Tomašević: Pretjerana panika zbog korona virusa u Italiji
dob
ro kaže njofra – malo jač gripa – medu umrlima nema mladih i dobre kondicije
Ja sam si danas nakon sigurno pola godine u portfolij dodao novu dionicu.
Usao sam u Jadran.
Zlobnici ce ce reci najgore je uci u turisticke dionice u ovom trenutku, ali optimisti mislimce reci da je sve ovo pretjerana reakcija.
Kako sam ovdje na duze staze, a i svida mi se smjer kojim ide firma i kako to vode mirovinci pa se nadam ipak pozitivnom ishodu.
🙂
Ovo ja za plakat ali ne zbog velikog pada dionica nego zbog pitanja odakle sad preko 50 miliunčeka za kupovinu na sniženju a nema ni 5 za kupiti inaće…..zanimljivo bi bilo vidjeti tko najviše prodaje i kome trpa jeftine dionice…..jedva dočekan scenarij za lov u mutnom…..jel realno, od kad zse prati amere recimo koji su na ath….
Analitičari Raiffeisen banke navode kako se rast broja oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa u Italiji negativno odrazio na sentiment investitora te su vodeći europski dionički indeksi zabilježili snažan pad vrijednosti. „Pritom se dnevnim padom vrijednosti za više od 4 posto ističe talijanski FTSE MIB“, naglašavaju u RBA. Povratak volatilnosti na europska dionička tržišta odraz je zabrinutosti investitora o negativnim posljedicama širenja koronavirusa na europsko gospodarstvo, dodaju u RBA. „S obzirom da su vijesti o širenju koronavirusa u Italiji pristigle tijekom vikenda, trenutno ne raspolažemo procjenama o mogućem utjecaju na talijansko gospodarstvo. MMF je procijenio utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo od -0,1 postotnih bodova i -0,4 postotnih bodova utjecaja na kinesko gospodarstvo. Međutim, procjena je bazirana bez uzimanja u obzir sada ipak više izglednog, izraženog globalnog širenja“, kažu analitičari.
”S obzirom na nepredvidivost i brzinu širenja virusa još uvijek je prerano za ocjenu utjecaja na hrvatsko gospodarstvo. „Najveći negativan utjecaj došao bi u slučaju širenja virusa i u Hrvatsku, budući da bi navedeno moglo utjecati na odluku o putovanjima odnosno na turističku potrošnju koja ima razmjerno visoki utjecaj na gospodarstvo u cjelini“, ističu analitičari. Na pitanje koliko ima logike da su i drugi sektori zahvaćeni rasprodajom, iz RBA pojašnjavaju kako su poslovni rezultati domaćih kompanija iz prehrambenog i telekomunikacijskog sektora isto dijelom ovisni o rezultatima u turizmu, pa ne iznenađuje prelijevanje negativnog sentimenta i na te dionice.“ Dodatno su i raspoloživi dohodak, a time i sklonost potrošnji hrvatskih građana ovisni o rezultatima domaćeg turističkog sektora“, zaključuju iz RBA.
baš to bi se moglo dogoditi…kad se pojavi par slučajeva kod nas napuhat će paniku preko medija da ćemo imati reprizu današnjeg pada i to 5 dana za redom….zato treba novčeke oprezno ulagati…ja sam danas nešto pazario i sad sam zaključao kasicu do novog jačeg pada (ili odbijanca pa da nešto od kupljenog- unovčim)…
pratimo pozorno razvoj događaja….
Samo bi htio pozdraviti sve one optimiste kaj su se hvalili da CROBEX ide na 3.000 poena.
Kaj su nam objašnjavali kak će biti samo rast, a meteor nas ne može pogoditi.
Aha.
Opet su Vam uvalili dionice na vrhu.
Vidimo se na 1700 points.
Ipak predsjedamo s EU.
Lp
Evo nas već na -1,12%….Ovaj virus kao da je najjače udario na Hrvatsku, i to po ZSE!
EU topi plus i skoro je na 0, uskoro vjerojatno opet u crveno…
tko je mislio da će ovo potrajati samo jedan dan gadno se prevario….
ja sam povukao sve kupovne naloge i ne kupujem ništa dok se ne smiri ovo s corona virusom i dok se ne vide posljedice po svjetsko gospodarstvo i po nas…a nažalost – bit će poprilične…
Ufff, ovo postaje sve gore i gore
A netko je pitao zasto sve dionice padaju a ne samo turisticke ?
”Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih 11 mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza, navodi dnevnik.”
https://www.seebiz.eu/ekonomija/zbog-koronavirusa-pad-narudzbi-u-hrvatskoj-industriji/225932
Pozdrav
Bilo za očekivati, nakon ovog vikenda.
Kada se potvrdi prvi slučaj kod nas, mislim da će biti opća bežanija.
Na sreću jučer sam uspio izać iz svih dionica s prosjekom malo iznad 10% dobiti te nijedna s gubitkom. Što je super, jer su već sada pale ispod razine mog ulaza. Eto, bit će prilike i za povoljniji ulaz. A i kinezi javili da već postoji neko cjepivo (baš sam iznenađen).