Gorivo je skupo hoće li ovi olaf napuniti vozila ili će dolaziti više puta. Svaki put dnevnica, ručak što mislite? 🤔 Nisu valjda fordovima došli🙃
Izgleda da polako ponestaje prave materije za ukrasti pa i željezo postalo prihvatljivo. Bitno da se lapa! 🙂
Scenarij do kraja 2022.: Bankroti 15-ak država, gašenje semafora noću i slom dioničkog tržišta
Kakav razvoj događaja u globalnoj ekonomiji možemo očekivati do kraja 2022. godine?
Tri su stvari koje bi mogle dominirati vijestima u mjesecima koji dolaze: energetska kriza u Europi, urušavanje vrijednosti različitih vrsta imovine i niz bankrota država u razvoju te dalje urušavanje dioničkih tržišta. Inflacija će ostati važna tema, ali je u ovom trenutku vrlo teško predvidjeti smjer i snagu trenda.
Članice EU koje su poznate po kvalitetnijem planiranju i boljoj pripremi već su osvijestile energetsku krizu kao trenutačni nacionalni problem br. 1……
Tendenciozno prekatastrofično napisano. Sve crno, noć bez svitanja, bez tračka svjetla, a nije baš tako. Autor još jedino nije napisao da će u zemlju udariti kakva stijena od 20 km promjera i onda stvarno možemo ugasiti svjetla.
Valuacije na US tržištu su i dalje previsoke za dobar broj kompanija. Era jeftinog novca je došla kraju. Stvar je u tome da te valuacije nisu bitne dugo dugo dok odjednom ne postanu bitne. Gle tzv. FAANG. Isto kako su se ispuhali Facebook i Netflix još jače, može se dogoditi i eventualno će se i dogoditi Amazonu, Microsoftu, Appleu.. Jedino Google ima koliko toliko normalnu valuaciju, ali i ta je upitna. Ja ga čekam na nekih 1600 $. Što niže, to bolje.
Ideja da te kompanije u nezavidnom makroekonomskom okruženju (u kojem smo već sada) mogu održavati rast od 20% godišnje je iluzorna. A one čine golemi dio američkog, a time i svjetskog market capa jer je Amerika valjda 70% svjetskog market capa.
Čak mislim da će svijet bolje proći u narednih desetak godina, nego Amerika.
Moguće je da FED laže. Ne bi im bilo ni prvi ni zadnji put. Nisu li prošle godine tvrdili da je ova inflacija ‘tranzitivna’ ?
Oni sada daju kontradiktorne izjave da se mogu izvući kasnije ako zagusti, a daleko su veće šanse da zagusti, nego da ne.
Svuda se priča da je sve super, ali trgovanje nam upućuje na nešto drugo. Pogotovo kod nas trgovanje najjačim kompanijama tipa ERNT i ATGR, u koje sam i sâm investiran.
Moguće je da FED laže. Ne bi im bilo ni prvi ni zadnji put. Nisu li prošle godine tvrdili da je ova inflacija ‘tranzitivna’ ?
Oni sada daju kontradiktorne izjave da se mogu izvući kasnije ako zagusti, a daleko su veće šanse da zagusti, nego da ne.
Svuda se priča da je sve super, ali trgovanje nam upućuje na nešto drugo. Pogotovo kod nas trgovanje najjačim kompanijama tipa ERNT i ATGR, u koje sam i sâm investiran.
Trgovanje ERNTom i rušenje cijene sa nekoliko desetaka komada baš i nije neki pokazatelj stanja kompanije već straha sitnih kupaca koji su preko noći htjeli ubrati divku i prodati po istoj cijeni,a onda i katastrofičari takvima pomažu da prodaju svojih 2-20 komada. Sve će biti jasnije uskoro kada vidimo izvješće za 2Q kada vidimo da li ERNT vrijedi puno više.
Trgovanje ERNTom i rušenje cijene sa nekoliko desetaka komada baš i nije neki pokazatelj stanja kompanije već straha sitnih kupaca koji su preko noći htjeli ubrati divku i prodati po istoj cijeni,a onda i katastrofičari takvima pomažu da prodaju svojih 2-20 komada. Sve će biti jasnije uskoro kada vidimo izvješće za 2Q kada vidimo da li ERNT vrijedi puno više.
Ja nemam sumnje da je ERNT odlična dugoročna igra. Oni lako mogu postepeno prilagoditi cijene svojih usluga na inflatorne pritiske. Ali kad je inflacija prisutna, dionice primaju udarac na kratki rok. Ja pričam o cijenama dionica, ne o kvaliteti kompanija. Moje mišljenje o ERNT znate.
“Riječ je o četvrtom negativnom svjetskom ekonomskom ciklusu koji se od osnutka mirovinskih fondova odvija u posljednjih 20 godina, a sve negativne promjene u prethodnim krizama fondovi su s kasnijim zaradama u kratkom roku nadoknadili za svoje članove. U tih 20 godina, članovi OMF-ova uplatili su 84,4 milijarde kuna, a mirovinska društva su upravljanjem zaradila dodatnih 44,66 milijardi”.
HANFA: Mirovinski fondovi nalaze se u četvrtoj krizi u posljednjih 20 godina
U grubo…zaradili su 50 % u 20 godina ili 2.5 % godisnje !?!
Pozdrav
Jesen 2022. u RH, najcrnji scenarij: Što može poći po zlu? Sve! Prijeti urušavanje ekonomije
https://www.jutarnji.hr/globus/politika/jesen-2022-u-rh-najcrnji-scenarij-sto-moze-poci-po-zlu-sve-prijeti-urusavanje-ekonomije-15221717