sve se manje piše i na onom forumu, moderator potjerao sve koji nisu podobni. Užas koja cenzura tamo… a rezultat je takav da jedva itko piše čak i tamo.
Mene su izradili da imam 2 računa i blokirali. Ajde tu i tamo bi zaprostačio i sl ali to izmislit da me se riješe-smiješno. Koji kompleksi da ne povjeruješ. Poslao im još da provjere sve od ip nadalje al ništa.Zamisli uspjeha u životu-admin na nekom forumu. Da bar ja to mogu bit.
vidio i bilo mi je čudno s obzirom na Usa market ali nisam istraživao dalje zbog manjka vremena pa hvala na info i sad malo guglam….. ..
neznam jesam li ja lud ili šta ali nije mi jasno kako mirovinski fondovi uopće imaju i dopuštenje za ulaganje u takve stvari….. to je klasa ulaganja gdje i prije nego počneš znaš da će u jednom trenutku 100% sigurno sve otići u mp3……
Stvar je da su oni investirali u FTX koji je kripto mjenjacnica, nisu ulagali u kripto coine. Ta mjenjacnica je, isto kao i Coinbase, u SADu regulirana. Coinbase je imao i IPO, tim putem je vjerojatno trebao ici i FTX.
.
Problem kripta je slozen, sve je jos uvijek u ranoj fazi i tu vlada zakon jacega. Binance, koji je najveca mjenjacnica u svijetu, je ovdje sada sahranio taj FTX. FTX je druga najveca i najbrze rastuca mjenjacnica koja je pocela ugrozavati Binance, ali ipak je i dalje 10 puta manja od Binancea. Binance je u sprezi sa Kineskom vladom, FTX sa vladom SADa. FTX, odnosno njen osnivac je bio i drugi najveci financijer u kampanji demokrata…. Siroka je ovo prica, puno je tu novaca i utjecaja u igri.
Kripto kao takav ima svoju primjenu i buducnost, ali trebat ce jos vremena i regula dok to trziste ne postane blisko i jednostavno dostupno obicnom covjeku.
.
Treba znati da te kripto mjenjacnice funkcioniraju vise kao banke ili brokerske kuce. Imaju veliku kolicinu depozita, dio tih depozita dalje investiraju (jednako kao i obicne banke), izdaju margin kredite, upravljaju trzistem futuresa i opcija… svasta nesto, sve kao i redovne banke. Uz sve ovo one imaju nezgodan problem sto najcesce depozite drze u nekoj kriptovaluti, ne u fiat valuti, i onda kada su u fazi agresivnog rasta i razvoja, a uz to imaju mocnog oponenta koji ba taj rast ne gleda blagonaklono dodjemo u ovakvu situaciju da taj mocni oponent isprovocira bank-run uz istovremeno brutalnu devalvaciju tog nativnog tokena u kojem je vecina depozita banke, sto u okolnostima opce neizvjesnosti na trzistu gdje su ljudi vec po defaultu nervozni, i zacas upropasti tu mjenjacnicu/banku. Slicna stvar se dogodila ranije i nekim drugim mjenjacnicama i kripto investicijskim firmama.
.
Nece ovo upropastiti kripto market. Kratkorocno ce ga uzdrmati, ali sigurno ce iz ovoga nsto dobro proizaci. Za pocetak ce vjerojatno mjenjacnice prestati dalje investirati depozite i veci dio drzati u stablecoinima ili fiat valuti, ali i isprovocirati dodatnu i brzu regulaciju ovog trzista.
.
Kazem, siroka je ovo prica.
Mitkko, men’s čini da je krenuo shitshow vani…samo još treba da jedna jača banka, kao recimo Credit Suisse padne i za par mjeseci bit će povoljne kupovine dionica za 50% sadašnjeg iznosa…nekada davno su i tulipane prodavali za cijenu jedne kuće u Nizozemskoj, pa sada tako prodaju i te kriptovalute…sve dok ima followera i kupaca…zbog tih banaka i mirovinskih fondova koji ulažu u kripto je sada sada i tržište dionica u problemu, uz sve ostale znane probleme kao inflacija, dizanje kamata, QT i nadolazeća recesija…
Oprosti, ali ne mogu se složiti s tobom. Kripto ne ide nikuda i ova stalna usporedba sa tulipanima je bezveze. Nije tržište u problemu zbog kripta, tržište danas ima nekih drugih problema. Izloženost tih velikih financijskih intitucija kriptu je još uvijek simbolična.
.
Svaka recesija je imala neke svoje uzročnike – sjeti se zadnjih dvadeset godina i dot.com balona, pa GFC i banke/CDS-ovi, pa danas ovo šta imamo, šta god to bilo, sa vremenskim otklonom ćemo već naći naziv i za to. Niti je dot.com nestao, niti su banke nestale, a ako ćemo tako nisu bome niti tulipani nestali 🙂
.
Zanimljivo je za primijetiti da je jedan BTC u ovom bear marketu pao jednako koliko i jedan Facebook.
.
Ovo će biti čistilište, jednako kao što je svaki bear market, kako u kriptu tako i na stock marketu.
Jedna zanimljivost, cijena BTC je upravo pala ispod troska proizvodnje istoga.
Otkad maštate o padu tržišta Ameri su porasli već oko 25%. A mi ćemo još više. Samo dok vas podobni iscijede.
Zanimljivo je vidjeti da ove mega cap tech kompanije sve redom crtaju isti topping pattern, veliki H&S. MSFT i GOOG su u uznapredovaloj fazi, dok su AAPL i TSLA u fazi breakdowna.
.
Tako da, kolega @lojtra, nije ovo masta. It’s a long way to go.
Mjere US monetarne politike vec daju rezultate. Stopa inflacije je, prema upravo objavljenim podacima, vec u listopadu pala, a nakon toga smo imali i dodatna povecanja US baznog kamatnjaka koja ce donijeti daljnje smanjivanje inflacije. A zna se kako su centralni bankari konzervativni oko daljnjeg podizanja kamatnjaka na prve podatke o padu inflacije. Zato se danas njemacki DAX zeleni dosad skoro +3%, a mogao biti zavrsiti i vise. Stvari se odvijaju bas onako kako vec pisao. https://www.teletrader.com/dax-surges-over-2-5-following-us-inflation-figure/news/details/58944467?internal=1
reakcija naše ‘burze’ je famozna 😀
Dow Jones na otvaranju preko +2,5%, a NASDAQ +5,5%. Sad smo vec na vrijednostima iznad onih prije pocetka ovog pada. I kazu “savrsena oluja”, “bear market” i “bull trap”. Hail Mr. Market!