Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

KuciloOro:

Treba li ovom uradku bljedolikog – dežurnog katastrofičara – kakav komentar. Ovo je završni dokaz Flokijeve teorije. Howgh Bacam pušku u kukuruze i mičem se sa tog balona ( i čekam da mi se javi moj vrač – koji još uvijek čeka da mu Veliki Duh prosvijetli pamet )

E moj indijanac cini se da ti citanje iz kamencica i kostiju nije jaca strana… dat cu ti samo jedan primjer

Piše: Denis Fudurić

Transadria
U posljednjih nekoliko tjedana prilično je “živahna” dionica jednog od poznatih riječkih poduzeća – Transadrie. Proteklih godina tom se dionicom jedva trgovalo, bila je gotovo potpuno nelikvidna, a cijena se kretala oko 600 kuna. Ovih dana prometi su sasvim pristojni, a cijena skače do 1.600 kuna. Pitanje je – zašto?

Pogledamo li poslovanje Transadrie, uvidjet ćemo da je ono pozitivno. I to je sve. Dobit je minorna, i nema naznake poboljšanja. Prema nekim procjenama, bar 30% zaposlenika je višak, no uprava društva se u svom poslovanju očito ne vodi ekonomskom, već socijalnom politikom. Pitanje je koliko dugo poslovanje poduzeća može trpiti takav višak zaposlenika. Dodatni je problem očekivani ulazak u EU. U tom slučaju, špediteri gube velik dio posla, pošto se uvelike smanjuju poslovi oko carinjenja roba i administriranja, što predstavlja velik dio prihoda svih špeditera, a zapošljava i velik broj ljudi. U tom slučaju, može se pretpostaviti da će i 50% zaposlenika biti prekobrojno. Budući da uprava, očito je, nema namjeru otpuštati ljude, to znači znatno pogoršanje rezultata i smanjivanje vrijednosti za dioničare. A tko su dioničari?

Transadria je u većinskom vlasništvu zaposlenika, koji su dionice stekli praktički besplatno, budući da ih je, de facto, otplatilo samo poduzeće. Dakle, oni sigurno nisu zainteresirani za prodaju tih dionica, budući da zadržavanjem sadašnjeg stanja čuvaju svoja radna mjesta. Prodavatelje vjerojatno treba tražiti među umirovljenicima i bivšim zaposlenima.

A tko su kupci? Odgovor je jednostavan – kratkoročni špekulanti. Tržište je gladno novih dionica, a pošto bilanca Transadrie na papiru dobro izgleda, neki su se investitori nakupovali tih dionica na cijenama od 650 – 800 kuna, i tada počeli “dizati frku” oko tih dionica. Ostali, prilično neupućeni i neuki, čim su vidjeli tako nagli rast, poželjeli su sudjelovati u igri, pa su i oni počeli kupovati dionice. Rezultat je sadašnja cijena, koja je definitivno iznad ikakve zdrave logike.

Što dalje? U ovakvoj situaciji i na ovoj razini cijena, Transadria je drastično precijenjena. Njen business jednostavno ne vrijedi toliko. No, vrijedi njena imovina, tako da postoji opasnost da poduzeće postane meta špekulanata koji bi, stekavši većinski paket, rasprodali nekretnine te zaradili na taj način. Naravno, pri tom treba otpustiti sve zaposlene. A upravo oni drže ključ u svojim rukama.

Ovaj tekst je napisan 17.3.2005… pogledajte koliko je daleko od tog datuma Fuduric dogurao u dionici cija je “sadašnja cijena, definitivno iznad ikakve zdrave logike” i mislim da ce vam to sve reci o napisima pojedinih celnika brokerskih kuca… [smiley2]

u jednom dijelu je upravu……..dionicanje bilo dok penzioneri i bivsi zaposlenici nisu poceli prodavati svoje pakete po 600,700kn…inace u paketima je bio po 33 dionice………
…a dionice nisu dobili besplatno vec suih otplatili kreditima……

fundamenti.blog.hr - vjeruj u fundamente! moj skype: markoqc5

Ima li netko taj članak s Flokijem iz Lidera da skenira i stavi na forum? Ili bar ukratko prepiše ono najvažnije.
Naravno da nije ni on popio svu pamet svijeta, ali volio bih vidjeti što kaže.

Da sam ranije pročitao Lider i vidio što uvažen K. Floričić piše, odmah bih sve rasprodao i zaboravio tržište na neko vrijeme. Umjesto toga, ja sam čekao 5 dana da kupim Lider i tek u utorak pročitao to što je napisano i shvatio u kojem pravcu se krećemo. Naravno, da će tu opet biti optimizma, ali ja komentiram trenutnu situaciju koja i nije baš najbolja.
Na primjer, kada bih ulagao sada na naše tržište, ne znam u što bih uložio jer je sve po osnovnim finan. pokazateljima skupo.
Drugo, bilo mi je sumnjivo kada su neka gospoda s drugog foruma, koji su inače pobornik pričanja toga da je naše tržište precijenjeno i vruće, govorilo kako ima prostora za rast, znači, suprotno od onoga što inače pričaju, što mi je također bilo sumnjivo, i naravno samo su huškali druge, a znali su cijelo vrijeme da će biti padova i to strašnih, primjerice Belje i Petrokemija.
Sve u svemu, po meni trebalo bi sad malo pričekati neko vrijeme pa vidjeti što dalje.

Davorine (ili bilo tko drugi), trenutno se nalazim negdje gdje nisam u mogućnosti doći do “Lidera”, pa bih molio dobre duše da daju link na Floričićev članak ili (znam da tražim previše) napišu na forumu bitnije dijelove tog članka. Unaprijed hvala.

P.S. Pisah u isto vrijeme s prethodnim forumašem.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Davorine (ili bilo tko drugi), trenutno se nalazim negdje gdje nisam u mogućnosti doći do “Lidera”, pa bih molio dobre duše da daju link na Floričićev članak ili (znam da tražim previše) napišu na forumu bitnije dijelove tog članka. Unaprijed hvala. P.S. Pisah u isto vrijeme s prethodnim forumašem.

Linka nema, to je prošlo izdanje, ja ga više nemam, ako ima netko drugi neka posta, ali to ti je sve vezano za njegov intervju, što se njega tiče nema više.

ovaj post ne poziva na kupnju/prodaju dionica

To je strašno , prestrašno kakvu je glupost izjavio. Jadna smo mi država kad takvi ljudi mogu biti ministri.

nathan47:

Inace bas i ne shvacam dragi D. zasto si boldao bas ovaj dio teksta Najbolji je primjer za to cijena Plive, u samo dva mjeseca udvostručena, a bez ikakve veze s njezinom produktivnošću kaže Jurčić. Gubitnika bi, komentira dr. Željko Lovrinčević, bilo na sve strane Kako komentirati autore teksta koji napisu ovakvu glupost?! Zar nikada nisu culi za premiju na preuzimanje?! Pa Pliva je potplacena a ne preplacena! U godinama koje dolaze vidjet cete koliko doista vrijedi Pliva [smiley2]

To ti je dragi moj izjavio bivši ministar, g. Jurčić i ne znam što je rekao krivo.
[/quote]

Ovo se ne vidja svaki dan

Uredni ljudi su samo lijeni traziti stvari!

Ovo se ne vidja svaki dan

DA baš sam htio isto prokomentirati! [smiley2]

.Uspjeh nije cilj, već sredstvo da se teži još višemu.

Da nije nešto crklo na ZSE?

I'd rather have 1% of the effort of 100 men than 100% of my own effort

na mojoj slici nema ni jedne trgovine… ti imas barem SLDM…

nema mi druge nego se zae..ti

bonaca [smiley7]
ja bi INFS i ERNT…
hvala

bonaca [smiley7]
ja bi INFS i ERNT…
hvala

Kupnja – INFS-R-A
40 661,01
15 661,00
10 660,00
10 647,00
50 620,01

Prodaja – INFS-R-A
95 740,00
20 744,44
120 745,00
3 747,00
117 749,00

Kupnja – ERNT-R-A
6 2.411,00
47 2.410,02
50 2.410,01
1H 2.400,00
4 2.389,90

Prodaja – ERNT-R-A
4 2.468,00
48 2.469,99
15 2.470,00
50 2.485,00
58 2.490,00

Uredni ljudi su samo lijeni traziti stvari!

Na Belju su opet paničari popušili, istina bilo ih je malo ali su popušili.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

New Report

Close