davorine ne gledaš u pravom smjeru, ukrcavaju se neki polako na: PODR, ERNT, TNSA, ADRS, PBZ… ono što je netko već primjetio, fundamentalno jake dionice imaju i jaki promet. U ovom trenutku IMHO nisu najveći gubitnici vlasnici PTKMa nego vlasnici fundamentalno jakih dionica jer im sada cijelo tržište koći jači rast njihovih pulena…
Slažem se – nažalost točno.
Čudi me kako ovo nije nitko objavio:
PREGRIJAVANJE TRŽIŠTA Tržište kapitala prolazi kroz fazu balon-ekonomije pa je strah od ispuhavanja utemeljen
Hoće li mjehurić puknuti ili se ispuhati
Napuhane cijene mogu donijeti slom tržišta nekretnina, upozorio je šef komorskog udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović koji već dulje ističe da se javnosti plasiraju nerealni podaci o rastu cijena nekretnina. Prodaja opada, a imovina koja promijeni vlasnika ide ispod cijena koje se navode u oglasima za prodaju. Sličnu poruku, kad su posrijedi cijene dionica, nedavno su poslali i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski i šef Hanfe Ante Samodol.
Mogu li dva najbrže rastuća tržišta uzdrmati domaću ekonomiju? Tržište kapitala prolazi kroz tipičnu fazu balon- ekonomije, cijene dionica rastu brže od produktivnosti i vrijednosti realne ekonomije pa je ispuhavanje moguće, kaže dr. Ljubo Jurčić koji je uvjeren da pad cijena dionica ne bi okrznuo tvrtke o čijim je dionicama riječ, jednostavno zato što se cijene oblikuju neovisno o poslovanju, produktivnosti i imovini poduzeća.
Najbolji je primjer za to cijena Plive, u samo dva mjeseca udvostručena, a bez ikakve veze s njezinom produktivnošću kaže Jurčić. Gubitnika bi, komentira dr. Željko Lovrinčević, bilo na sve strane. Cijela se naša ekonomija vrti oko kapitalne dobiti, bilo na renti, nekretninama ili vrijednosnim papirima pa bi lomovi na tim tržištima smanjili potrošnju, što bi se odmah osjetilo na proračunu i gospodarskom rastu.
Oba sugovornika ne očekuju probleme na tržištu nekretnina, jer na njega utječe potražnja iz inozemstva i otvaranje Europi, ali problem vide u slaboj ponudi na tržištu vrijednosnih papira. Lovrinčević stoga predlaže Vladi da mirovinskim fondovima ukine limite na ulaganja, ustraje u izdavanju vrijednosnih papira na domaćem tržištu te potakne lokalne zajednice i njihove tvrtke da to čine. Investicijski bi se projekti također trebali zatvarati na tržištu kapitala jer ima potražnje za vrijednosnim papirima. Ako to ne donese rezultata i ne smanji prostor za špekulativno dizanje cijena, može se reagirati i uvođenjem poreza na kapitalne dobiti. Lovrinčević kaže da bi se na razliku cijene između kupljenih i prodanih dionica moglo zaračunati 10 posto poreza.
Manje je naznaka da će se slomiti tržište nekretnina, ono se samo može diverzificirati prema kvaliteti i lokaciji, jer postoji velika potražnja iz inozemstva koja će se s godinama povećavati dodaje Lovrinčević. On smatra da se i na tom tržištu može intervenirati fiskalnim mjerama, smanjiti poreze onima koji kupuju stan za stanovanje, a povećati onima koji kupuju zbog kapitalne dobiti.
Šteta je što su se stanovnici prije prezadužili i što se ekonomija pregrijava sad kad su domaći investitori počeli vući kapitalnu dobit jer su dosad uglavnom stranci zarađivali na tržištu cijena i nekretnina kaže Lovrinčević.
A sad pazi ovo:
Pumpanje cijena dionica
Brokeri su, prema jednim tumačenjima, ključni u pumpanju cijena pojedinih dionica. Neki od njih sami su kupovali dionice kako bi im digli vrijednost te ih potom prodavali klijentima. Drugi su zloupotrebljavali povlaštene informacije tako što su kupovali dionice za koje su investitori pokazali interes po nižoj cijeni i prodavali ih za višu. U pravilu su se takve transakcije provodile u jednom danu, ujutro se jeftino kupe na ime ‘rođaka, stričeva, ljubavnica’ i popodne prodaju klijentu pošto im dignu cijenu. Cijene dionica pokretale su i najave sanacija ili glasine kao u slučaju TLM-a, Zdenke, Pounja Trikotaže, Zlatnog otoka, a u Auto-centra Merkur i Montmontaže bilo je i dodatnih istraga.
Bljedoliki Davorine, Kucilo je pročitao taj članak ali nije želio plašiti drage kolege crtajući vraga na zidu. No ta zavjera je poprimila jako široke razmjere i više se ne može sakriti.
Počelo je u Rovinju, sa kobasicama i zeljem, preko pravilnika o obustavi trgovanja dionicama, raznim novinskim napisima, pa preko friziranih FI ( poput Ptkm ), sumnjivim dokapitalizacijama ( Blje – o kojima nitko nije znao nista ), do naručenih tekstova poput toga sto si ga citirao. Još samo fali završni čavao – odgoda i skandal sa privatizacijom Ine ( što nije nemoguće ), i eto nas u ………………..
Howgh
Da sam ranije pročitao Lider i vidio što uvažen K. Floričić piše, odmah bih sve rasprodao i zaboravio tržište na neko vrijeme. Umjesto toga, ja sam čekao 5 dana da kupim Lider i tek u utorak pročitao to što je napisano i shvatio u kojem pravcu se krećemo. Naravno, da će tu opet biti optimizma, ali ja komentiram trenutnu situaciju koja i nije baš najbolja.
Na primjer, kada bih ulagao sada na naše tržište, ne znam u što bih uložio jer je sve po osnovnim finan. pokazateljima skupo.
Drugo, bilo mi je sumnjivo kada su neka gospoda s drugog foruma, koji su inače pobornik pričanja toga da je naše tržište precijenjeno i vruće, govorilo kako ima prostora za rast, znači, suprotno od onoga što inače pričaju, što mi je također bilo sumnjivo, i naravno samo su huškali druge, a znali su cijelo vrijeme da će biti padova i to strašnih, primjerice Belje i Petrokemija.
Sve u svemu, po meni trebalo bi sad malo pričekati neko vrijeme pa vidjeti što dalje.
Auuuu jesmo se raspisali, maltene stizu cetiri jahaca apokalipse… ne vidim u cemu je problem pise se kao da je sve otislo kvargu a ja samo vidim dva drustva koja su iznevjerila svoje dionicare a koji su ocekivali previse… Korekcija cijena pojedinih dionica bila je neminovna i dobro dosla, a tvrdnja da nam je citavo trziste prenapuhano je u najmanju ruku neumjesno! Nek dionice jesu, druge nisu.
Inace bas i ne shvacam dragi D. zasto si boldao bas ovaj dio teksta
Najbolji je primjer za to cijena Plive, u samo dva mjeseca udvostručena, a bez ikakve veze s njezinom produktivnošću kaže Jurčić. Gubitnika bi, komentira dr. Željko Lovrinčević, bilo na sve strane
Kako komentirati autore teksta koji napisu ovakvu glupost?! Zar nikada nisu culi za premiju na preuzimanje?! Pa Pliva je potplacena a ne preplacena! U godinama koje dolaze vidjet cete koliko doista vrijedi Pliva [smiley2]
Ma sorry, ja sam ovaj četvrtak malo zaspao, inače bih vam već prenio taj članak. Howgh
Auuuu jesmo se raspisali, maltene stizu cetiri jahaca apokalipse… ne vidim u cemu je problem pise se kao da je sve otislo kvargu a ja samo vidim dva drustva koja su iznevjerila svoje dionicare a koji su ocekivali previse… Korekcija cijena pojedinih dionica bila je neminovna i dobro dosla, a tvrdnja da nam je citavo trziste prenapuhano je u najmanju ruku neumjesno! Nek dionice jesu, druge nisu.
Inace bas i ne shvacam dragi D. zasto si boldao bas ovaj dio teksta
Najbolji je primjer za to cijena Plive, u samo dva mjeseca udvostručena, a bez ikakve veze s njezinom produktivnošću kaže Jurčić. Gubitnika bi, komentira dr. Željko Lovrinčević, bilo na sve strane
Kako komentirati autore teksta koji napisu ovakvu glupost?! Zar nikada nisu culi za premiju na preuzimanje?! Pa Pliva je potplacena a ne preplacena! U godinama koje dolaze vidjet cete koliko doista vrijedi Pliva [smiley2]
Treba li ovom uradku bljedolikog – dežurnog katastrofičara – kakav komentar. Ovo je završni dokaz Flokijeve teorije. Howgh
Bacam pušku u kukuruze i mičem se sa tog balona ( i čekam da mi se javi moj vrač – koji još uvijek čeka da mu Veliki Duh prosvijetli pamet )
Treba li ovom uradku bljedolikog – dežurnog katastrofičara – kakav komentar. Ovo je završni dokaz Flokijeve teorije. Howgh Bacam pušku u kukuruze i mičem se sa tog balona ( i čekam da mi se javi moj vrač – koji još uvijek čeka da mu Veliki Duh prosvijetli pamet )
E moj indijanac cini se da ti citanje iz kamencica i kostiju nije jaca strana… dat cu ti samo jedan primjer
Piše: Denis Fudurić
Transadria
U posljednjih nekoliko tjedana prilično je “živahna” dionica jednog od poznatih riječkih poduzeća – Transadrie. Proteklih godina tom se dionicom jedva trgovalo, bila je gotovo potpuno nelikvidna, a cijena se kretala oko 600 kuna. Ovih dana prometi su sasvim pristojni, a cijena skače do 1.600 kuna. Pitanje je – zašto?
Pogledamo li poslovanje Transadrie, uvidjet ćemo da je ono pozitivno. I to je sve. Dobit je minorna, i nema naznake poboljšanja. Prema nekim procjenama, bar 30% zaposlenika je višak, no uprava društva se u svom poslovanju očito ne vodi ekonomskom, već socijalnom politikom. Pitanje je koliko dugo poslovanje poduzeća može trpiti takav višak zaposlenika. Dodatni je problem očekivani ulazak u EU. U tom slučaju, špediteri gube velik dio posla, pošto se uvelike smanjuju poslovi oko carinjenja roba i administriranja, što predstavlja velik dio prihoda svih špeditera, a zapošljava i velik broj ljudi. U tom slučaju, može se pretpostaviti da će i 50% zaposlenika biti prekobrojno. Budući da uprava, očito je, nema namjeru otpuštati ljude, to znači znatno pogoršanje rezultata i smanjivanje vrijednosti za dioničare. A tko su dioničari?
Transadria je u većinskom vlasništvu zaposlenika, koji su dionice stekli praktički besplatno, budući da ih je, de facto, otplatilo samo poduzeće. Dakle, oni sigurno nisu zainteresirani za prodaju tih dionica, budući da zadržavanjem sadašnjeg stanja čuvaju svoja radna mjesta. Prodavatelje vjerojatno treba tražiti među umirovljenicima i bivšim zaposlenima.
A tko su kupci? Odgovor je jednostavan – kratkoročni špekulanti. Tržište je gladno novih dionica, a pošto bilanca Transadrie na papiru dobro izgleda, neki su se investitori nakupovali tih dionica na cijenama od 650 – 800 kuna, i tada počeli “dizati frku” oko tih dionica. Ostali, prilično neupućeni i neuki, čim su vidjeli tako nagli rast, poželjeli su sudjelovati u igri, pa su i oni počeli kupovati dionice. Rezultat je sadašnja cijena, koja je definitivno iznad ikakve zdrave logike.
Što dalje? U ovakvoj situaciji i na ovoj razini cijena, Transadria je drastično precijenjena. Njen business jednostavno ne vrijedi toliko. No, vrijedi njena imovina, tako da postoji opasnost da poduzeće postane meta špekulanata koji bi, stekavši većinski paket, rasprodali nekretnine te zaradili na taj način. Naravno, pri tom treba otpustiti sve zaposlene. A upravo oni drže ključ u svojim rukama.
Ovaj tekst je napisan 17.3.2005… pogledajte koliko je daleko od tog datuma Fuduric dogurao u dionici cija je “sadašnja cijena, definitivno iznad ikakve zdrave logike” i mislim da ce vam to sve reci o napisima pojedinih celnika brokerskih kuca… [smiley2]
Inace bas i ne shvacam dragi D. zasto si boldao bas ovaj dio teksta Najbolji je primjer za to cijena Plive, u samo dva mjeseca udvostručena, a bez ikakve veze s njezinom produktivnošću kaže Jurčić. Gubitnika bi, komentira dr. Željko Lovrinčević, bilo na sve strane Kako komentirati autore teksta koji napisu ovakvu glupost?! Zar nikada nisu culi za premiju na preuzimanje?! Pa Pliva je potplacena a ne preplacena! U godinama koje dolaze vidjet cete koliko doista vrijedi Pliva [smiley2]
To ti je dragi moj izjavio bivši ministar, g. Jurčić i ne znam što je rekao krivo.