sutra CPI report imaju Njemačka i Usa…….ako se nakon toga upale žarko crvene lampice na burzama imat ćemo listopad za pamčenje……..rekao bi da je sutra jako bitan dan……sljedeća 2 dana su ključna……
US indeksi su flat, VIX je razmjerno, ali ne i kritično visok, a srebro i nafta su u minusu preko 3%. Zanimljivo kako nafta ne ide u smjeru 100 USD bez obzira na sastanke po Beču i ostalim centrima svijeta… To ukazuje na usporavanje gospodarske aktivnosti. S druge strane, ulaganje u jedan Chevron unazad godinu dana se jako isplatilo onome tko je u to ušao pa čak i da je ušao unazad sedam, osam mjeseci.
Nekako mi se čini da kada na forumu ostane samo crnačenje, dolazi vrijeme za kupnju.
Ja danas bila visoko na bidu na blue chipovima, ali nitko mi ništa nije prodao.
Valjda žele ostati dugoročni.
Nekako mi se čini da kada na forumu ostane samo crnačenje, dolazi vrijeme za kupnju.
Ja danas bila visoko na bidu na blue chipovima, ali nitko mi ništa nije prodao.
Valjda žele ostati dugoročni.
HT se ovih dana nudi po srdačnim cijenama. Netko je jučer pred zatvaranje prodavao po market nalogu.
Ali uvijek mi se tako dogodi. Ja ga kupim pred nekoliko dana po 177-177,5 i mislim kako sam dobro prošao pa krene prema 175… ali ne zamaram se. Sumnjam da će ispod 175kn, a ako krene prema 170kn, napunit ću se ko šipak koštica. Čak i da ga ne uspijem istrejdat do kraja ove godine, već iduće opet dijele dividendu, koja će možda biti i 9kn, s obzirom na share buyback.
Zanimljivo je da je CROBEX još od zadnje recesije zapeo u kanalu. U tih zadnjih 14 godina je 92% vremena proveo u rasponu 1610-2220. Samo 8% vremena je bio u devijaciji – iznad ili ispod. Sve ovo promatrano na mjesečnom grafu.
.
Di si bio- nigdje, što si radio – ništa. Zadnjih 14 godina smo doslovno plesali +/- 15% oko sredine. Jadno i nevjerojatno. Da je bilo malo više pameti, ne bih trošio svoje vrijeme ovdje na ZSE. Ali tko je to mogao tada znati.
.
Sada kada smo tako postavili stvari možemo primijetiti da CROBEX trenutno leži na točno polovici tog range-a, to je dosta značajna pivot linija. Propad ispod bi biojako bearish i naznačio bi da su velike šanse da ćemo ići do sljedeće pivot točke na oko 1760, a onda u drugom koraku moguće i još malo dolje do dna kanala na cca 1600. Ali idemo korak po korak.
.
Loša stvar je što CROBEX izgleda slabo i dobre su šanse da ćemo taj pad stvarno i vidjeti. EMA, RSI, MACD, struktura svijećica… sve redom bearish.
.
Sa druge strane možemo reći da je dobra stvar što je za očekivati pad do cca 16%, što i nije tako kataklizmično, a ako slučajno opet vidimo nekakvu devijaciju u smislu pretjerane panike i značajnijeg pada ispod 1610 bodova, i to je neloše jer je za očekivati da se indeks neće dugo tu zadržati pa će to biti odlična prilika za kupnju.
.
Ovo je sve naravno samo moje osobno viđenje stvari, ne mora biti točno, zato bi rekli – “do your own research”.
Do kraja 10 mjeseca i 11 mjesec CROBEX nece doli, jer su izvjesca za 3 kvartal.
Mislim da ce biti dosta dobrih rezultata, narocito nasih velikih kompanija.
Sto ce kasnije biti samo dragi Bog zna.
Dow Jones danas skocio nekih +3,5%, DAX +1,5% i to nakon podataka o stopi inflacije i nezaposlenosti. Ali to nije sve. DJI futures (za sutra) vec grabe jos i daljnjih +3%, a DAX futures daljnjih +2,5%. Prilika je za kupnju i na zse, jer su cijene sada vrlo vrlo povoljne.
to što pišete nije istina jel oni ne grabe za nikakvih daljnjih 3 ili koliko več % nego samo za razliku između trenutnog stanja i sutrasnjih futuresa tako da su futuresi samo u blagom plusu za sutra ili čak i u blagom minusu……sutrašnji futuresi tek će bit razlika između današnje završne i sutrašnjih očekivanja……
PS
svakako javite koje ste prilike za kupnju na zse sutra iskoristili…….
samo jako i po asku, svi navijamo za Vas……nemojte štedit kad se takve prilike pružaju……pri tome pazite na hair cut…….zapravo nemojte, kad je prilika več……
Do kraja 10 mjeseca i 11 mjesec CROBEX nece doli, jer su izvjesca za 3 kvartal.
Mislim da ce biti dosta dobrih rezultata, narocito nasih velikih kompanija.
Sto ce kasnije biti samo dragi Bog zna.
I ja racunam (ili bolje reci nadam se) na jedan veci rally u tom nekom periodu, taman da istovarim ove dionice koje trenutno drzim 🙂
A ta razlika za dji futures je sada, po zavrsetku danasnjeg dana, +2,9%, umjesto 3% koliko sam napisao pola sata prije kraja. Mo’s mislit razlike. Otprilike slicno je i za dax. Sto ce se mijenjati do pocetka sutrasnje trgovine, ali uobicajeno ne znacajno. Cemu nervoza i cjepidlacenje? Bitan je trend i njegova promjena, a ona je ocita i snazno zelena.😉
Ne radi se o tome. Vidi taj primjer DJI koji spominjes. Futuresi su trenutno 30.087 a dan je zavrsio na 30.038. Futuresi se jos uvijek trguju, to su tzv after hours. Ali taj postotak rasta koji vidis nije rast futuresa u odnosu na danasnje zatvaranje redovnog trzista, vec rast futuresa od pocetka danasnjeg dana, dakle od premarketa.
.
Hugh hoce reci da rast futuresa nakon zatvaranja redovnog trzista nije tih 2,9 ili 3%, vec samo razlika u odnosu na zakljucnu cijenu danasnjeg redovnog trzista. U gornjem primjeru DJI je taj rast u after hours (30.087/30.038) samo 0,16%.