Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mitkko, 06.11.2022. u 14:31

Citam kako danas cak vise od 20% dionica iz S&P-a drze ETFovi i drugi fondovi! Sta se dogadja kada mali ulagaci prestanu kupovati udjele u fondu ili, jos gore, kada krenu te udjele prodavati?

.

Pricam neki dan onako kratko usput sa jednim kolegom kojeg nisam vidio godinu dana, kaze da i dalje konstantno i redovno kupuje udjele u nekom S&P fondu, radi DCA. Zadnji put kada smo se vidjeli prije proslog Bozica sam ga pokusao odgovoriti od vece kupnje, ili barem uvjeriti da dvaput razmisli kada mi je rekao kako planira povecati ulog, kupiti dodatno direktno dionice Apple-a i slicne. I on danas nakog ovakve kaoticne godine i velikog pada indeksa uopce ne moze ni zamisliti mogucnost da ce dionice i dalje padati, da je “buy the dip” vrijeme proslo. Ja ga slusam u cudu i pitam se sta ce biti kada nastupi treca faza bear marketa – kapitulacija. Hoce li on i dalje ovako razmisljati, raditi DCA i kupovati Apple ili ce panicno prodati? Onda dolazimo do onog kokos-ili-jaje pitanja, do kapitulacije i dolazi upravo iz ovakvih opisanih razloga i ponasanja investitora.

.

“The primary area of passive investing in 2022 is putting money into the SPY ETF and low cost S&P 500 index mutual funds. According to Bloomberg approximately 21.2% of all the S&P 500 companies shares are now held inside passive funds contrasting to only 3.3% in 2003. This generation has gotten very comfortable dollar cost averaging into the stock market using these funds with the belief they will always go higher over time. ”

.

Burry kaze da cemo ovaj danasnji balon iz ovog razloga zvati Index Fund Bubble.

.

Michael Burry’s Warning for the Index Fund Bubble

Burry je u cashu, da li bi po tebi bilo cudno da drugacije razmislja, nesto slicno kao ti sad?!

@diokidina

To što je u kešu samo pokazuje da su mu postupci i razmišljanje usklađeni. Prodao je dionice jer očekuje pad. Šta bi drugo trebao pričati? Isto kao i ja sada. Ja od prošle zime pišem da očekujem pad, pa nije to ništa novo.

.

Ili sugeriraš da tako priča (i on i ja) zato što je u kešu pa kao druka kako bi jeftino kupio jer mu je cijena dionica valjda pobjegla?

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

mitkko, 06.11.2022. u 14:31

Citam kako danas cak vise od 20% dionica iz S&P-a drze ETFovi i drugi fondovi! Sta se dogadja kada mali ulagaci prestanu kupovati udjele u fondu ili, jos gore, kada krenu te udjele prodavati?

.

Pricam neki dan onako kratko usput sa jednim kolegom kojeg nisam vidio godinu dana, kaze da i dalje konstantno i redovno kupuje udjele u nekom S&P fondu, radi DCA. Zadnji put kada smo se vidjeli prije proslog Bozica sam ga pokusao odgovoriti od vece kupnje, ili barem uvjeriti da dvaput razmisli kada mi je rekao kako planira povecati ulog, kupiti dodatno direktno dionice Apple-a i slicne. I on danas nakog ovakve kaoticne godine i velikog pada indeksa uopce ne moze ni zamisliti mogucnost da ce dionice i dalje padati, da je “buy the dip” vrijeme proslo. Ja ga slusam u cudu i pitam se sta ce biti kada nastupi treca faza bear marketa – kapitulacija. Hoce li on i dalje ovako razmisljati, raditi DCA i kupovati Apple ili ce panicno prodati? Onda dolazimo do onog kokos-ili-jaje pitanja, do kapitulacije i dolazi upravo iz ovakvih opisanih razloga i ponasanja investitora.

.

“The primary area of passive investing in 2022 is putting money into the SPY ETF and low cost S&P 500 index mutual funds. According to Bloomberg approximately 21.2% of all the S&P 500 companies shares are now held inside passive funds contrasting to only 3.3% in 2003. This generation has gotten very comfortable dollar cost averaging into the stock market using these funds with the belief they will always go higher over time. ”

.

Burry kaze da cemo ovaj danasnji balon iz ovog razloga zvati Index Fund Bubble.

.

Michael Burry’s Warning for the Index Fund Bubble

upravo u tome i je fora…….več prošle godine index je bio visoko zato što je lova ulazila u fondove koji su kupovali index pa je shodno tome index bio visoko a večina dionica koje nisu bitne komponente indexa zabijena u dno i sve je izgledalo super ali velika večina dionica i prošle je godine vrištala od boli uzrokovane padom…….ove godine te dionice koje nisu bitne komponente indexa zabijene su još više a neke možda i rasle jal su previše bile ubijene ali pada index jel je vjerovatno lova koja ulazi u fondove manja od izlaza love iz fondova plus veliki koji vide da je vrag odavno odnio šalu i da će se sve to moći kupovati jeftinije pa su prodavali ove godine…..sve to zapravo vodi prema tom legu 3 i kapitulaciji ako se nešto bitnije ne promjeni a nikakvih ozvlbiljnih naznaka za to za sada nema……Fed će možda morati i do 6% u nadi da uspije a ako uskoro i završi i pofne snižavati znaći da je nešto polomio i da market ide oštro down suprotno narativu da da to marketu treba…….

vjerujem da bi večina forumskih stručnjaka naprimjer da se dogodi sutrašnja ili sljedeća objava Feda o snižavanju ili zaustavljanju rasta kamatnih stopa protumačila bullish a to bi zapravo bila katastrofa neviđenih razmjera po burze……..Fed je zapravo rekao i da ih boli tuki ako polupaju sve lončiće jel cilj je snižavanje inflacije……..oni naravno nemaju pojma šta rade kao ni do sada jel nikada nisu našli pravu mjeru u dizanju pa neznam zašto bi uopće netko vjerovao da neće prije ili kasnije polupati sve lončiće kad su ionako rekli da ih je baš briga ako to naprave u borbi protiv inflacije…….uglavnom Fed pivot nije ni blizu ako u međuvremenu ne izbije neka velika kriza…….

Što ce FED raditi ili ne i hoće li ili neće biti recesije, to na nekom dugoročnom planu nije ni blizu pogubno kao nakaradne valuacije brojnih dionica koje su i dalje pretjerane, čak i na kraju ove godine. U ovome trenutku u Americi(nota bene – ne i drugud, NE i kod nas) svjedočimo perverziji balona jačega nego što je bio dot-com balon, i to nakon cijele godine pada NASDAQ 100 i S&P 500 indeksa.

Naravno da zato što je to Amerika i njihovo tržište, da to ne znači da tamo nema itekako dobrih potencijalnih ulaganja, a isto tako ne znači ni da se negativni trendovi neće preliti na EU i ostale dijelove svijeta, gdje tržišta nisu bi izbliza tako pregrijana. Pa SAD je koliko ono svjetskog market capa, koliko svjetskog BDPa? Bilo bi iluzorno očekivati da se neće ta kriza preliti i na nas. Ali šta sad? Pa nije to kraj svijeta i ako se dogodi. Treba biti naoružan. Kešom i strpljenjem. Što više, to bolje. Ako se uhvati neka prilika za kakav manji trejd, za ubrati dividende, a sve to ne dirajući glavninu keša, a zašto ne? Ja znam investitore koji su preko 90% u cashu, znam ih koji su 50%.. Ima ih koji su 30% ili manje ili čak all in. Ja sam ~75% u cashu i ne skrivam to. A isto tako sam s ovih 25% u dionicama, a to nije uopće malo, s obzirom na veličinu portfelja.

proces koji treba što bezbolnije proći kako bi imali više keša jednog dana kad purani počnu letit ponovo……..

https://www.seebiz.eu/trzista/azijska-trzista-indeksi-porasli-na-pocetku-tjedna/283939

Sve raste, jeli trenutno ili ne?!

Mozda smo jako blizu.

Kad krene bit ce kao kad lisica uđe u u kokosinjac.

https://www.investing.com/indices/major-indices

Na svjetskoj razini jedino je ZSE u minusu.

pa naravno da je u minusu kad svi prodaju dok još imaju kome……na likvidnim marketima prića je malo drugaćija pa  likvidnost i opcije trgovanja to dozvoljavaju …….i tata bi sine prodavao skuplje da ime kome ali nema……

Jel pratite ovaj shitshow na cryptu? Citam da je puno raznih investicijskih i mirovinskih fondova ulagalo u FTX?!? Joj, joj. Sad bismo mogli vidjeti margin callove i rasprodaju na redovnoj burzi.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

@mitkko

vidio i bilo mi je čudno s obzirom na Usa market ali nisam istraživao dalje zbog manjka vremena pa hvala na info i sad malo guglam….. ..

neznam jesam li ja lud ili šta ali nije mi jasno kako mirovinski fondovi uopće imaju i dopuštenje za ulaganje u takve stvari….. to je klasa ulaganja gdje i prije nego počneš znaš da će u jednom trenutku 100% sigurno sve otići u mp3……

sve se manje piše i na onom forumu, moderator potjerao sve koji nisu podobni. Užas koja cenzura tamo… a rezultat je takav da jedva itko piše čak i tamo.

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

New Report

Close