Ne znači zato da će biti bajno. Postoje i drugačije perspektive, koje su više bazirane na brojkama, a manje na željama.
https://finance.yahoo.com/news/mortgage-rates-increase-140011361.html
Napisao sam već negdje na drugom topicu, ne bi me iznenadilo da bude još koji propad, testiranje dna iz lipnja a onda up do kraja godine, mislim da je sve vec uračunato ili će biti uračunato prije fedovog zasjedanja. Ali nemam pojma generalno di će tržište fokusiran sam na neke podcjenjene(bar meni) dionice. Recimo dax mi izgleda puno zanimljivije od usa indeksa.
Koji potop vani. Nema komentara.🤔
Tek sad sam otvorio pregled burzi jer sam cijeli dan imao neke obaveze…strašan potop vani, USA je pala -4 do -5,16 % !?!?!??!?! Koji vrag se događa!??!? 😲🤪
Ode sutra za njima cijela EU, a i ZSE….
Da.. i još jedna stvar, dosta bitna – volumen je na US tržištu jučer bio dosta velik. To znači da velik broj ulagača rasprodaje, a pogotovo fondovi. Kad ekipa otkupljuje udjele u fondovima, ti fondovi naprosto moraju prodavati te dionice da dođu do novca za isplatu.
Tek sad sam otvorio pregled burzi jer sam cijeli dan imao neke obaveze…strašan potop vani, USA je pala -4 do -5,16 % !?!?!??!?! Koji vrag se događa!??!? 😲🤪
Događa se to da inflacija ne posustaje. Onda će Fed morati dizati kamatne stope. To znači manji prihod kompanijama.
Događa se to da inflacija ne posustaje. Onda će Fed morati dizati kamatne stope. To znači manji prihod kompanijama.
U Americi mortgage rates skočili na preko 6% prvi put od 2008. godine. Sa prošlotjednih 5,89% na 6,02%.
Gledam cijenu nafte ispod 86 dolara.
Sve su to znakovi na putu dosta neugodne recesije…
Zašto se toliko grozite od recesije? Pa nije to smak svijeta? Kao da nikad nije bilo? Neće biti gladnih i žednih, golih i bosih. Biće i zimovanja i ljetovanja. Tko ima imati će a tko nema i dalje neće. Ne stvarajte sebi i drugima famu oko recesije kao da je neznam što. A pitanje je i hoće li je biti, koliko i kako će utjecati na život. No znamo i svi dosta dobro da se pojmom recesije može puuno loviti u mutnom. Sa o lagano, bez panike. Mogli biste u panici ostati bez vrijednih stvari.
Zašto se toliko grozite od recesije? Pa nije to smak svijeta? Kako da nikad nije bilo? Neće biti gladnih i žednih, golih i bosih. Biće i zimovanja i ljetovanja. Tko ima imati će a tko nema i dalje neće. Ne stvarajte sebi i drugima famu oko recesije kao da je neznam što. A pitanje je i hoće li biti, koliko i kako će utjecati na život. No znamo i svi dosta dobro da se pojmom recesije može puuno loviti u mutnom. Sa o lagano, bez panike. Mogli biste u panici ostati bez vrijednih stvari.
Cjenovni šok pokrenuo val stečajeva u Njemačkoj
Nagli rast cijena energije otjerao je u kolovozu u stečaj nekoliko stotina kompanija u Njemačkoj, upozorio je ekonomski institut IWH, a banke očekuju znatno veći iznos nenaplativih kredita u idućoj godini.
Zahtjev za stečajem podnijelo je u kolovozu 718 kompanija, za četvrtinu više nego lani, a institut procjenjuje da će ista stopa rasta biti zabilježena i u rujnu.
U listopadu mogla bi se popeti i na 33 posto, usporedimo li broj stečajeva s istim razdobljem prošle godine, procjenjuju u institutu.
”Nakon dugog razdoblja malenih brojki o kompanijama u stečaju, trend se stubokom promijenio”, izjavio je Steffen Mueller iz IWH-a.
Njemačko poslovno udruženje BDI upozorilo je na “veliku recesiju”. U istraživanju koje je provelo među 593 poduzeća, više od trećine njih navelo je da im zbog visokih cijena energije prijeti propast. U veljači, kada je započeo rat u Ukrajini, takvu je ocjenu iznijelo njih 23 posto.
https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/cjenovni-sok-pokrenuo-val-stecajeva-u-njemackoj-819388
što će značiti duboka recesija najjačeg EU gospodarstva za ostatak EU nije teško pogoditi…a pogotovo za nas koji ovisimo o dolasku njemačkih gostiju!