Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kad inflacija hara, kamatne stope idu više, više i više, a cijene dionica i nekretnina idu niže i niže i niže!

Novcu nominalna vrijednost ostaje ista, iako ga nagriza inflacija.

Dva tri milijuna kuna pa čak i milijun je bio itekako velik novac pred 25 godina, a i danas je. Daleko više je stradao onaj tko je 1997 ulagao taj novac u precijenjene dionice, nego ne radio s tim novcem ništa. Naravno da mu je inflacija smanjila buying power, ali to je daaaaaleko manje zlo nego da taj  novac naprosto nestane lošim poslovanjem i propašću kompanija u čije dionice je uložen. Ulaganje u nekretnine 1997 i renta sve ove godine uz 5-6% prinosa? super. Velika ulaganja u dionice u lošim makroekonomskim uvjetima? Ne.

Smijem li primjetiti da je DJI futures pred sam pocetak USA trgovinskog dana 1% u plusu?

Sve je opet potonulo na američkoj burzi

Life all comes down to a few moments. This is one of them.

Prosinac bi mogao biti još najgori na svim burzama, ne samo američkoj. Mogao bi to biti jedan jako bolan kraj godine, koji će se nastaviti u idućoj godini.

@lojtra

Žigman je naša verzija Jima Cramera.

samo napravi suprotno i na konju si 🙃

di je genijalni kolega @klaster da mi pojasni malo futurese i zašto su ameri toliko u minusu danas……

vjerovatno još uvijek broji turiste na granici koji ulaze u Hrvatsku i noće u Valamarovim hotelima…..

hugh, 14.10.2022. u 21:57
di je genijalni kolega  @klaster da mi pojasni malo futurese i zašto su ameri toliko u minusu danas……

vjerovatno još uvijek broji turiste na granici koji ulaze u Hrvatsku i noće u Valamarovim hotelima…..

Umjesto da pojasnjavam americke indexe, radije cu se sada malo striktnije drzati teme foruma, a ona, ako se ne varam, komentira trgovanje na nasem TK, a ne inozemnom. Inozemno, uistinu, namece trendove, ali, kao sto sam vec isticao, intenzitet prijenosa tog utjecaja bar je jednako relevantan koliko i sam utjecaj/trend. A on pokazuje da je spomenuti intenzitet doslovno polovican. Naime, dok je DAX, kao najutjecajniji ino-index na Crobi, od lipnja, kad je negdje poceo ovaj trend pada uslijed inflatorno-monetarnih utjecaja, pao za nesto vise 15%, Crobex ga je pratio za tek 8%. O razlozima za takvu koreliranost indexa sam vec pisao prije dan-dva (ne i samo moja malenkost), pa izbjegavam nepotrebno ponavljanje. Postoje i naznake promjene trenda. Radi li se o tome ili o bull run rally, to cemo tek vidjeti. Tu brojnost objava ili brojnost forumasa-istomisljenika, kao i nadlajavanje neistomisljenika ne pomaze. Treba mirno promatrati, bez prolijevanja forumaske krvi. Ja se, po svom obicaju, ukljucim kad steknem dojam, opravdano ili neopravdano, da se razborita zabrinutost pretvorila u negledljivo jednoumno drukanje iliti crnjacenje. Ovdje iskljucujem kolegu yieldchasera, jer ga podosta poznajem, pa sam uvjerenja da ne pripada takvima, pa i kad znamo zastupati vise ili manje razlicita vidjenja. Vas ne poznajem dovoljno, pa se zasada necu dati navuci na udarac ispod pojasa, nego cu ga protumaciti “sportski”. O ostalima sada ne bih. Ali, da se vratim na meritum. Ukoliko se ulaze na ZSE, koeficijent spomenute korelacije zasigurno opravdava cinjenicu da smo jednom nogom na terenu, ali i drugom na tribinama, pa je stoga, po mom misljenju, sasvim opravdan stav – “smanji dozivljaj”.

Da, poznate su i skolske korelacije temeljnih kam. stopa sa pomacima cijena investicijskih klasa. Ona su ovdje ponovljena mali milijun puta, nije ostao nitko tko ih je mogao neprimjetiti, ali istovremeno i steci dojam da su i u nesrazmjernosti glasova postala ipak tendenciozna. Jer poznata su i odstupanja od njih, od kojih ste nekima i sami svjedocili ovih dana, pa i spominjali ih. U tim i takvim okolnostima poznata su i povijesna, ali i recentna ponasanja nekih cuvenih ili bar respektabilnih investitora u donosenju svojih inv. odluka, a koja bi svaki razboriti investitor morao razmotriti. Stoga sam i iz te perspektive misljenja kako treba – “smanjiti dozivljaj”.

Takodjer, i prirodni neprijatelj generatora ovog pada – inflacije, recesija, nemilosrdno vreba iza ugla, pa ce i ona, nastupi li, uz monetarne politike, odraditi svoj dio price. Naravno, ona nije prijatelj ni dionicarima. Ali i tu treba uzeti u obzir koliko bi uistinu mogla biti opasna HR gospodarstvu i ZSE dionicarima. Drzim da smo i tu u jednom nogom “na tribinama”. Hocu reci, da ce za nas ovo biti jedna normalna recesija, a ne slicna onoj iz 2008. Zasto? Prvo, ključne zemlje i dalje imaju fiskalni kapacitet da ublaže šokove (na primjer, Sholzova vlada je donijela paket mjera „težak“ 5,5% BDP-a, a to je puno i imat će makroekonomske učinke). Drugo, svi su upoznali mentalitet centralnih bankara i znaju da čim se inflaciju malo slomi (a recesija će ju slomiti ako ne bude još jačih šokova cijena energenata, jer su mnoge cijene sirovina već neko vrijeme uz oscilacije u padu i počeo je pad cijena nekretnina u SAD-u i EU), FED i ECB će biti spremni zaustaviti rast kamatnih stopa i najaviti relaksaciju politike radi sprječavanja ulaska u spiralu slobodnoga pada. Trece, u Hrvatsku će najviše EU sredstava priteći upravo 2023., više od 5% BDP-a, što je jako, jako puno i ublažit će recesijske efekte koji će se najviše osjetiti kroz smanjene izvozne narudžbe i pad realne osobne potrošnje u zadnjem tromjesečju ove i početkom sljedeće godine. I cetvrto, tržište nam je rada u drukčijem (boljem) stanju nego na početku ranijih recesija. Zaključak, po mom mišljenju, opet isti – nema razloga za paniku zbog recesijsko-dioničke reprize 2008., već prije za stati na loptu i – “smanjiti doživljaj”.

Kriza u Ukrajini, iako ne dominantan cimbenik dionickih kretanja, slozit cete se, sada je manji burzovni rizik nego na svom pocetku, usavsi u relativno kontrolirani status. Odnos snaga je jasniji nego ikad, a to ima svoju tezinu i u geopolitickom i u ekonomskom smislu. ‘Ajmo rec’ da nam je i tu za – “smanjiti dozivljaj”.

Sve u svemu, rezime nije tesko dokuciti. Ovo je, dakako, moje misljenje, ali drzim i ne samo moje. Pa nek’ se cuje.

P.S. Isprika zbog duljine. Necu vise.😊

@klaster

samo pišite, bilo je ugodno čitati Vaše  razmišljanje……

Najnovije poprilicno umirujuce BDP projekcije naseg guvernera za ovu, pa i iducu godinu. Uz osnovnu projekciju da cemo se provuci i bez recesije. Ili uz tek tehnicku. https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/vujcic-hrvatska-ce-imati-jos-uvijek-jako-dobru-godinu-10193553

Slicne BDP projekcije i za EU podrucje od strane ECB viceguvernera. Ocekuje i stabilizaciju eura u narednim mjesecima, te jenjavanje inflacije tokom iduce godine. https://www.teletrader.com/ecb-s-de-guindos-any-recession-won-t-be-too-harsh/news/details/58775586?internal=1

Cerp je imao 13.10.neku sjednicu i navodno je donio odluke za firme u kojima je u većinskom ili manjem vlasništvu. Dali privatizacija ide dalje. Dali se raspetlja va novi agrokor i dali Gažička priprema nešto za 2023

@BudFox3

Hoce po tebi Crobex popratiti ovaj rast vanka.

https://www.investing.com/indices/major-indices

New Report

Close