Poštovani kolege,
na većini dionica isto, prodaje se, a pazi se na blokade, čeka se kupnja i kad se ista pojavi opali se po njoj svom snagom, pa idemo opet. Paničari NE prodaju tako, oni prodaju po principu daj šta daš, samo da zbrišem, a tu je blokada neminovna i slijedi vrlo brzo. Očito nikome nije u interesu blokirati trgovinu ! Čini mi se kako je ovo organizirana rasprodaja dionica koje posjeduju američki investitori (fondovi) kojima treba lova i ako je tako, onda ovdje nije ni približno kraj. Zašto? Pa zato što je njihov ulaz na možda čak i dvoznamenkasto manjim cijenama nego što su cijene sada i oni svakako izlaze s visokim prinosima. Tek kada oni stanu, a to može biti u ponedjeljak ili za 3 mjeseca, će se tržište stabilizirati. I što je najgore, nema te sile, konjice ili ne znam čega što ih može zaustaviti osim eventualno političke stabilizacije i stvaranja odlične perspektive gospodarstva u cjelini. Najjači poslije stranih investitora na našem tržištu su mirovinski fondovi, ali oni ovo ne mogu zaustaviti, stoga se ni ne trude jer znaju da će nakon što rasprodaja završi povoljno ući u kvalitetne dionice i lako dignuti tržište, te na taj način ostvariti bajoslovne prinose. Sve u svemu, imamo rasprodaju, paniku, zagovarače bear tržišta, banana političku situaciju, mogući rat u susjedstvu, perspektivu o ulasku u EU, sve bolje poslovanje naših firmi, ulazak u NATO, gotovo sigurno povoljno riješenje ZERP problema pa vi odlučite.
I što učiniti ? Ugasiti monitor, laptop, računalo, odvesti ženu na večeru i ne gledati 2-3 mjeseca dok ovo ne prođe.
70% imovine mi je u dionicama koje ne planiram prodavati, no opet, ja sam u dionicama s kojima se slabo trguje, osim ATPL. Ovo će sve biti za godinu dana jedna ružna epizoda, pogotovo ako budemu pred vratima EU.
dionice uvjek trba kupovati, normalno pametno, a sada neprodavati ni za kuravu[smiley]
Kako da ne [lol] dvoznamenkasto manjim cijenama, ma ljudi nemojte pisati svaštarije…
……Čini mi se kako je ovo organizirana rasprodaja dionica koje posjeduju američki investitori (fondovi) kojima treba lova i ako je tako, onda ovdje nije ni približno kraj. Zašto? Pa zato što je njihov ulaz na možda čak i dvoznamenkasto manjim cijenama nego što su cijene sada i oni svakako izlaze s visokim prinosima. Tek kada oni stanu, a to može biti u ponedjeljak ili za 3 mjeseca, će se tržište stabilizirati. ……
Daj si malo truda pa vidi u kojem postotku je zastupljena Croatia u USA fondovima. I koje dionice su zastupljene. Da si dao truda tražeći javno dostupne informacije ne bi pisao to što pišeš!
Evo imovine jednog od fondova…..
Croatia — 0.8%
——————————————————————————————————————-
Adris Grupa DD (PFD Shares) 13,700 $ 1,436,493
Atlantska Plovidba DD(a) 1,380 802,892
Croatia Osiguranje DD(a) 160 594,383
Dalekovod DD 2,270 587,710
Ericsson Nikola Tesla 2,010 1,434,758
INA Industrija Nafte DD 2,142 1,180,709
Institut Gradevinarstva Hrvatske DD 110 260,517
Koncar-Elektroindustrija DD(a) 2,370 578,148
Kras DD 1,645 257,299
Petrokemija DD(a) 5,250 282,283
Podravka Prehrambena Industija DD 8,200 862,256
Privredna Banka Zagreb DD(a) 3,310 1,173,170
Riviera Holding DD(a) 3,830 471,599
Tankerska Plovidba DD 290 380,420
——————————————————————————————————————-
$ 10,302,637
moramo shvatiti da smo u padajučem tržištu,moguči su neki odbijanci taman da se izadje iz nekih dionica ,pa ko želi da opet udje na dnu,a dno još nije formirano ni po TA ,a ni po situaciji ,svi padovi malo duže traju,najgore ako budemo padali cca 1g,što bi zbog gospodarski krize bilo lako moguče ,mada ja mislim još cca 3-6 mj .,malo po malo . MORA SVIMA BITI JASNO DA KO SANJA O STARIM CIJENAMA NEKA ZABORAVI U OVOM RAZDOBLJU ,jer ne postoji ni jedna snaga da to digne,optimistične vijesti od prošle godine koje su dizale cijene ,ove godine iste te negativne spuštaju ,a u strahu su velike oči.Ti fondovi koji se spominju da če spasit stvar u ovom trenutku bi bili hrpa budala da potroše novce spašavajuči burzu i omogučit ostalima da zbrišu i tek onda dovest crobex na najniže grane , Do sada sve što sam napisao bilo je tako za razliku od ovdje 90 % koji samo kliču “ide gore “, danas se zelenimo” i druge gluposti.Samo analizirajte markete kako su se ponašali u padovima 1986,2000 g pa če biti jasno kad je depresija da povratak za 3 mj nije moguč !
Na osnovu cega netko misli da bi slijedeci tjedan moglo ici u zeleno?
Nisam bas nekakav znalac (tek sam poceo uciti) o dionicama, ali me cudi kako mnogi govore o krahu i tome slicno. Nista znacajno se nije promjenilo ni u INGR, ni u DLKV,DDJH, KOEI, LEDO, eto jedino mozda brodari imaju razloga za up and down. Tijekom prosle godine vrijednosti dionica su isle u nebo (nitko se nije cudio, za razliku od cudjenja danas), a sad valjda stvari tek dolaze na svoje mjesto – tj vrijede koliko vrijede – iako mislim da ovaj pad nece stati.[shocked][huh]
Potpuno se slažem sa tobom.Prije deset mjeseci kada sam ulazio u ovaj posao dobio sam osip od straha,jer
su mi cijene bile nemoguće skupe i to gotovo u svim dionicama,i bilo je jako teško ,gotovo nemoguće naći
dionicu koja je imala P/E X P/B= manje od 22,5.U CROBEX-u većina dionica ne zadovoljva ovaj kriterij a i
neće ni nakon možda povoljnijih godišnjih FI za 2007.godinu.Međutim, poslije ove jake korekcije,a i povoljnih
FI za 2007.kod nekih dionica a nakon tri kvartala lako je predvidjeti i cijelu godinu ,te imate fantastičnih šansi za dobru kupnju,ali zaboravite TA,nego je bitna FA .Ima toliko dobrih kupnji ,da sam lombardni kredit unaprijed potrošio.U dionicama sam 110%,a ovih 10% viška pokrivam kreditom u ponedjeljak i utorak.Ne bih navodio koje samdionice kupovao ,kako me ne bi nazvali drukerom,ali ovaj faktor mi je u svakoj novoj kupovini manji od 20 iradi se o najlikvidnijim dionicama.Ja zapravo uopće ne mogu shvatiti iskusne investitore ,koji traže povoljniju priliku.Inaće u mom portfelju stavka gotovina je uvjek minimalna,jer mene uvjek interesira samo zarada,a kada sam u kešu onda sam voda.Ovakav pristup me košta u fazi pada,ali i maksimalizira dobit u fazi rasta.Ja očekujem rast u svim likvidnim dionicama koje sam kupio ove zadnje sedmice,ali nažalost ćeka me giljotina na nelikvidnim koje nisu radile,a kada odrade bit će ajme majko!Ali to je već zalijećeno.Na žalost ćuda su rijetka,a ja mislim da nas ćeka pad nelikvidnih,ali tu i leži najveća šansa za kupnje uz diskont.
Na žalost panika i strah se uvukla u kosti ulagaća.Mislim bez razloga.Uložimo u znanje i potrudimo se
kupovati po FA.Na žalost većina to ne radi već proućava TA,a ona pokazuje samo kratkoročni sentiment.U
ova loša vremena imamo šansu da presložimo portfelj i ispravimo greške,jer naše tržište ne raste ili pada
selektivno nego generalno.Dakle ,iskoristimo šansu,jer ona neće dugo trajati.
Ne budimo kao nojevi, koji kada je opasnost zabiju glavu u pijesak.Ovoliko povoljnih prilika za kupnju nije bilo
u toku 2007.godine.Ali treba biti odlučan i ne padati pod utjecaj pesimista,jer pesimisti će vas zaviti u crno.Ja
smatram da ti pesimisti više nemaju razloga za drukanje na dolje ,jer dosta ide po diskontu da ne može
niže.Paničara i ljudi slabih živaca ima,dosta njih je ulazilo ovaj posao nespremno i niti zna zašto je kupilo,a sada niti zašto panično prodaju.To je šansa za educiranog ulagaća.
A gdje je dno.Pa odaberimo ga sami .Ali nema bježanja od kupnje.Stavimo se nisko i očekujmo poklon.Ja tako postupam i mogu vam reći da funkcionira.Mislim da ću pamtititi siječanj i veljaču kao mjesece svog najvećeg uspjeha na burzi.Samo malo strpljenja.Možda već sutra dolazi dan prosperiteta.
Imam tri LOMBARDNA kredita od ukupno 300k kuna i spavam kao TOP.
Osim odredjenih pretjerivanja (dvoznamenski itd). mislim da je Presidente u pravu kaj se tice kratkorocne situacije. Mislim da Crobex moze promjeniti nekoliko stvari… Rjesenje sranja sa zerpom, pozivnica u NATO i odlicni rezultati poslovanja koji se ocekuju kroz dva tjedna, te rast bdp-a u 4q (koji se ocekuje za mjesec dana i dva tjedna premda se mogu naznake o bdp iscitati iz rasta industrijske proizvodnje koja dolazi mjesecno)… Bez ovih situacija teska da se situacija moze promjeniti… Bas me zanima koliko je love otislo iz RH u posljednjih dva mjeseca… no o tome ce se nesto moci reci tek negdje u petom mjesecu… nazalost
Samo za informaciju u zadnjih sedam godina u RH u dionice je ulozeno iz inozemstva oko 756 milijuna eura (tu nije uracunat FDI, ali jesi IPO-vi i ostala ulaganja u vlasnicke udjele), dok je u inozmestvo u dionice ulozeno 1,600 milijuna eura (nazalost tu se ne vidi kolko je bilo vracanja love doma od strane inozemnih investitora, a kolko ulaganje domaćih u inozemstvo).
od 1,600 milijuna eura u sedam godina, samo u 2007 (prva tri kvartala) u inozemstvo otislo 950 milijuna eura!
..Mislim da – od sutra, politiku vode VELIKI- pa , pogledajmo zajedno u ponedjeljak što će se
događati. Sve će biti u redu.
ivek123:
”
GERONIMO:
”
Vidim Ivek opet vučeš prema dolje što si opet sa minusom prodaothumbsup
”
Zaigor sam se onaj dan sasvim nepotrebno. Izletio u roku od 48 sati ali minus je bio opak. Srecom da sam izisao jer bi sada bilo puno cupavije. @ebi ga. Glupost se placa. Nije niti prva niti zadnja. embarassembarass
”
Budem ti poslao privat kada je siguran buy signal za sada vidim rane buy signale na TA.
Sljedeći tjedan očekujem još jedan val panike ali nemojte prodavati jer je dno blizu ponedeljak ili utorak.
Očekujem da neke dionice već u ponedeljak pokažu znake oporavka,u svakom slučaju očekujem stabilizaciju našeg tržišta na ovim razinama što ne znači da pojedine dionice neće značajnije pasti u zadnjem valu panike jasno mislim na one koje nemaju dobre fundamente.
Krajem 2.mjeseca očekujem oporavak tržišta jer bi se do tada situacija oko Kosovo trebalo riješiti,dionice koje još imaju pasti će doći do svojih dna a neke će već početi hvatati zalet prema gore.Mislim da će se sada itekako paziti na fundamente.
Preporuka za sljedeći tjedan pokušati kupiti dionice koje imaju dobre fundamente svakako izbeći kupovinu dionica koje su visoko špekulativne.
Preporuka onima koji su u dionicama da dionice koje su visoko spekulativne i slabim fundamentima zamjene sa dionicama sa dobrim fundamentima.Znači presložite svoj porfelj.
I još bi dodao na ovaj savijet ako dionice sa lošim fundamentima zamjenite na istoj razin Crobexa za dionice sa dobrim fundamentima možete samo profitirati.