Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

elmaestro@

stvarno si maestralno uspio napisati da mi je sve jasno iz tvojih par riječi.
i šta je bilo i šta je i što će biti…
a nismo se svi rodili da to možemo tako…
ali da sad ne rastežem “plahte” i da se ne mučiš sa čitanjem,razumjevanjem i ostalim preporuka bi bila razmotri 2klika i 2s svog vremena?

ostvljaš mi dojam onih koji misle da je smisao foruma nekomentiranje i nečitanje kako bi ti što?
zar nije logičnije nešto drugo?

a što se tiče mog “nažvrljanog” mogla ti je riznica biti bitno punija čak i zadnjih tjedana,mjeseci a o godinama da ne… a za dalje živi bili….
imam piratski filing da nećemo dugo čekati nove potvrde
možda griješim,nebi bilo….

p.s.
nadam se da ti je bilo dovoljno koncizno,kratko da te ne umori
🙂

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

elmaestro@

ali da sad ne rastežem "plahte" i da se ne mučiš sa čitanjem,razumjevanjem i ostalim preporuka bi bila razmotri 2klika i 2s svog vremena?

ostvljaš mi dojam onih koji misle da je smisao foruma nekomentiranje i nečitanje kako bi ti što?

a što se tiče mog "nažvrljanog" mogla ti je riznica biti bitno punija čak i zadnjih tjedana,mjeseci a o godinama da ne… a za dalje živi bili….

p.s.
🙂

Zasto se kolega ne ogranici u pisanju ovih nadasve cudnih i nerazumljivih postova?

@migra

zar ti stvarno misliš da netko čita te tvoje plahte od postova koje pišeš? ljudi žele kratku i jasnu misao,a ne da moraju 10 minuta čitati desetke nepovezanih rečenica koje ti nažvrljaš kako ti dođe dok pišeš u nekakvom transu izazvanom tko zna čime!

ima jedna funkcija na forumu – preporučam najtoplije – i za migru i za mnoge druge

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

55 miliona kn prometa… skoro kao na otvaranju 2008. 😛

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

Adris otkupio dionice oba roda za otprilike 46 mil kn
Povlašetu po 444 kn a redovnu po 525

meni je najzanimljivija ova kombinacija o kojoj se je nekada veoma špekuliralo u miramarskoj 24
“Share buyback” se na razvijenim tržištima nerijetko koristi i u svrhu akvizicija, kao paralelna valuta plaćanja (kod nas je svojedobno Unicredit u preuzimanju Zabe uz “keš” nudio i opciju plaćanja svojim dionicama). Adris će svoje dionice vjerojatno upotrijebiti kao i do sada a mene najviše zanima što će valamaru tolike dionice. HT je najkorisniji za svoje dioničare,međutim nitko nije u potpunosti transparentan u otkupu vlastitih dionica

otkup/dividenda

Danas istječe rok, operacija ipak znatno manja od hipotetskih 620 milijuna kuna

Kompanije se na otkupe vlastitih dionica odlučuju iz raznih razloga, ističu na Burzi. Neke ih stječu radi nagrađivanja zaposlenika i uprave, neke se na taj način strateški opredjeljuju za povrat viška likvidnosti u kompaniji dioničarima, neke posežu za tim radi očuvanja tržišne vrijednosti. “Share buyback” se na razvijenim tržištima nerijetko koristi i u svrhu akvizicija, kao paralelna valuta plaćanja (kod nas je svojedobno Unicredit u preuzimanju Zabe uz “keš” nudio i opciju plaćanja svojim dionicama). Na globalnim tržištima, pak, nerijetko je preferirana alternativa isplati dividendi.

Porezne kalkulacije
To se obično povezuje i s poreznim aspektom. Tako Hrvoje Fajdetić, jedan od veterana domaćeg tržišta kapitala, kaže kako je “s obzirom na poreze na dividendu, “buyback” kod nas zapravo bolji oblik vraćanja dobiti dioničarima”. Usto, dodaje, koristan je i kao alat za očuvanje financijskog ekosustava, od burze do brokera. Otkupom vlastitih dionica u novije se vrijeme najviše ističe HT koji, kao i Adris, gotovo na dnevnoj razini kupuje dionice u trezor. Znatno rjeđe, ali o trezorskim su kupnjama ove godine izvještavali npr. i Valamar, Kraš, Ilirija, Auto-Hrvatska.

Otkup vlastitih dionica uz njihovo povlačenje kao drugi korak kojim se razmjerno povećava udjel svih dioničara kod nas nije baš učestala praksa. Primjenjivao ju je, primjerice, nekadašnji većinski vlasnik HUP-a Zagreb, (pokojni) Anđelko Leko. Lani je to učinio i HT. “Program otkupa dolazi kao nastavak na dosadašnju politiku isplate dividendi, a kojom društvo dodatno pokazuje svoju namjeru povrata dijela stvorene vrijednosti svojim dioničarima”, objašnjavaju u HT-u.

ovo su neki od razloga zašto dionica izgubi na vrijednosti i više od 20% a poslovanje je dobro

Čak i najveće firme mogu pasti u probleme

Iako je relativno mali rizik da će velike kompanije sa stabilnim poslovanjem propasti, može se dogoditi da njihove dionice naglo padnu zbog potpuno nepredvidivih događaja. Neki od primjera velikog pada su:

Pad cijene dionice British Petroleuma za 50% zbog izljeva nafte s platforme u Meksičkom zaljevu 2010. godine, od čega se dionica do danas nije oporavila.

Pad cijene dionice Volkswagena od 60% tijekom 2015. godine nakon otkrića da je kompanija namjerno varala na testovima onečišćenja.

Pad cijene dionice Facebooka od 20% zbog otkrića da je kompanija dijelila privatne podatke korisnika s firmama koje su iste koristili za manipuliranje glasačima na posljednjim američkim izborima.

Ako investitor iz bilo kojeg razloga zatreba novac u situaciji u kojoj je dionica pala, mora se pomiriti s puno nižom cijenom od očekivane, pri čemu je rezultat ulaganja najčešće osjetno lošiji od planiranog.

Dionički indeks praktički ne može pasti na nulu

Čak i najveće firme mogu propasti, pri čemu ulagači gube cjelokupni ulog u tu dionicu. Primjer u Hrvatskoj su dionice iz sastava Agrokora, a u svjetskim razmjerima dionice američke banke Bear Stearns koja je u jednom trenutku vrijedila 20 milijardi dolara, a bankrotirala je 2008. godine, pri čemu su svi dioničari izgubili sve.

kod nas je jedna dionica sa odličnim poslovanjem pala preko 20%

ima jedna funkcija na forumu – preporučam najtoplije – i za migru i za mnoge druge

elmaestro@

ali da sad ne rastežem "plahte" i da se ne mučiš sa čitanjem,razumjevanjem i ostalim preporuka bi bila razmotri 2klika i 2s svog vremena?

a što se tiče mog "nažvrljanog" mogla ti je riznica biti bitno punija čak i zadnjih tjedana,mjeseci a o godinama da ne… a za dalje živi bili….

p.s.
🙂

Zasto se kolega ne ogranici u pisanju ovih nadasve cudnih i nerazumljivih postova?

[/quote]
možda zato jer i ti nisi skupio hrabrosti i našao vremena za 2kllika 2s?
nisi još,možda te mori nešto?
da ne propustiš kako si propuštao?
ajde da ti skratim muke i da se odlučiš na taj mali korak za “investitora” ili NEinvestitora a veliki za…
ja ću učiniti prvi korak.
stavljam tebe i investimira na igrnore i nadam se da će te i vi skupiti hrabrosti,naći vremena….
osim što nalazite vremena da druge pozivate da to učine,da sam zločest sad bi zaključio da želite exlusivu na čitanje mojih komentara?
:))

p.s.
zbrojite si svoje prognoze iz prošlosti bliže,dalje i stanite ispred ogledala.
po meni nebi izgledno manje nego više,svima nama po našem izboru.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

danas ugodno iznenađenje u kafićima koje obilazim svaki dan i među zgužvanim dnevnim novinama na
polici uočim i poslovni dnevnik sa odličnim naslovom adris-otkup dionice i to me podsjeti na vremena kad se po hotelima obvezno nalazio bussnes novine. To me razveselilo ali koliko vidim to prije mene nitko nije ni pogledao/otvorio. U tijeku dana i u drugom kafiću ista stvar PD stoji nedirnut/neotvoren
Podsjetimo se nekad su i kumice na placu pričale o dionicama to su bila vremena
Tko više poslije agrokora može nekoga uvjeriti u bilo što kad ni ugovori sklopljeni po svim regulama ne vrijede ništa

danas ugodno iznenađenje u kafićima koje obilazim svaki dan i među zgužvanim dnevnim novinama na
polici uočim i poslovni dnevnik sa odličnim naslovom adris-otkup dionice i to me podsjeti na vremena kad se po hotelima obvezno nalazio bussnes novine. To me razveselilo ali koliko vidim to prije mene nitko nije ni pogledao/otvorio. U tijeku dana i u drugom kafiću ista stvar PD stoji nedirnut/neotvoren
Podsjetimo se nekad su i kumice na placu pričale o dionicama to su bila vremena
Tko više poslije agrokora može nekoga uvjeriti u bilo što kad ni ugovori sklopljeni po svim regulama ne vrijede ništa

napredak postoji a tempo napretka je u početku uvijek ono čime nismo zadovoljni,to je univerzalno pravilo primjenjivo u svim sferama života.
dali smo prije 28 mjeseci bili zadovoljni sa rastom 1700 na 1800?a na 2000?2200?
a tko kaže da će danas na ovome ostati?nemoguće je tvrditi i da neće ali ipak postoje argumenti koji upučuju na izglednost nastavavka napretka.
nećemo ponavljati xx ponovljeno koga zanima naći će.
kotač se pokrenuo a to je prvi i najteži korak u životu marketa ali i u svemu.
dalje?
vidim dobre temelje,tko zna živi bili,tko želi dočekat će odgovor kako si sam izabere u dionicama ili cash-r-a.
slažem se da danas nisu ljudi za dionice a zar su bili 2003?zar su bili 2009?2016?
koliko vidim veliki prinosi su se mogli ostvariti?
170 mlrd leži na oročenju ali ipak svakim danom jedan mali dio se seli na market.da se seli brže rast bi bio veći.
ima tko je osposobljen ima tko ima mašineriju da ljude usmjeri kao i u prošlosti,do sada nije bilo temelja pri nezadovoljavajućim prinosima fondova ali to se mijenja iz dana u dan.
dizanje rejtinga u investicijski može napraviti značajan skok pa i u načinu razmišljanja štediša,može privući strani kapital.
valuacije i dividende su primamljive to je ključ evolucijski kapacitet i nagon za preživljavanje će učiniti ostalo za strpljive kao i uvijek do sada.

dizanje rejtinga u investicijski može napraviti značajan skok pa i u načinu razmišljanja štediša

kad bi trebalo biti slijedeće očitovanje rejting agencija za RH?

Vec vise od barem dva sata (od cca 23:20h) ne radi logiranje na stranici Agram Brokera i samim time se ne moze izmijeniti naloge / zadati nove.

Ovo je vrlo zabrinjavajuće za one koji drze veće količine casha kod njih…..
Nesto se mora napraviti po tom pitanju…..

New Report

Close