Ne slažem se, kolega NaBidu-san.
Meni je veoma zanimljivo gledati kako se na cijenama turističkih papira osjeti dominacija kvalitete, a ispuhivanje hypea. Iz Amerike dolaze poruke o tome da kamatne stope neće nikud dolje prije 2026. godine, a možemo očekivati lagana(možda i veća, ovisno o inflaciji?) povećanja kamatnih stopa i u narednih par godina. Da hipotetski povećavaju još po 0,25% idućih godinu i pol, imaju 6% početkom 2025. godine. Po koliko će banke plasirati kredite? Pa već sada se u Americi osjeti da je bitno teže. I neće postati lakše. A ECB će pratiti..i tko zna da neće dosegnuti američke razine jer je kod nas inflacija još jača i bit će jača jer nemamo energetsku neovisnost koju Amerika ima.
Preskupe dionice visoko zaduženih kompanija poput RIVP i ARNT dobivaju po tamburi zasluženo. I dobit će i jače po tamburi jer naprosto moraju. Ima ovdje ljudi koji su meni dragi, a koji ulažu u RIVP. Dobro…od klaunova koji ulažu u ARNT mi je malo koji simpatičan.. Ali nevezano uz to, ti biznisi će naići na značajne probleme. Ne proizvode dovoljno dobiti, ne rastu dovoljno. Još slinava ARNT vrši otkup vlastitih dionica na ovome P/E. To ne radi PLAG na svome P/E, a trebala bi, nego to rade ovi cirkusanti na appleovskom P/E.
Meni osobno jedna stvar nije jasna, FED je jučer zadržao kamatu kako je bilo i prognozirano…a onda je uslijedio govor koji je bio 99,9% očekivan….tko god imalo prati situaciju pretpostavio je da će kamata ostati ista, ali da će Powell reći da ukoliko se stopa inflacije ne bude smanjivala da će doći do još nekoliko ciklusa povećanja kamatnih stopa.
To je svakom logičnom čovjeku jučer bilo jasno i upravo tako se i sve to zbilo…i onda nakon svega toga prvo kliznu sinoć dionice u USA pa jutros u Europi, a sve na temelju 99%očekivanih informacija i govora. Ne razumijem, zar je netko mislio da će Powell reći da je inflaciji došao kraj, a time i povećanju kamatnh stopa.
Sad jel na stranim tržištima ima toliko špekulanata koji trguju na dnevnoj bazi pa idu brže bolje prodavati nešto što će opet za dan ili dva se vratiti na iste razine, ako ne možda i već danas popodne. Iskreno ne razumijem.
Powell kaže to što kaže, ali ne misli on sve što kaže, kao ni ovi u ECBu.
Najveća njemačka nekretninska tvrtka obustavlja gradnju 60 tisuća stanova zbog visokih troškova
ne znam, nažalost ne vidim kraj ovim suludim cijenama nekretnina. navijam za pad ali bojim se da dok su ovakve cijene najma i cijene građevinskog materijala…
Sve je to jedna velika spirala prema gore što se tiče nekretnina..skuplji stanovi, skuplji najam itd….ali kad posustane potražnja..to je dosta robusno tržište i treba dosta vremena da reagira…ono što je zanimljivo, građevinski materijal je poprilično pojeftinio, ali cijene stanove su i dalje visoke…kako sad to?
Cijena novogradnji u Zagrebu raste jer postoje ljudi koji imaju novaca i žele ga u doba inflacije pretvoriti u nešto opipljivo.
I starogradnja se u oglasima napucava, ali se niti ne prodaje.
Sve je to meni nebitno osim ako sada kupuješ stan.
PROMET NEKRETNINAMA
Ono o čemu se samo šuškalo i nagađalo, sada je i službeno potvrđeno – promet pao za 23 posto! https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ono-o-cemu-se-samo-suskalo-i-nagadalo-sada-je-i-sluzbeno-potvrdeno-promet-pao-za-23-posto-15377429
“… sigurno je da pad prometa HR nekretninama najavljuje u bližoj perspektivi i korekciju cijena.”
to vam vrijedi za zagreb i split.
na sjeveru znam iz prve ruke novih nekretnina NEMA i vrlo se malo gradi jer nema sposobne potrebne infrastrukture, a cijene i dalje neumoljivo rastu.
istra i rijeka, vrlo slična priča. nedostatak novogradnji i u zadru, šibeniku i dubrovniku.
čak i u osijeku pomama za stanovima, a novih vrlo malo.
tako da… znamo da masa novinara ne vidi dalje od zagreba.
ovaj mjesec je za baciti. a zadnja dva tjedna ne treba ni komentirati. loše, jako loše.
U eurozoni ponuda novca doživjela najveći pad otkad se objavljuju podaci
Samo se osjete posljedice povećanja kamatnih stopa.
Ako odu u zonu ~7%, jao si ga onim biznisima koji ovise o zajmovnom kapitalu.
Već se vidi da će samo oni s jakim bilancama dobro kotirati. Dug bi mogao postati privilegija stvarno jakih, a čak i oni će biti na testu snage. Hrpa trulih firmi, pogotovo manjih bi mogla u insolventnost kroz godinu, dvije.
U eurozoni ponuda novca doživjela najveći pad otkad se objavljuju podaci
Samo se osjete posljedice povećanja kamatnih stopa.
Ako odu u zonu ~7%, jao si ga onim biznisima koji ovise o zajmovnom kapitalu.
Već se vidi da će samo oni s jakim bilancama dobro kotirati. Dug bi mogao postati privilegija stvarno jakih, a čak i oni će biti na testu snage. Hrpa trulih firmi, pogotovo manjih bi mogla u insolventnost kroz godinu, dvije.
A to je ono što je na neki način i potrebno, da se tržišta i gospodarstva pročiste.
Ciklusi se mijenjaju oduvijek kroz povijest, i to je zdravo.