Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ukljucujuci usa djia futures sa trenutnih +470 bodova, preko 1%.

diokidina, 17.10.2022. u 16:18

@BudFox3

Hoce po tebi Crobex popratiti ovaj rast vanka.

https://www.investing.com/indices/major-indices

Zelenilo se i dalje nastavlja.

zaimljivo

vlen puno na prodaji a kupnje nema

jdpl puno igrača na kupnji i cijena fino raste uz dobru prodaju

plavi01, 18.10.2022. u 12:15

zaimljivo

vlen puno na prodaji a kupnje nema

jdpl puno igrača na kupnji i cijena fino raste uz dobru prodaju

S time da VLEN uopće nije nepovoljan na Asku. Dapače, meni je izuzetno oke, samo želim imati puno slobodnog keša, inače bih se nakrcao duplo koliko sad imam. Da mi je zarada 10%, ja sretan, a imam osjećaj da će i bolje.

Da se primjetiti da su brodari u fokusu upravo pred izvjestaj o 3.kvartalu. Jasno je da za one koji to prate izvjestaji ce biti sa finim dobitcima, međutim čudno je da konkretno jdpl i ulpl tek sada biljeze neki promet. Odavno su te dionice trebale biti na nekim drugim razinama. Drago mi je da se to malo promjenilo ali nemogu se oteti dojmu da kod nas nije nista slucajno. Nakon dugo godina blata atpl, jdpl, ulpl imaju konkretne planove vezano za kupnju, prodaju, naruđbe, divku, predstecaje. Covid i energetska kriza bi mogla biti povoljna makar za njih. Svaka od nabrojenih kompanija ima svoje probleme i komparativne prednosti koje će iskoristiti, moja radost je što sam ih se nakrcao u periodu blata. 😉

Meni vise brine gdje je @BudFox3?!

Promjenu smjera zapravo biljezimo vec od pocetka mjeseca, ako je suditi po njemackom DAXu. +7% ukupno. DJIA slicno. Promatrajmo dalje.

Uh, ah !!!

…” Svijet možda ulazi u ono što ekonomisti vole nazvati “savršenom olujom”. Kombinacija geopolitičke napetosti, energetske neizvjesnosti, snažnih inflatornih trendova i dramatičnog rasta troškova zaduživanja ugrožavaju niz nacionalnih gospodarstava, ali i globalnu ekonomiju.

Planetarna recesija je na pomolu, i to u situaciju kada je jasno da niz visokozaduženih zemalja u razvoju neće izdržati daljnje jačanje dolara, kao i rast kamatnjaka. Europa je napunila skladišta plina, diverzificirala dobavu nafte, te može relativno mirno čekati zimu 2022./2023., ali nejasno je kako će izdržati onu sljedeću, nakon što se skladišta isprazne. Oštro je to upozorenje katarskog ministra energetike Saada al-Kaabija, koji tmurno poručuje EU da bi sljedeća godina mogla biti puno teža ako ruski plin ponovno ne krene iz Rusije prema Europi.

Još je manje izvjesno mogu li visokozadužene europske nacije izdržati galopiranje rasta prinosa na državne obveznice. Višak mračnih prognoza i nervozni pesimizam postaju problemi sami za sebe. Koliko su realni? Ugledni ekonomist Nouriel Roubini, koji je precizno predvidio krizu 2008., u novoj knjizi “Megaprijetnje” zaključuje da će se čovječanstvo suočiti s “majkom svih dužničkih kriza”, jer je omjer zbrojenih privatnih i javnih dugova premašio 350 posto BDP-a.

Ukratko, ne pretjerujemo ako kažemo da su svijet, pa tako i Hrvatska, suočeni s najtežim izazovima bez presedana od Drugog svjetskog rata. Nabujali rizici različitih vrsta usložnjavaju jedni druge; uz rast cijena i nestašica postaje dramatičnija (i obrnuto), a uz inflaciju centralne banke moraju dizati kamate, što, pak, sve prezadužene građane, poduzeća i države gura prema litici s koje se pada u pakao bankrota. Ako, pak, ne zaustavite inflaciju, raste rizik recesije, uz još drastičnija poskupljenja, što je vjerojatno najgora moguća varijanta. Sve to što smo nabrojali traži neke odgovore, kako na globalnoj, tako i europskoj te hrvatskoj razini. Razlog je to za organizaciju konferencije “Izazovi hrvatske industrije 2022./2023.”, koja će se održati 24. listopada u hotelu Esplanade, na kojoj ćemo raspraviti što donosioci odluka u privatnom i javnom sektoru mogu učiniti u jednoj maloj i otvorenoj ekonomiji, inače vrlo osjetljivoj na vanjske šokove”…

” Oštro je to upozorenje katarskog ministra energetike Saada al-Kaabija, koji tmurno poručuje EU da bi sljedeća godina mogla biti puno teža ako ruski plin ponovno ne krene iz Rusije prema Europi.”

Slijedeća zima mogla bi biti hladna i njemu, ako se uspije i samo 50% s fotopanelima, reaktivacijom nuklearki…ovo je povijesni trenutak prelaska sa fosilnih na alternativne izvore energije . Dosta je ovisnosti o nafti i plinu , uz toliko sunca i vjetra .

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

https://www.seebiz.eu/trzista/wall-street-snazan-rast-dow-jones-skocio-preko-700-bodova/283185/

Jucer dow jones +750.

Moram priznati da se ne sjecam kad je ovoliko narastao u jednom danu.

@BudFox3

https://www.seebiz.eu/kolumne/obveznice-sve-atraktivnija-roba-investitori-se-nadaju-preokretu-na-dionickim-trzistima/283239

Divljaju i dalje dionice vani. Morat će se to odraziti i na našu burzu. Tako je uvijek bilo, sa zakašnjenjem. Zato sam se ja opskrbio prije.

New Report

Close