Dakle: prije nekoliko mjeseci imali smo prosječni P/E 26 , a sada je 18. Firme i dalje ostvaruju sve bolje rezultate.Između 18 i 26 (?) generalno leži prostor za budući rast – najvjerojatnije će značajan dio biti ostvaren odmah početkom 2008.
Naravno da treba gledati ove s nižim P/E, ali ne treba smetnuti s uma da ponekad taj P/E može zavarati i da se potencijal nalazi možda negdje drugdje. Također ne treba smetnuti s uma da nešto viši P/E ponekad može odražavati i visoki rast tj. visoka očekivanja o rastu tako da (možda?) treba uzeti u obzir i dionice čiji je P/E viši od prosječnih 26 – ako za to postoje valjdani razlozi.
U nastavku, najnoviji dobitnici zadnjih 7 dana:
Fondovi su se definitivno vratili i hvataju – svaki na svoj način – pozicije za kraj godine i početak slijedeće. Danas je objavljeno da je dobit poduzeća u Hrvatskoj na godišnjoj razini (I-IX) porasla oko 23 %. U grubo: ako je u doba najvećeg rasta prosječni P/E na ZSE bio oko 26 korekcija od cca 15 % ga je smanjila na oko 22-23.Porast dobiti od 23 % smanjuje ga na oko 18. Dakle: prije nekoliko mjeseci imali smo prosječni P/E 26 , a sada je 18. Firme i dalje ostvaruju sve bolje rezultate.Između 18 i 26 (?) generalno leži prostor za budući rast – najvjerojatnije će značajan dio biti ostvaren odmah početkom 2008.
Ako je ovo točno, onda cijelom tržištu poredstoji još jedan veliki rast…mislim da se govorilo da je p/e tržišta oko 35 što odgovara 20% rastu dobiti…
Fondovi su se definitivno vratili i hvataju – svaki na svoj način – pozicije za kraj godine i početak slijedeće.
Danas je objavljeno da je dobit poduzeća u Hrvatskoj na godišnjoj razini (I-IX) porasla oko 23 %.
U grubo: ako je u doba najvećeg rasta prosječni P/E na ZSE bio oko 26 korekcija od cca 15 % ga je smanjila na oko 22-23.Porast dobiti od 23 % smanjuje ga na oko 18.
Dakle: prije nekoliko mjeseci imali smo prosječni P/E 26 , a sada je 18. Firme i dalje ostvaruju sve bolje rezultate.Između 18 i 26 (?) generalno leži prostor za budući rast – najvjerojatnije će značajan dio biti ostvaren odmah početkom 2008.
Može li molim vas izvor za tvrdnju o P/E=18. Ili link
Danas je objavljeno da je dobit poduzeća u Hrvatskoj na godišnjoj razini (I-IX) porasla oko 23 %. U grubo: ako je u doba najvećeg rasta prosječni P/E na ZSE bio oko 26 korekcija od cca 15 % ga je smanjila na oko 22-23.Porast dobiti od 23 % smanjuje ga na oko 18. Dakle: prije nekoliko mjeseci imali smo prosječni P/E 26 , a sada je 18. [/quote/]
koliko sam shvatio, taj porast dobiti od 23% se odnosi na sva poduzeća u Hrvatskoj. Možemo li iz toga pretpostaviti da je prosjek za firme koje uglavnom imamo u svojim portfeljima viši?
zdravi i veseli bili , prvi put se javljam iako već neko vrijeme pratim vaše komentare ! ovo sam htio pitati ćime se bave LUCIDUS i EIG . [cool]
ŠPANCIR: ” Fondovi su se definitivno vratili i hvataju – svaki na svoj način – pozicije za kraj godine i početak slijedeće. Danas je objavljeno da je dobit poduzeća u Hrvatskoj na godišnjoj razini (I-IX) porasla oko 23 %. U grubo: ako je u doba najvećeg rasta prosječni P/E na ZSE bio oko 26 korekcija od cca 15 % ga je smanjila na oko 22-23.Porast dobiti od 23 % smanjuje ga na oko 18. Dakle: prije nekoliko mjeseci imali smo prosječni P/E 26 , a sada je 18. Firme i dalje ostvaruju sve bolje rezultate.Između 18 i 26 (?) generalno leži prostor za budući rast – najvjerojatnije će značajan dio biti ostvaren odmah početkom 2008.
dosta hrabre tvrdnje kolega, po cemu zakljucujete da su se fondovi vratili? prosjecna transakcija danas bila je izuzetno mala (samo 31 tisucu kuna), promet je bitno veci nego proslih dana, ali jos uvijek je daleko od prosjeka zadnjih nekoliko mjeseci
zdravi i veseli bili , prvi put se javljam iako već neko vrijeme pratim vaše komentare ! ovo sam htio pitati ćime se bave LUCIDUS i EIG . [cool]
http://www.google.hr
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=%201214
http://www.eig.com.hr/
Zdrav i veseo bio![cool]
Kupi polugodišnjak (30 kn) -Dionička društva; Izdavač_To-One(na kiosku)
sve se zeleni os Sjeverne do južne Amerike, Afrike, Europe a Azija u velikom plusu jutros:
neka se trend nastavi i kod nas biti će dobro.[cool]
Ovo je moja prva poruka sa mobitela, nadam se i ja zelenom, a i mislim da ce biti[thumbsup]