konačno prestane padati jer tim rušenjima ionako više neće ništa moći postići kod bernankea.
Lijepa situacija u SADu. Bit će da im mjere imaju učinka, barem za sada.
Samo dali nas isto i sutra čeka?
[/quote]
A tek kakvo dobor jutro kod kosookih i Australije!
neka kod nas bude samo u plusu pa i laganom ovaj tjedan neka se tako završi i biti će superička![smiley][thumbsup]
Kolega Vendetta, kad vidite ovakve članke, tračeve i glasine znajte da se veliki strah uvukao u kosti ozbiljnih institucionalnih igrača. Likvidnost bježi s burze i ‘veliki’ će pokušati okrenuti i barem usporiti trend.
Naravno oni možda time mogu zavarati na kratko vrijeme manje upućene investitore koji su ovisnici o burzi i trgovanju i željni dobrih vijesti. Ali takve vijesti nemaju prevelikog utjecaja na branitelje i radnike koji su dobili INU i HT po još većem diskontu od IPO-a. Kad običan čovjek osjeti da lošije živi i da mu inflacija sve više i više jede dohodak on će prodati dionice sve dok ima bilo kakvu dobit. A ako krize potraje onda će prodavati i s gubitkom da dođe do novaca za životne potrebe i otplate kredita.
Pa ta teorija do sada nije baš bila dokazana kod dioničara INE koji su kupili dionice kroz javnu ponudu je rih je veoma mali broj prodao dionica do sada a kako je stanje kod HT-a vidimo da je do sada prodalo tek deseti dio dioničara iz IPO-a ako ne i manje.
Što se tiče djelatnika koji su kupili dionice INE ti neće baš nikako prodavati jer znaju da je dobra firma i da ima budućnost a takvo će stanje biti i s HT-om.
Fond hrvatskih branitelja ima u svom portfelju više dionica kojima može trgovati da bi isplatili dionice branitelja kada ih oni odluče prodati a i nas većina ih neće prodati za bagatelu,
Sva ovo govori da obični mali ljudi i branitelji nisu baš podložni naglim odlukama o prodaju svojih dionica jer im one služe kao štednja na dugi rok a tada sigurno imaju i zaradu. Tako to oni razumiju i tako donose odluke. [smiley]
Nadam se da će se bar jedan kolega koji je u brodarima sjetiti moje prognoze od prije nekoliko mjeseci da očekujem decoupling brodara od ostatka CROBEX-a. [smiley] @beholder, zasad nisu prodali… ja govorim u budućnosti kad ih inflacija udari po novčaniku
ne samo da se sjeca nego je to sebi napisao na zid…. da se ne bi zaboravilo.
[proud][thumbsup]
RealBear:
”
Kolega Vendetta, kad vidite ovakve članke, tračeve i glasine znajte da se veliki strah uvukao u kosti ozbiljnih institucionalnih igrača. Likvidnost bježi s burze i ‘veliki’ će pokušati okrenuti i barem usporiti trend.
Naravno oni možda time mogu zavarati na kratko vrijeme manje upućene investitore koji su ovisnici o burzi i trgovanju i željni dobrih vijesti. Ali takve vijesti nemaju prevelikog utjecaja na branitelje i radnike koji su dobili INU i HT po još većem diskontu od IPO-a. Kad običan čovjek osjeti da lošije živi i da mu inflacija sve više i više jede dohodak on će prodati dionice sve dok ima bilo kakvu dobit. A ako krize potraje onda će prodavati i s gubitkom da dođe do novaca za životne potrebe i otplate kredita.
”
Pa ta teorija do sada nije baš bila dokazana kod dioničara INE koji su kupili dionice kroz javnu ponudu je rih je veoma mali broj prodao dionica do sada a kako je stanje kod HT-a vidimo da je do sada prodalo tek deseti dio dioničara iz IPO-a ako ne i manje.
Što se tiče djelatnika koji su kupili dionice INE ti neće baš nikako prodavati jer znaju da je dobra firma i da ima budućnost a takvo će stanje biti i s HT-om.
Fond hrvatskih branitelja ima u svom portfelju više dionica kojima može trgovati da bi isplatili dionice branitelja kada ih oni odluče prodati a i nas većina ih neće prodati za bagatelu,
Sva ovo govori da obični mali ljudi i branitelji nisu baš podložni naglim odlukama o prodaju svojih dionica jer im one služe kao štednja na dugi rok a tada sigurno imaju i zaradu. Tako to oni razumiju i tako donose odluke. [smiley]
toka slažem se s tobom a i u mojoj obitelji su djelatnici ine koji tak razmišljaju[thumbsup]
Kad običan čovjek osjeti da lošije živi i da mu inflacija sve više i više jede dohodak on će prodati dionice sve dok ima bilo kakvu dobit. A ako krize potraje onda će prodavati i s gubitkom da dođe do novaca za životne potrebe i otplate kredita.
Ajmo ovako, tko je to običan čovjek? Koja je to definicija običnog čovjeka?
Još vam nije dosta prodavati jeftinu spiku na forumu? Ili mislite da su ljudi glupi pa im trebaju “altruisti” objašnjavati koji su ujedno “poduzetnici” i skoro pa ne ulažu na HR tržište kapitala, osim ako rade u Abacusu, ali imaju vremena provoditi na forumu i soliti pamet drugima.
Ono što je jedino bitno je to da ovaj pad, ima 90% veze s tzv. precijenjenim tržištem. Rast više nije bio održiv, i s mnogim vikama, dernjavama on se pretvorio u pad. I kada pogledate fundamente mnogih, znači fundamente ne vrijednosti ATH, znat ćete da su mnoge dionice još uvijek i jako precijenjene.
Ovi što vam prodaju jeftinu spiku i koriste samo jednu rečenicu konstatno “Uskoro će biti još gore” i zapravo na njoj grade svoju priču, usput koristeći se prijevodom nekih rečenica da sve to izgleda “pametnije”. Ti isti koji sad viču “Uskoro će biti još gore”, prodavali su prije godinu dana istu priču ali u drugom smjeru.
I Sorosa se smatra filantropom, a zapravo je on taj koji tim činom pomaže sebi zgrnuti još veće pare i to naravno uspijeva. Čovjek, također, prodaje priču ali on to radi cijelom svijetu. Naivci su uvijek u većini, nažalost.
RealBear: ” Kad običan čovjek osjeti da lošije živi i da mu inflacija sve više i više jede dohodak on će prodati dionice sve dok ima bilo kakvu dobit. A ako krize potraje onda će prodavati i s gubitkom da dođe do novaca za životne potrebe i otplate kredita. ” Ajmo ovako, tko je to običan čovjek? Koja je to definicija običnog čovjeka?
Ovaj put se potpuno slažem sa Valentinom..ti obični ljudi koje si naveo i nisu bitni akteri na tržištu kapitala..
imaju udjele u fondovima, možda poneku dionicu, nekretninu ili oročenu štednju…čisto sumnjam da će oni sve mahnito rasprodavati radi inflacije..zapravo mislim da će još više kupovati trajna dobra za svaku ušteđenu kunu dohotka…ukoliko pod pojmom obični ljudi premnijevaš ljude na rubu socijalne egzistencije…oni ionako
ukoliko i dođu do neke dionice, odmah ju i prodaju..bez obzira na trenutno stanje na tržištu…sukladno svemu nadenom ova teza (koja bi možda virjedila u Americi ili Njemačkoj) kod nas uopće ne drži vodu..
Obični ljudi ne prodaju dionice.
Novopečeni “mešetari” odnosno kolege bez iskustva prodaju u panici.
Priznajte kolege – svi smo u početku prošli tu školu[cool]
Dow Jones u plusu, Nikkei jos u vecem zelenilu. Vecina analiticara ocekuje danas pozitivan trend i u europi. Sudeci prema futures-indeksima to ce se najvjerojatnije i ostvariti. Nadam se da ovi analiticari nisu kao nasi, ili? [rolleyes]