Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nekretnine na Jadranu, a i vecina u Zagrebu se kupuju u gotovini. Da li mislite da ljudi koji zadnjih par godina kupuju gotovinom ce zbog porasta kamate doci u takav skripac da moraju brzo prodavati svoju 2.-3.-4. nekretninu?

Ja sam prosle godine u portfelj dodao jos jedna apartman na Jadranu. Imam stabilan posao i nemam kredita. Ne znam sto bi se trebalo desiti da idem prodavati. Racunica mi je da cu ga isplatiti rentom, ali kako nemam kredita, da je prinos nizi od prvobitno ocekivanog, nije mi problem. A booking za ovu seznu je takav da to nisam jos do sada dozivio.

Ja gledam relativno. Na globalnom trzistu dolazi do korekrcija, ali isto tako ima zona koje ce i dalje rasti. Jadran je malen i prekrasan, probajte kupiti nekrentinu na obali u Italiji ili Francuskoj. Ili pogledajte cijene nekretnina u Ljubljani, Becu pa ih usporedite sa Zagrebom.

Keš je kralj ali povijest više ne vrijedi kao majka mudrosti. Tog keša se je naštampalo ko u priči. Ameri pokazuju gdje su kralj. EU briše granice među državama EU. U CRO normalno je da sve raste. Zakon spojenih posuda podiže cijene nekretnina, plača, TK, mijenja strukturu zemlje na svim poljima i bliži je gospodarstvu EU. Ameri i EU daju sigurnost stranom kapitalu koji dolazi. Nema vraćanja na staro. Piše se nova povijest svijeta.

.

povijest je učiteljica života a marketi prepuni svježih povjesnićara koji tek uče i nisu naućili stare lekcije……..

kažu da je najbolji spas od medvjeda leći na pod i pravit se mrtav…….

fajt sa Fedom i medom nije baš preporučljiv……..

@maro77

Da li mislite da ljudi koji zadnjih par godina kupuju gotovinom ce zbog porasta kamate doci u takav skripac da moraju brzo prodavati svoju 2.-3.-4. nekretninu?

Moguće je. Niz je faktora. A ta ekipa koja je kupovala novac gotovinom kroz 2021. i pogotovo 2022. se jako žurila kupiti tako prije uvođenja eura, iz cijele lepeze razloga.

Problem s krizama kad nestane kupnje, tj. kad nema potražnje. Tada se cijena urušava. Ne znamo što će biti i kad će biti. Tko je 2003. mislio da će pet godina kasnije biti takvih problema? Cijene su rasle iz dana u dan, super je bilo. Davalo se više i više i više… da bi onda nekom Kiyosakiju davali u pol cijene samo da dođu do casha. Casha kojeg je on imao, kao i Buffett i ostale baje.

Ne radi se o tome da će te nekretnine misteriozno ‘ispariti’. Vrijedit će to uvijek i nositi lijepe prinose. Tko neće imati nasušnu potrebu za cashom, bit će mu oke. Ali smjer tržišta određuje većina, ne manjina. To što neće htjet prodat jedan ili dva ili tri ili pedeset njih koji su kupili u cashu, ne znači ništa ako je tristo drugih koji će ići u maniri ‘daj što daš’. To je jedna stvar. A drugo je da se neimanjem dovoljno 💰 u takvim situacijama propušta golema prilika za rapidno bogaćenje. Većina, velika većina propušta tu priliku. Cijene se eventualno vrate, čak i dodatno porastu. Ali prođe baka s kolačima…

dijeli se https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/PLAG/GS-PLAG-8374b0dfaf2e543637975d672a94b3d2.pdf

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

mislim da će ova godina ipak biti vrlo dobra kako na svjetskim tako i na hrvatskoj burzi… eventualno neki šok tipa Tajvan ili neke komplikacije oko Ukrajine mogu to ugroziti ali ne vjerujem. sve loše stvari su uračunate u padu koji se desio i sad ide rast po starom… eno i Bakić je to rekao u sinoćnjem podcastu… ide to nabolje..a početak ove godine ide tome u prilog.. lijep rast već 🙂

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

2021/22 se debelo pisalo ide kriza, inflacija, recesija, stagflacija, atomski rat. I kupovale su se nekretnine po cijenama dosta niže od današnjih. Danas se piše optimistično/suprotno od prije i ne vidim razloga da dođe do bilo kakvog pogoršanja gospodarstva u CRO. Što se tiće igraća na ZSE burzi teško da će itko prodavati dionice po nižim cijenama na burzi od današnjih. Znaju što su kupili i zašto čuvali prijašnjih vremena. Burza više ne će u rikverc. I država daje preko 3%kamate i nudi obveznice. Dionice će donijeti više.

hugh, 06.02.2023. u 10:26

povijest je učiteljica života a marketi prepuni svježih povjesnićara koji tek uče i nisu naućili stare lekcije……..

kažu da je najbolji spas od medvjeda leći na pod i pravit se mrtav…….

fajt sa Fedom i medom nije baš preporučljiv……..

Hugh, jesi razmišljao da počneš pisati haiku poeziju, dobro ti ide 🙂 🙂 🙂

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Zašto mi na pregledu na pbz investoru za svaku dionicu 1.1.2023. piše odregistracija?   I sve se još vodi u kunama?

https://lidermedia.hr/tvrtke-i-trzista/tvrtke-i-karijere-potvrdene-velike-promjene-na-celu-m-san-grupe-pervan-postavio-svoju-upravu-u-spin-valis-148615

Nakon što je grupacija BJELIN Darka Pervana preko tvrtke VALINGE CROATIA preuzela požeški SPIN VALIS, postavila je novu Upravu. Robert Žulj imenovan je predsjednikom Uprave umjesto Marka Žmire, a Igor Dujić je imenovan članom Uprave. Miljenko Katranček i Zdravko Jelčić napustili su mjesta članova Uprave.

nešto sam načuo da pervan ide u IPO

17. sij 2023. — Danska kompanija Lego ulazi u vlasničku strukturu gupacije Pervanovo, čiji je vlasnik švedski poduzetnik hrvatskog podrijetla Darko Pervan.

https://lidermedia.hr/financije/strmoglavi-pad-povjerenja-u-private-equity-fondove-je-zaustavljen-148603

nešto se pomiče ljestvica na više. valjda ćemo je ove godine preskočiti.

naravno da nitko ne zna kako će biti ali volatilnost će vjerojatno biti manja nego 2022

https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/ocekuje-se-porast-spajanja-i-preuzimanja-u-drugoj-polovici-godine-hrvatska-potpomognuta-ulaskom-u-schengen-i-eurozonu-148486

Kreditni fondovi i privatna tržišta kapitala svojim će kreditiranjem steći udio u spajanjima i preuzimanjima od banaka i postati ključni za pružanje prijeko potrebne likvidnosti, osobito u transakcijama koje uključuju transakcije srednje vrijednosti. Također, kako navode, rizični investicijski kapital mogao bi se povući iz nekih rizičnijih ulaganja, ali ulaganje u klimatsku tehnologiju ostaje potencijalna svijetla točka s više od jedne četvrtine cjelokupnih sredstava rizičnog investicijskog kapitala kojim se sada financiraju klimatske tehnologije, posebno one usmjerene na smanjenje emisija.

– I u Hrvatskoj očekujemo da se pozitivni trendovi spajanja i preuzimanja iz 2022. nastave i u 2023. godini, a dodatno potpomognuti ulaskom u eurozonu i schengenski prostor. I jedan i drugi aspekt dodatno doprinose percepciji gospodarske stabilnosti u Hrvatskoj te se iz perspektive investitora smanjuje rizik zemlje. To bi trebalo ponukati investitore iz (prvenstveno zapadne) Europe koji trenutačno još nisu prisutni u Hrvatskoj da putem preuzimanja ostvare prisutnost i na našem tržištu – rekao je Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska.

New Report

Close