Ovo danas na SPAN-u, podsjeća na one zlatne godine ZSE, do 2008 godine, kada se ovako bjesomučno, trgovalo istovremeno na hrpi dionica, tako da se nije stiglo pravovremeno upisivati naloge, a kamo li razvijati kupo-prodajne strategije.
day-trejdanje je bila svakodnevnica, a ne treba naglašavati da nije bilo niti poreza na kapitalnu dobit, koji danas koči i živcira mnoge investitore!
Dnevni prometi su dosezali s lakoćom 250 milijuna kuna (koje su tada vrijedile puno više nego danas)!
Apdejt
PLAG je danas došao do targeta, sve sam prodao. Konačni saldo +17,40%.
ARNT se konsolidira u za sada očekivanom obliku. Tu sam na bidu i podebljavam poziciju za sljedeći push do 38,50.
HPB se stabilizirao nakon onog istresanja od neki dan, i dalje je u trokutu, izgledi su pozitivni. Target isti, 127.
Nova dionica u portfelju mi je KOEI. Graf izgleda odlično, cijena je jučer napravila breakout na ogromnom volumenu iz ovog velikog range-a, to je jako bullish. RSI se taman dovoljno bio ohladio da omogući novi val, MACD je dao buy signal. Ulaz mi je na 135, nisam uspio kupiti ranije, pobjegla mi je dok sam se ja lipario na bidu. Kupio sam samo pola količine koju sam planirao, za više bih morao dizati cijenu. Kupit ću još ako budemo vidjeli retest breakouta.
.
Apdejt
HPB i ARNT su danas doživjele značajne pomake, vrijedno je jednog “apdejta”.
HPB je napravio breakout iz trokuta,ranije nego što sam prvotno projicirao, tako da je target sada 130.
ARNT se bio iskorigirao taman do projicirane zone i danas je pogurao do prijašnjeg vrha. Eventualni proboj sutra bi potvrdio ovu projekciju. Target je 38,50.
KOEI je i dalje u konsolidaciji, nema ništa novog.
Po mojoj projekciji sutra je na Adpl proboj 15€,te ocekujem smirivanje do slijedećeg target na 16€.
Ovdje postoji velike sanse za, rast od 10-20% u kratkom periodu.
Sve ovisi koliko je naivnih i koliko OTP misli spaliti gotovine, kako kolega @Djubre sugerira.
Da se nadovežem na ekipu s drugog foruma. Čemu uopće držanje dionice 2 godine? Čemu to pravilo? Tko od toga ima koristi? Nek onda bude porez na sve prodaje s dobiti, npr 5 posto i riješili smo se fifo metode.
I na nekretnine je porez. I to dva puta kad dođeš u posjed i ako unutar dvije godine otuđiš nekretninu platiš porez.
Krivo kliknuo, a sjećate se i strašnoga pada nakon letenja purana tih godina.
Padao, pa otvorio padobran na vrijeme!
da, dobro je netko rekao da sve podsjeća na 2008 kad je večina zaboravila izaći na vrijeme……s druge strane atlantika već je neko vrijeme okrenilo na jugo a danas je dodatna lova dala petama vjetra…….u afriku sa strujom informacije čak i uz sveprisutan internet uvijek zakasne i neke iznenade…….
Nit ima te euforije 2007. i 2008., a sigurno nema tih nakaradnih valuacija. Po koliko se samo tada INGRA trgovala, ali i mnoge druge. Pa samo ERNT, koji je istinski value stock, tržio se po duplim cijenama od današnjih, a 💩💩💩 od dionica ne moram posebno ni spominjati.
ovo je “novonormalni pretjerani optimizam”……..da ne povlaćimo mozda nepotrebne paralele rekao bi samo da je velika večina dionica odradila jako lijep i prilićno velik rast koji se ne može nastavit u nedogled….neke su taj rast odradilie više a neke manje opravdano……generalno, situacija ipak nije bajna i neke rizike treba uzeti u obzir i povući kad je vrijeme neku “lovu sa stola”……. nakon teže prošle godine ovo do sada je bio easy money……..
Gle, ja cijelo vrijeme imam politiku min 40% casha u bilo kojem trenutku i tako ću i nastaviti. No onaj balon 2008. je bio drugačiji… CROBEX na kolko? 5000 bodova? U ono vrijeme?
SAD je druga priča. Tamo se market može prepoloviti preko noći. Hrpa tih dionica je već brutalno pala i mnogi su prošle godine trajno izgubili kapital. Ima ih koji se zanose da bi to mogli vratiti, a najgore je što će vjerojatno dodatno izgubiti. Gube sad dok pišemo…