Srpanjska rupa, možda da to ponudimo turistima kao atrakciju, ono speleološki fenomen, Modra špilja, Modro jezero, Srpanjska rupa itd.
I eto sadržaja za produžetak napaćene sezone.
srpanjska rupa realno ne postoji kad bi se gledao broj gostiju prema lani niti je to problem za hotele i kampove već isključivo za privatni smještaj koji je u ovoj godini povećan za suludih 42.000 ležaja!!!!….sve to nije pratio rast kvalitete kod malih iznajmljivača nego su šupe i staje na brzaka prenamijenili u apartmane i onda se čude što nema dovoljno gostiju da to popune!….broj gostiju je cca isti, čak nešto viši, ali problem je ogroman rast kapaciteta malih iznajmljivača i previsoke cijene….bar 10% tih kapaciteta morat će se vratiti u rentanje podstanarima jer će u turizmu dobivati manje nego od podstanarstva zbog slabe popunjenosti i pada cijena do kojeg će neminovno doći!
Čuvaj se Senjske ruke ( a i bure) i Srpanjske rupe.
Samo pratite medije ovih dana pa ćete vidjeti je li postoji ta rupa. Pa to je naš autohtoni proizvod, kao kulen i pršut ili Plavac mali…
Evo i Grci smanjuju porez
Čitam komentare, kao nisu nama problem porezi nego apartmanizacija, cijene za uslugu previsoke, nema noćnog života…
Isve to stoji… ali…
Zašto onda konkurencija ima drastično niže poreze, npr Italija, Francuska..
Pa koga briga što ugostitelj neće smanjiti cijene. Omogući mu iste poreze pa neka propadne ako je do njegove pohlepe, neka ga napuste radnici ali ne može planska ekonomija funkcionirati.
Mi smo debilna haračka nacija i to je interes većine, a ne manjine i zato se nitko ne buni jer su na proračun što direkt što indirekt nakačene 3/4 stanovništva.
Cijene više ili manje za cca 5-10% su irelevantne.
Pojest ću pizzu koštala ona 50 ili 55 kn.
Popit ću pivicu koštala ista 15 ili 17 kn.
Platit ću apartman koštao isti 80 ili 85-90 eura.
Smanjenje poreza krajnji potrošač uopće ne bi osjetio. To naši vrli poduzetnici pokušavaju proturit ko nešto jako bitno, a lakomi su do besvjesti i nabijaju nadrealna marže.
To nije opravdanje za ništa, zašto onda ne dignemo pdv na 32%. Krajnji korisnik je nebitan, to tržište odradi, pomete ali ti to očigledno ili ne razumiješ ili si uhljeb.
Poreze moramo smanjiti pod hitno, dobar gazda tada ima prostora kao i konkurencija.
Ali mi smo najpametniji pa sami tjeramo investicije. Tvoja pizza je nebitna za turizam, bitna je ravnopravna utakmica.
za maratonca
Krajnji potrošač…..majko moja mila… pa ovo nije za vjerovati
Pa nije turizam socijala…
Ako ljudi piju na Stradunu to ne znači da porez mora biti 25%, jer država nije ni kupila prostor niti ga je iznajmila pa je se ne treba ticati ni cirkulacija novca.
Ja sam uhljeb.
Ništa ne razumijem.
Ali zato imamo takve “stručnjake” poput tebe, čije briljntne ideje ne padaju na plodno tlo. A nemaš moć da utječeš ni na što. Šteta.
Nije PDV problem ali vi to ne kružite.
Nema smisla nastavljati…
Od krajnjeg potrošača svi i živimo…
Taj troši…
PDV na smještaj treba skinuti na 5%, a PDV na birtiju ostavit kakav je. Bolje je porezne olakšice davat na dječju opremu, dolazak autoindustrije, samozapošljavanje i sl., a ne na birtiju. Nigdje tolko birtija u razvijenom svijetu kao kod nas. Naš problem nije slab turistički sektor i njegov premali udio u BDP-u već preslabi ostali sektori. Smanjivati poreze da nam poduzeća postanu konkurentnija, da dođe strani kapital i zaposli ljude, da se iseljeni vrate, da se povečaju plaće, onda će biti i za pivicu s 25% PDV-a u birtiji.