Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo tog članka sa Bloomberga:

Stock Jitters Grow as $3.3 Trillion of Options Expires in a Day

• Third Friday of each month brings wave of derivatives activity

• Potential rate rises, Netflix among factors driving volatility

Option expirations of more than $3 trillion are helping stoke market turbulence in a week already defined by the rout in stay-at-home stocks and gyrations in bonds.

The phenomenon — generally known as OpEx — has taken place like clockwork for about a year now. Around the middle of most months, American equities lurch lower, usually near the third Friday — the day that most stock derivatives expire.

Od napetosti oko Ukrajine nema ništa, ide se s diplomatskim pregovorima, jer svi su samo željeli imati što bolje startne pozicije.

Putin u svakom svom istupu otvoreno kaže da nema nikakvu namjeru vojnih aktivnosti na tu zemlju, već samo želi pritiskati Nato da se povuče dalje od ruskih granica.

Usa nisu pali ni zbog kakve Ukrajine niti ih ona puno zanima, a samo zato jer su im skočili prinosi na obveznice i onda su neki skraćivali dionice i ulazili u njih, te još jer je u petak izašlo čak 3 triliona dolara Opcija koje su potjerale uglavnom Nasdaq u crveno.

Korona pak do kraja veljače neće postojati više ni u tragovima, Omikron soj je označio kraj ove pošasti (znanstvenici su vidimo već dali zeleno svjetlo svim državama za ukidanje Covid potvrda – i kod nas do kraja veljače vjerojatno su one završena priča).

Dakle čim se pokaže da će se Ukrajina rješavati diplomatski, te da je Covid nakon točno 2 godine potpuno završena priča, neće biti pametno biti izvan dionica jer će doći do velikog pozitivnog sinergijskog efekta kakvog nije bilo već dugo godina na burzama!

Evo citata iz članka u Jutarnjem:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/medijski-rat-rusije-i-zapada-fantaziraju-o-nekim-invazijama-a-planove-crtaju-u-paintu-15147870;

Russia Today, medij koji kontrolira ruska vlast, u svom osvrtu na ovotjedne tekstove sve je popratio s poprilično posprdnim komentarima.

RT tako podsjeća da je ista ta američka “obavještajna zajednica” koja nam je otkrila “oružje za masovno uništenje u Iraku” i “dogovor Trumpa i Rusije” u studenom tvrdila da se Moskva priprema za invaziju na Ukrajinu svakog dana.

Što je više Moskva te navode više poricala kao ‘lažne vijesti’, to su optužbe postajale sve glasnije.”

Putin je već stotinu puta javno izjavio da nema NIKAKVU namjeru vojne intervencije u Ukrajini!!

Vojne snage su rasporedili samo da utječu na Nato da se ne nastavlja širiti dalje oko ruskih granica.

U članku lijepo stoji da Ukrajina u Nato ne može ući niti kroz sljedećih 10 godina, dok ne reformira cijelu svoju državu strukturu.

Tako da je priča oko Ukrajine tek zabava za medije koji sami iznose neka svoja viđenja i zamišljanja.

Kad se već nabacujemo člancima, evo malo i  biznis vijesti…

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/jedan-od-investicijskih-gurua-najavljuje-kataklizmu-na-burzama-foto-20220123

Ameri jesu na Ath razinama, ali većina ocekuje da će se rast nastaviti i dalje.

U petak nisu pali ni zbog kakve Ukrajine niti ih ona puno zanima, već samo zato jer su im skočili prinosi na obveznice i onda su neki skraćivali dionice i ulazili u njih, te još jer je u petak izašlo čak 3 triliona dolara Opcija koje su potjerale uglavnom Nasdaq u crveno.

Korona pak do kraja veljače neće postojati više ni u tragovima, Omikron soj je označio kraj ove pošasti (znanstvenici su vidimo već dali zeleno svjetlo svim državama za ukidanje Covid potvrda – i kod nas do kraja veljače vjerojatno su one završena priča).

A čim se pokaže da će se Ukrajina rješavati diplomatski, te da je Covid nakon točno 2 godine potpuno završena priča, neće biti pametno biti izvan dionica jer će doći do velikog pozitivnog sinergijskog efekta kakvog nije bilo već dugo godina na burzama!

A kod nas slijedi vjerojatno najbolja godina u turizmu ikad.

Tako da će ova godina biti vrlo uspješna za tržišta.

snupy, 22.01.2022. u 16:11

Izvana stizu ne bas ljepi signali onaj koji nije bio u sijecnju 2009 na burzi to nerazumije jednostavno zrzista u svijetu su pregrijana a bojim se da ni ZSE nebu ostao imun na ta kolebanja bez obzira sto idu nikad bolji GFI i sto ima jeftinije parametre od vecine vanjskih indeksa

naravno,tko je bio na burzi 2009.vidi isti obrazac sada-napuhane burze i velika neizvjesnost u zraku..a vidli smo u proljeće 2019.kako izgleda kada burze padaju po -10% na dan pa se zaustavlja trgovanje..a svejedno mnoge su dionice u par dana popadale i po -70%

na ignoriranju: ljudska bijeda "nabiduasku" (dno dna)

starigrac, 23.01.2022. u 21:18

Kad se već nabacujemo člancima, evo malo i  biznis vijesti…

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/jedan-od-investicijskih-gurua-najavljuje-kataklizmu-na-burzama-foto-20220123

Ovo stvarno zvuči kataklizmično:

Utjecajni menadžer hedge fondova Jeremy Grantham je pesimističan i očekuje da će S&P 500 izgubiti daljnjih 45 posto i pasti na oko 2.500 bodova (trenutačno na 4.398 bodova). Tržišta dionica danas, rekao je, predstavljaju jedan od četiri super-mjehura u posljednjih stotinu godina, preostala tri se mogu naći na tržištu nekretninaobveznica i roba.

Ignore: KressoM, delux

Prenapuhano je Amerika jer su na povijesnom maxumumu. Gdje smo mi od toga? Nismo ni na pola povijesnog maximuma. Zašto bi mi trebali paničariti jer su oni pregrijani, navodno kako kažu neki koji su izašli i sad bi da padne čak 40%. Opet će jedni niti navučeni a drugi se hvaliti za koji mjesec kako su u u velikoj pozitivni. No sve to nije mjerilo izabira dionica sa dobrim poslovanjem već pekuliranjem i navlačenjem. Naravno neću propusti ni ja te prilike, kad već netko daje jeftino, ali ipak moramo biti pošteni, nisu sve dionice napuhane i nisu zavrijedile pad.

redizajnlos, 24.01.2022. u 12:30

Prenapuhano je Amerika jer su na povijesnom maxumumu. Gdje smo mi od toga? Nismo ni na pola povijesnog maximuma. Zašto bi mi trebali paničariti jer su oni pregrijani,

Pa mi bismo i dalje bili na 1800 bodova da vani burze nisu bjesomučno rasle zadnjih godinu dana, a ako misliš da njihovo padanje nema veze s nama, u teškoj si zabludi. Dapače, kad krene pad, mi padamo jače od njih bez obzira koliko smo narasli mi, a koliko oni. Tako da nam ostaje samo se nadati da neće zaratiti u Ukrajini jer ćemo imati burzovnu reprizu 2009., odnosno iz ožujka 2019.

Problem je što tržišta vape za korekcijom i svaki povod će biti dobar da ih sruše i to jako jer po ovim cijenama više nitko ne želi kupovati!

Ignore: KressoM, delux

vani je opet potop ☹

https://www.investing.com/indices/major-indices

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

idu burze u bezdan. nije dobro

avax10, 24.01.2022. u 12:51

redizajnlos, 24.01.2022. u 12:30

Prenapuhano je Amerika jer su na povijesnom maxumumu. Gdje smo mi od toga? Nismo ni na pola povijesnog maximuma. Zašto bi mi trebali paničariti jer su oni pregrijani,

Pa mi bismo i dalje bili na 1800 bodova da vani burze nisu bjesomučno rasle zadnjih godinu dana, a ako misliš da njihovo padanje nema veze s nama, u teškoj si zabludi. Dapače, kad krene pad, mi padamo jače od njih bez obzira koliko smo narasli mi, a koliko oni. Tako da nam ostaje samo se nadati da neće zaratiti u Ukrajini jer ćemo imati burzovnu reprizu 2009., odnosno iz ožujka 2019.

Problem je što tržišta vape za korekcijom i svaki povod će biti dobar da ih sruše i to jako jer po ovim cijenama više nitko ne želi kupovati!

Niste bili tako zabrinuti oko Leda u proljeće 2017., a tako i masa vas drugih ovdje na forumu.

Covid pad je bio u proljeće 2020., tj. tehnički gledano zimu 2019/2020. Nije mi jasno zašto svi pričate o proljeću 2019.

Pa što ako cijela hrvatska burza i padne? Zašto mi se isti papir koji mi se sviđa na trenutnoj cijeni ne bi sviđao na 20-25% nižoj?

Dow Jones mora na – 30 000

S & P  na – 3 600

Nasdaq na – 12 300

Dax na – 13 000

Crobex ne smije  ispod 1900

New Report

Close