REAKCIJA MINISTRA FINANCIJA
Šuker: Nema krize na burzi
Autor/izvor: SEEbiz / Hina
“Mi u Hrvatskoj, kada iznosimo određene poglede i razmišljanja, moramo znati da nas promatraju prvo po funkciji, a onda po našem imenu i prezimenu”, rekao je ministar finacija Ivan Šuker na konferenciji za novinare, upozoravajući da na vrijednost dionica na burzi utječu i izjave političara. “Kada govorimo o istragama u pojedinim poduzećima, moramo znati da to utječe na vrijednost njegovih dionica.”
“SDP je, pak, iz proračuna dobio nešto više od 11, a namjerava potrošiti 16,8 milijuna, što znači da će oni imati problem kako objasniti pet milijuna kuna razlike”Podsjetio je da je Crobex u posljednjih godinu dana pao za 8,23 posto, a da su, primjerice, padovi na Ljubljanskoj burzi bili bili i do pet posto dnevno.
“Redoviti promet na Zagrebačkoj burzi ovaj je mjesec bio 4,6, a lani ukupno 14 milijardi kuna. Je li u krizi burza koja je u jednom mjesecu ostvarila gotovo 40 posto prošlogodišnjeg prometa?” upitao je Šuker. Odbacio je ocjene predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su pad burze skrivili kriza hipotekarnih kredita na newyorškoj burzi, stanje na Kosovu i negativne ocjene MMF-a.
“Kriza hipotekarnih kredita traje više od godinu dana, a Crobex je za to vrijeme rastao, jednako kao i za financijske krize u Srbiji od prije nekoliko mjeseci. Iz MMF-a, pak, nije bilo nikakvih negativnih ocjena i nitko nije spominjao financijsku krizu”, ustvrdio je Šuker. Usprotivio se SDP-ovim najavama promjena u raspodjeli poreza na dohodak.
“Jedan dan licitiraju s regionalizacijom, a drugi dan govore o promjeni poreza na dohodak, koji čini 40 posto prihoda jedinica lokalne samouprave. HDZ je, s druge strane, povećao poreznu disciplinu i prihode od PDV-a, zadiranjem u sivu ekonomiju”, rekao je Šuker, naglasivši da takav trend HDZ namjerava nastaviti, te da mu je cilj svođenje proračunskog deficita na nulu i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u na 37 posto do 2010.
“HDZ je po prvi put uveo i jedinstven proračunski žiroračun i praksu da se proračunski prihodi, koji u tom trenutku nisu potrebni, za vikend oroče kako bi se u ponedjeljak dobila kamata, što je prije tri godine bilo nezamislivo”, dodao je.
Komentirajući najavu Zorana Milanovića da će SDP već u petak objaviti izvore financiranja i troškove svoje kampanje, Šuker je rekao da će to učiniti i HDZ, možda još večeras ili sutra. Podsjetio je da je Zakon o financiranju stranaka donijela upravo HDZ-ova vlada, te da je HDZ iz državnog proračuna dobio 20 milijuna kuna, te da će u okviru tog novca biti i troškovi stranačke kampanje.
“SDP je, pak, iz proračuna dobio nešto više od 11, a namjerava potrošiti 16,8 milijuna, što znači da će oni imati problem kako objasniti pet milijuna kuna razlike”, ustvrdio je Šuker. Direktor HDZ-ove kampanje Ratko Maček dodao je, pak, da je HDZ uštedio i dio novca povučenog iz ranijih proračuna, iz kojih je, na temelju broja zastupničkih mandata, za funkcioniranje stranke dobivao također po 20 milijuna.
Garda cara Lazara poziva na rat za Kosovo
ispricavam se post nije bio namjenjen na ovoj temi.
Hoćeš reći da mi prodamo koji smo full u dionicama a ti da kupiš. Lukav si ti , možda se koji početnik i paničar ulovi. Danas svi analitičari pišu da nije bilo razloga padu. A da ti odeš za savjetnika premijeru?[smiley1][smiley1][smiley1]
ti si još jedan u nizu bisera hrvatske burzovne scene. tko je spominjao da bi itko išta morao prodati? ti prodaješ kad cijena padne???? napisao sam da će sada biti finih prilika za kupnju i ja ću to debelo iskoristiti. To što si ti shvatio da moraš prodati, to je tvoj problem i govori o tvom mentalnom sklopu koji očito ne shvaća da je burza mjesto gdje smo došli prodati po većoj cijeni od nabavne.
korekcija se nastavlja, baš kako sam jučer napisao da će se dogoditi. ne valja hrliti s dokupom nego treba pričekati idući tjedan. moglo bi biti jako povoljnih prilika za uloviti. ne razumijem: kamo vam se žuri. vidite da je kriza u svijetu i kod nas. strpljivo stavite na kupnju i čekajte da vam kapne.
Ja se 100% slazem s tobom. Ali mozda nisi svijestan da si upravo upao u “druker” klub. Ima nas jos unutra a cini mi se da nas je sve vise.
ne drukam ja nego samo kažem: ako padne, ja ću u veliki shopping, ako naraste – čekam i gledam i veselim se jer rastu moje dionice. to je sva filozofija. uvijek imati dio u cashu. UVIJEK. Nije to neiskorištena lova jer kad tad ta lova ti dobro dođe.
cayman006: ” korekcija se nastavlja, baš kako sam jučer napisao da će se dogoditi. ne valja hrliti s dokupom nego treba pričekati idući tjedan. moglo bi biti jako povoljnih prilika za uloviti. ne razumijem: kamo vam se žuri. vidite da je kriza u svijetu i kod nas. strpljivo stavite na kupnju i čekajte da vam kapne. ” Ja se 100% slazem s tobom. Ali mozda nisi svijestan da si upravo upao u “druker” klub. Ima nas jos unutra a cini mi se da nas je sve vise.
Mislim da je bolje da ne pišete. Prozirno je. Izgleda da niste uspjeli kupiti po nižim cijenama nego što ste prodali.
ne drukam ja nego samo kažem: ako padne, ja ću u veliki shopping, ako naraste – čekam i gledam i veselim se jer rastu moje dionice. to je sva filozofija. uvijek imati dio u cashu. UVIJEK. Nije to neiskorištena lova jer kad tad ta lova ti dobro dođe.
tu se slažem ponekd je bolje čekat i pola godine ako treba dan kao jućer i sve to naplatit.tako sam barem ja korekciju pred ht.
REAKCIJA MINISTRA FINANCIJA Šuker: Nema krize na burzi Autor/izvor: SEEbiz / Hina “Mi u Hrvatskoj, kada iznosimo određene poglede i razmišljanja, moramo znati da nas promatraju prvo po funkciji, a onda po našem imenu i prezimenu”, rekao je ministar finacija Ivan Šuker na konferenciji za novinare, upozoravajući da na vrijednost dionica na burzi utječu i izjave političara. “Kada govorimo o istragama u pojedinim poduzećima, moramo znati da to utječe na vrijednost njegovih dionica.” “SDP je, pak, iz proračuna dobio nešto više od 11, a namjerava potrošiti 16,8 milijuna, što znači da će oni imati problem kako objasniti pet milijuna kuna razlike”Podsjetio je da je Crobex u posljednjih godinu dana pao za 8,23 posto, a da su, primjerice, padovi na Ljubljanskoj burzi bili bili i do pet posto dnevno. “Redoviti promet na Zagrebačkoj burzi ovaj je mjesec bio 4,6, a lani ukupno 14 milijardi kuna. Je li u krizi burza koja je u jednom mjesecu ostvarila gotovo 40 posto prošlogodišnjeg prometa?” upitao je Šuker. Odbacio je ocjene predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su pad burze skrivili kriza hipotekarnih kredita na newyorškoj burzi, stanje na Kosovu i negativne ocjene MMF-a. “Kriza hipotekarnih kredita traje više od godinu dana, a Crobex je za to vrijeme rastao, jednako kao i za financijske krize u Srbiji od prije nekoliko mjeseci. Iz MMF-a, pak, nije bilo nikakvih negativnih ocjena i nitko nije spominjao financijsku krizu”, ustvrdio je Šuker. Usprotivio se SDP-ovim najavama promjena u raspodjeli poreza na dohodak. “Jedan dan licitiraju s regionalizacijom, a drugi dan govore o promjeni poreza na dohodak, koji čini 40 posto prihoda jedinica lokalne samouprave. HDZ je, s druge strane, povećao poreznu disciplinu i prihode od PDV-a, zadiranjem u sivu ekonomiju”, rekao je Šuker, naglasivši da takav trend HDZ namjerava nastaviti, te da mu je cilj svođenje proračunskog deficita na nulu i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u na 37 posto do 2010. “HDZ je po prvi put uveo i jedinstven proračunski žiroračun i praksu da se proračunski prihodi, koji u tom trenutku nisu potrebni, za vikend oroče kako bi se u ponedjeljak dobila kamata, što je prije tri godine bilo nezamislivo”, dodao je. Komentirajući najavu Zorana Milanovića da će SDP već u petak objaviti izvore financiranja i troškove svoje kampanje, Šuker je rekao da će to učiniti i HDZ, možda još večeras ili sutra. Podsjetio je da je Zakon o financiranju stranaka donijela upravo HDZ-ova vlada, te da je HDZ iz državnog proračuna dobio 20 milijuna kuna, te da će u okviru tog novca biti i troškovi stranačke kampanje. “SDP je, pak, iz proračuna dobio nešto više od 11, a namjerava potrošiti 16,8 milijuna, što znači da će oni imati problem kako objasniti pet milijuna kuna razlike”, ustvrdio je Šuker. Direktor HDZ-ove kampanje Ratko Maček dodao je, pak, da je HDZ uštedio i dio novca povučenog iz ranijih proračuna, iz kojih je, na temelju broja zastupničkih mandata, za funkcioniranje stranke dobivao također po 20 milijuna.
Ma Šuker je profesor za mnoge ekonomske stručnjake SDP-a. Sve što je rekao stoji a naročito o razinama crobexa
ivek123: ”
cayman006: ” korekcija se nastavlja, baš kako sam jučer napisao da će
se dogoditi. ne valja hrliti s dokupom nego treba pričekati idući
tjedan. moglo bi biti jako povoljnih prilika za uloviti. ne razumijem:
kamo vam se žuri. vidite da je kriza u svijetu i kod nas. strpljivo
stavite na kupnju i čekajte da vam kapne. ” Ja se 100% slazem s tobom.
Ali mozda nisi svijestan da si upravo upao u “druker” klub. Ima nas jos
unutra a cini mi se da nas je sve vise. ”
Mislim da je bolje da ne pišete. Prozirno je. Izgleda da niste uspjeli
kupiti po nižim cijenama nego što ste prodali.
Dečko, ja ništa nisam prodao ni kupio. ako već repliciraš , onda čitaj nekoliko postova unaprijed. Nismo svi sve ukucali u dionice, znaš…Neki su čekali rasprodaju i sutra ili idući tjedan idemo u veliku kupnju tj. dokup.
Pa ljudi pala je Srbija 5%…sve je u istocnoj europi prenapuhano…dakle ljudi budite ozbijni i gledajte funamentalne pokazatelje….buducnost…tako da su sjajne prilike po ovoj cijeni INA, KORF, ARNT, SLRS, BRIK itd…a ne INGR,DLKV, ATPL;LURI;CROS, SUNH, KRAS itd…
Korekcija mora doci na gornje dionice barem 30-40%…jer i tada ce gornje biti precijenjene po trenutnim fundamentalnim pokazateljima posebno bilanci…
su sjajne prilike po ovoj cijeni INA, KORF, ARNT, SLRS, BRIK itd…a ne INGR,DLKV, ATPL;LURI;CROS, SUNH, KRAS itd… Korekcija mora doci na gornje dionice barem 30-40%…jer i tada ce gornje biti precijenjene po trenutnim fundamentalnim pokazateljima posebno bilanci…
ti ces, kao vrsni pokazatelj i prosvjelitelj naravno predociti sve izracune koji ukazuju na precjenjenost….ja se potpuno slazem s tobom, al eto radi neukih investitora molim te da predocis sve pokazatelje – od P/E do NAVa
[smiley1]