Desetljećima se nije ulagalo u industriju u Hrvatskoj i već desetljećima industrija propada. Nakon građevinara, raznih manjih i većih tvornica i poljoprivrede došao je red i na brodogradnju. Nakon brodogradnje dolaze na red i željeznice. Ulagalo se zadnjih godina samo u turizam a turizmu ne trebaju desetljeća da propadne. To se dogodi u tren, nenajavljeno i neočekivano. I što bi nam onda preostalo?? ….
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/foto-jezivi-prizori-iz-turistickog-raja-na-vrhuncu-sezone-plaze-su-sablasno-prazne-rezervacije-se-masovno-otkazuju-sve-je-na-rubu-propasti/8824811/
http://www.zse.hr/default.aspx?id=92164
Pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi u travnju 2019.
Promet dionicama unutar knjige ponuda bio je -17,9% manji, pri čemu je otprilike isto toliko bio slabiji ukupni promet dionicama. Bolji blok promet dionicama u konačnici je pozitivno utjecao na ukupni promet, koji je u travnju bio svega -3,2% niži nego mjesec ranije.
Tržišna kapitalizacija ostala je na približno istim razinama kao u ožujku, dok su indeksi ostvarili solidan rast između +1,24% (CROBEXplus i CROBEXnutris) i +4,61% (CROBEXindustrija), a korigirani su samo CROBEXkontrukt i CROBEXtransport….
približno istim?
zar nebi bilo primjerenije to malo određenije,brojčano izraziti?
ovako bi se mogao steći dojam da je stanje bitno drugačije od onog koje je?
a kakvo je?
takvo da sam ja u njihovim cipelama sigurno bi iskoristio priliku da se pohvalim da je praktično u travnju mjesecu iznosilo >10x više od prinosa na oročenju(pod pretpostavkom da je to 1%).
nije li to razlog za NErelativiziranje onih koji u krajnjoj linije sjede na toj grani?
možda sam prestrog radi činjenice da sam i dioničar ZB pa mi ne sjeda ovakvo relativiziranje.
1.jer na skali u godinama pozivam i na ovoj temi da se uvede statističko pračenje stanja na ZSE koje neće imati za posljedicu odbijanja investitora u situaciji kada brojevi sugeriraju potpuno suprotno.
2.jer i ja pokušam raditi njihov posao a oni imaju bitno više resursa svih vrsta da to odrade ako već ne postoji niti jedan drugi razlog?
i tako i u travnju red žalopojki jer je dosadno ,red plakanja jer nema likvidnosti pa red kukanja jer nema akcije,red cvilidretanja jer neki nisu,red jer neki jesu,red jer su svi drugi krivi za vlastite odluke ALI između svega toga i 4 reda mjesečnih povečanja Mcapa u 2019.
4 u nizu?ako je 2,3 slučajno može li biti i 4 slučajno?ako netko želi neka napiše nakon koliko mjeseci to više neće biti slučajno.
da ipak nema veze to sa nečim drugim a ne sa slučajnošću?sa nečim što je krajem 2018 najavljivano?
držim da nema slučajnosti možda i griješim,nebi bilo…
što možemo dalje očekivati ?
dali su slučajnosti koje “nebi smjele” održive?
ako jesu di je tome kraj?
kao i uvijek puno pitanja a za odgovore će trebati pustiti tiku taku da odradi svoje.
za bananama ne vidim neku grabež,tu su nude se a svima nama po našem izboru.bogat smo narod pa namjerno propuštamo,moraš nas lajkat zar ne?
uzeo sam ja još nešto,nek se nađe jer nebi bila senzacija da postignu bolju cijenu kad sazriju zar ne?
uostalom banane su potrošna roba pa su svi scenariji mogući a posebice ako će bijeli miševi dobiti svoju potvrdu?
šalu na stranu i sada na konkretne brojke za travanj pa nek dematira ako netko može,želi,ima ptrebu,mora iz viših ciljeva…
kada prilagodimo za izvrštenja u 2019 i divku zabe (1,86mlrd kn)
stanje za travanj glasi:
Mcap zse +1,256 mlrkn +0.95%
Mcap crobex +0,35 mlrdkn +0,6%
Mcap necrobex +0,905 mlrdkn +1,14%
stanje za 2019 glasi:
Mcap zse +6,234 mlrdkn +4,7%
Mcap crobex +3,57 mlrd kn +6,48%
Mcap necrobex +2,66 mlrdkn +3,43%
za anualizirano ovo pomnožiti sa 3,nisam da ne…
a nisu niti te desetine mlrdkn što su nekad bile?
držim da je 4 mjeseca prilično reprenzetativan uzorak,daleko od malog?
možda griješim,nebi bilo….
razlika u dobitcima na crobexu i necrobexu u 2019 je za sada značajno na strani crobexa ali je u travnju necrobex(+1,14%) potegnuo više od crobexa(+0,6%)?
slučajno ili ne rezime sljedi.
p.s.
ako ima još neki divd.exp date osim zabe za obračunati nabacite podsjetnik pa ćemo
ubaciti u analizi za svibanj.
naravno ako se nenamjerno potkrala kakva greška u izračunima ispravak je više nego dobrodošao.
p.p.s.
sve je u životu podložno promjenama,trošenju pa se i mi tako trošimo i treba nas mijenjati.
slažem se da svima treba dati šansu a ponekad i uzeti šansu da bi je drugi dobili.
svoje ću komentiranje na ovom forumu minimalizirati na najmanju moguću mjeru jer me kopka dali će to u budućnosti pridonjeti većoj kvaliteti komentiranja i iznesenih argumenata,pridonjeti većim dobitcima korisnika,pratitelja…
time will tell ili po domaću živi bili…
otvoren sam za rasprave na private po svim temama,unaprijed se ispričavam ako odgovori neće biti ažurni.
svima puno uspjeha u investiranju
piratski pozdrav
ovo je graf izveden iz tablice Mcap crobex all travanj
Strategija izlaska iz krize je da nema strategije!
http://www.seebiz.eu/jedina-hrvatska-strategija-ocuvati-status-quo/ar-193336/
opet se napada 1800, ovaj puta s gornja strane,
hoće li izdržati ?
Mcap crobex all travanj nadopunjeno za
dividendu ikba,ckml,jdgt,pbz sa 1,36 mlrdkn ima značajnog utjecaja na statistiku pa…
stanje za travanj glasi:
Mcap zse +2,66 mlrdkn +2,0%
Mcap crobex +1,73 mlrdkn +2,97%
Mcap necrobex +0,93 mlrdkn +1,17%
stanje za 2019 glasi:
Mcap zse +7,64 mlrdkn +5,76%
Mcap crobex +4,95 mlrd kn +8,99%
Mcap necrobex +2,69 mlrdkn +3,46%
znači u prva 4 mjeseca 7,64 mlrd razloga kao potvrda iznesenih argumenata i promišljanja u prosincu da ima puno pametnijih stvari od…..
2,66 mlrd razloga za smijanje savima koji na vijest o dizanju rejtinga u investicijski nisu učinili ništa da bi samo u mjesec dana participirali u podjeli 2,66 mlrd kn
nije teško naći tko je i šta komentirao prije 40 dana zar ne?
s moje strane nema više takvih argumenata i promišljanja naglas ovdje dok je kako je,možda pokoja slikica u vidu priloga bez texta i komentara,pokoji link bez komentara ali sve to samo možda ovdje.
piratski pozdrav
p.s.
pazite što si želite u životu ima već dosta ispunjenih želja ove godina a ipak potoci se pune i tko zna di je tome kraj?
rezime po investitorski nekad,negdje…
respect
MIROVINSKI SUSTAV PROPADA, A ONI UŽIVAJU U POVLAŠTENIM MIROVINAMA: 668 bivših političara i sudaca u prosjeku dobivaju po 9775 kn
Umjesto da se svi dignemo protiv ovakvih privilegiranih, većini se ne da niti potpisati za održavanje referenduma, nego će radije kao roblje raditi do 67 godina, dok ovi privilegirani već sada uživaju u penzijama od skoro 10.000 kn!?!?
Domaći mirovinski fondovi u vlasništvu stranih banaka, normalno da će ulagati u zemlje iz kojih su im vlasnici. Čemu se čudite? Hrvatska je već odavno na evropskoj listi za odstrjel..
https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/mirovinski-fondovi-u-strane-dionice-lani-ulozili-triput-vise-nego-u-domace/
amarananab
Konačno su došli pameti, nadam se. Umjesto da ulažu na ovom nelikvidnom tržištu i pritom služe za dizanje dionica, te ujedno i iskrcavanje trejderima a možebitno i nekoj poznatoj ekipi te tako troše naše mirovine, okrenuli su se, što se kaže, efikasnim tržištima.
A da ne pričam o fantastičnim ulaganjima u Agrokorove perjanice tipa LEDO, gdje nisu ništa izgubil kako kažu hahaha….Ostaje se nadati da vani ulažu u bluechipove a ne neke strane “rodjacke” firme…