Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

sad se pad DAX-a povećao na -4%

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

pardon, gledao sam futurese, pad je oko -2%

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale na najniže razine u sedam mjeseci

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/svjetska-trzista-europske-burze-pale-na-najnize-razine-u-sedam-mjeseci-778386

Ignore: KressoM, delux

Dobra kratkotrajna prilika za dokupiti jeftinije. Neće ni ovo dugo trajati. Po meni nije ni prije bilo šanse da će Rusija napasti Ukrajinu a sada je šansa još manja. Vojska u mirovnoj misiji će biti tampon zona da se smire višegodišnji problemi u novonastalim republikama. Ubrzo bi i zapad mogao poslati svoje mirovnjake i svi zadovoljni. Plin ide za jeftine novce Europa zadovoljna a Ameri će i dalje biti nezadovoljni.

Kolege badava Vam drukanje na pad! Za veći pad domaće burze trebao bi nuklearni rat a ne ovo puškaranje koje nije neočekivano. Tamo će se i dalje puškarati najmanje još jedno desetljeće i Evropa se mora prilagoditi. Za nekoga će to biti dramatično a za nekoga prilika za novi početak. Hrvatska je ionako ispaćena i u dionicama su ostali samo “luđaci” koji baš i ne misle tako lako rasprodati svoju imovinu. Većina onih izdanja što je ionako trebala propasti već je propala a drugima se otvara nova prilika. Kako god, danas sam povećala određene pozicije jer keš na računu stoji i niš koristi od njega, ubi ga inflacija, a dionice domaće određenih firmi baš jeftine. Jesti i graditi se mora i dalje, luksuz zaboravite, pa onda u skladu sa tom politikom i ulažite.

Vani se jutros zeleni. Znači li to da je svakog čuda 3 dana(jedan) dana dosta?

amarananab, 22.02.2022. u 11:35

Kolege badava Vam drukanje na pad! Za veći pad domaće burze trebao bi nuklearni rat a ne ovo puškaranje koje nije neočekivano. Tamo će se i dalje puškarati najmanje još jedno desetljeće i Evropa se mora prilagoditi. Za nekoga će to biti dramatično a za nekoga prilika za novi početak. Hrvatska je ionako ispaćena i u dionicama su ostali samo “luđaci” koji baš i ne misle tako lako rasprodati svoju imovinu. Većina onih izdanja što je ionako trebala propasti već je propala a drugima se otvara nova prilika. Kako god, danas sam povećala određene pozicije jer keš na računu stoji i niš koristi od njega, ubi ga inflacija, a dionice domaće određenih firmi baš jeftine. Jesti i graditi se mora i dalje, luksuz zaboravite, pa onda u skladu sa tom politikom i ulažite.

nije bitno što će biti okidač za pad burzi jer je očito da su burze pregrijane  a cijene dionica previsoke i svi jedva čekaju korekciju, nebitno kojim povodom. ako ne bude ukrajina bit će nešto drugo

Ovo su zeznuta vremena. Nije dobro biti previše u dionicama, a ni previše u cashu jer ga nagriza inflacija.

Neki sektori su pregrijani, neki nisu. Pojedine dionice unutar pregrijanih sektora su ok, čak i podcijenjene. Tipičan primjer je Amerika. Tech sektor je ludo pregrijan, ali Intel je po fundamentima jako dobar.

I toga se po meni treba držati… Dionica s odličnim fundamentalnim pokazateljima, jakim bilancama. I držati jednu razumnu količinu casha.

Kloniti se dionica zaduženih kompanija i ništa se strašno neće i ne može dogoditi, pogotovo dugoročno.

hrvalin..nije bitno što će biti okidač za pad burzi jer je očito da su burze pregrijane  a cijene dionica previsoke i svi jedva čekaju korekciju, nebitno kojim povodom. ako ne bude ukrajina bit će nešto drugo

redizajnlos…mislim kolega da niste u pravu a to dokazuje veoma zeznuta situacija za tržište, jer ova situacija je mnogima kritična. Unatoč tome pad je bio veoma mali i evo lagano se vraća. Objava izvješća su sada glavni faktor gdje će šta ići. To je fokus ovih dana a za dividendne dionice najava o visini dividende. Ne treba praviti famu oko Rusije, daleko je to od rata a i od nas.

redizajnlos, 23.02.2022. u 12:13

hrvalin..nije bitno što će biti okidač za pad burzi jer je očito da su burze pregrijane  a cijene dionica previsoke i svi jedva čekaju korekciju, nebitno kojim povodom. ako ne bude ukrajina bit će nešto drugo

redizajnlos…mislim kolega da niste u pravu a to dokazuje veoma zeznuta situacija za tržište, jer ova situacija je mnogima kritična. Unatoč tome pad je bio veoma mali i evo lagano se vraća. Objava izvješća su sada glavni faktor gdje će šta ići. To je fokus ovih dana a za dividendne dionice najava o visini dividende. Ne treba praviti famu oko Rusije, daleko je to od rata a i od nas.

Ako nisi skuzio vidi se da sam sebi odgovaras.

@amarananab, puskaranje oko ukrajne ce se jos dugo godina nastaviti, neki znacajan utjecaj na europu tesko je predvidjeti. Dionice na ZSE nisu nikako precjenjene, nude solidne dividende, steta imati pre vise casha na ruci.

Zapadni EU i USA index su na visokim razinama, i mogli bi se srusiti, utjecaj na ZSE je naravno velik ali ako kupimo po fer cjeni kvalitetu dionicu nece se osjetiti veci pad cjena u mogucoj krizi.

Svaka kriza mora krenuti od necega, veci pad indexa od 20-40% mora potici iz nekih dogadjaja u ekonomiji. Ja vidim par stvari;

cijena nafta preko 90-95 usd, slicno kako je 2006-2008 jako rasla cjena nafte. Visoka cjena nafte nije onda uzrokovala krizu ali nije nikako pomoglo oporavku, pa je tako do 2014 cijena nafte bila visoka. Pa tako cjena nafta iznad 80 usd, negativno utjece na ekonomiju.

Vidili smo da je cijena plina isto tako krenula ravno gore!

Kako je Rusija odgovorna za 10% trzista nafte i oko 60% plina za EU (trenutno). Sankcije koje su najavljene vrlo lagano mogle bi rezultirati jos i vecim cjenama nafte i plina!

Cjena nafte stigla je na ove razine zbog nedovoljnih investicija u crno zlato, jer nije vise moderno, nije green, i svijesni smo klimatskih promijena.

Povecanje kamatnih stopa FEDa i ECBa, 2016-2018 FED je podignuo kamatnu stopu na 2.5% sto je uzrokovalo da 2018 indexi na kraju godine zavrse sa minusom 15-20%, nakon toga FED, amerika se odustali od povecanja kamatnih stopa pa se vratilo u normalu poslije.

Danas, inflacija je ogromna, FED pa i ECB najavljivaju povecanje stopa, i mislim da zbog inflacije, koja postaje nekontrolirajuca, nema zaustavljanja i moraju, prisiljeni su podigdnuti kamatnu stopu, ECB krajem oveg godine, a planirali su tek dogodine. Vec je vidljivo da su zapadni index jako osjetljivi na povecanje kamatne stope, a preliti ce se i kod nas.

Trenutno nije aktualno u vjestima vise, broj kineskih developera koji vise ne mogu vratiti dug se povecava iz mjesec u mjesec (neki manji developeri ovih dana nisu zasluzni naslovnica i medijske pratnje). Kineska ekonomija mogla bi zobg toga do kraja godine usporiti. EU, njemacka jako puno ovise o izvozu robe prema kini, tako da u situaciji gjde kina bude u velikoj krizi i recesiji ce se odraziti na EU i USA ekonomiju. Kamen se polako kotrlja, budemo vidjeli.

amarananab, 22.02.2022. u 11:35

Kolege badava Vam drukanje na pad! Za veći pad domaće burze trebao bi nuklearni rat a ne ovo puškaranje koje nije neočekivano. Tamo će se i dalje puškarati najmanje još jedno desetljeće i Evropa se mora prilagoditi.

poznat si po krivim prognozama pa si tako opet promašio, rusija je jutros krenula na ukrajinu…

New Report

Close