@axelrod
Ti si nešto pobrkao, migra je hvalio kupnju Tehnike na 600 kn, a gdje je sada cijena??
opet pogrešno ponavljanje,znači zlonamjerno što ne čudi na sve dokumentirano na temi thnk
još jedan koji je propustio što je propustio.
za početak kupnju na 200 u proljeće 2016 kada sam značajnije počeo komentitrati ćemu je usljedio rast do 900(anualizirano 400%) u manje od godinu dana i za ovakav tip nema oprosta od onih koji ostvaruju prinose sa kojima će se sami pohvaliti.
ponovilo se je još najmanje dva puta sa još večim anualiziranim prinosom nakon toga pa ne čudi koliko su bolna ta propuštanja i brojnost onih koji…
za one koji neznaju kapitalizirao nisam ali mi je drago radi onih koji jesu,i dalje čekam svoju priliku.
živi bili…
p.s.
u mom potpisu stoji ne pozivam na kupnju prodaju…..
u gotovo nepromjenjenom formi od 2010
u zadnje vrijeme su zaredali napadi onih koji su na marketu sa dugim stažom pa čini se ipak vjeruju u priče za laku noć da se komentiranjem na forumu određuju cijene na marketu?
i da nečije pisanje određuje dali će drugi kupit ili prodati?
odrastite vi koji niste sigurni u ove odgovore,,to je i u vašem najboljem interesu.
Po meni trebali su recimo po kriteriju starosti osiguranika bez njihove privole po defaultu rasporediti u odgovarajucu kategoriju a tek onda ako netko nije zadovoljan neka mijenja svoju kategoriju. Ja sam se isto odmah se prebacio u A ali nisu svi tako poduzetni.
Nema šta ovi brzinom munje preusmjeravaju guštere u kategoriju A, vidi se to po prometu 😉 hahha
[/quote]
Nije se, dakle, prosječnom građaninu lako snaći, mada mu je najlakše postupiti tako da gleda tko ima najbolji dugoročni prinos (od osnutka) i tako izabere određeni fond. No svaka preporuka je nezahvalna, jer, kao što vidimo, sreća na tržištu kapitala je promjenjiva. Potrebno je, međutim, podsjetiti da većina fondova ustvari ima oko 70 posto imovine uloženo u hrvatske državne obveznice, pa je ta imovina skoro jednako strukturirana u četiri fonda i nosi gotovo isti prinos, pa razliku između fondova čini ulaganje u dionice, domaće i strane, i otvorene investicijske fondove, što čini najveći dio ostalih 30 posto imovine.
Ukupan broj osiguranika u obveznim mirovinskim fondovima je 1,940.976, od čega je 97,98 posto u kategoriji B, dok je u kategoriji C 1,7 posto, a najmanje u kategoriji A, samo 0,32 posto.
0,32 poszto – ćao pameti
[/quote]
lakše je ganjati po društvenim mrežama gluposti nego pročitati što god korisno, to se vidi i po komentarima raznoraznih članaka, ako je Seve, 200,300, 500, Rozga 200,300, Karleuša 500, 600-1000,
OMF 2-5
“Kada je, dakle, riječ o 2018., u kategoriji A najgori prinos je imao Erste fond – minus 0,76 posto, slijedi AZ s prinosom od 0,75 posto, RBA (1,1 posto) i PBZ CO (2,02 posto). Prosjek je bio 0,84 posto. Takav rezultat pogurao je Erste fond ispod prosječnog prinosa od osnutka za A kategoriju (prosjek iznosi 7,04 posto nominalno), tako da je njegov prosječni prinos od osnutka 6,74 posto, slijedi AZ (6,89 posto), RBA (6,97 posto) te PBZ CO (7,91 posto).”
boldani je moj, za sada najbolji, samo neka tako nastavi,
žena mi je u B, pa pita zašto sam ja u A,
kažem joj vrlo jednostavno da moram, jer imam m..a
Ajme,pa vi morate bankrotirati.Sorry ,ali trziste kapitala nije za Vas.
Ostavite se toga i idite u prirodu ili citajte knjige!
uh,uh što je ovo danas hoće li opaliti žestoka južina?
ili da neće neki stampedo,iskrcavanje pesimista na ZSE?
:))
nakon lrh,kodt,mais,himr,atpl,hupz,zb,pvcm hmst,zadnja 3 napisana izdanja još držim a
rezime zašto u nekoj budućnosti …
na vdkt izlak na 0,gubitak na thnk i to nerealizirani jer po meni još nije vrijeme za rezime,nekad su neki rezimirali pa poslije višekratno punili rijeke SŽJ propuštanjem anualiziranih prinosa u kategoroiji 400-1000% čije traume se vide još i danas.
i na jdpl imam gubitak ali radi se u vrlo malom udjelu portfelja.
ne brinite vi za za moju riznicu,brinite za ono što bi mogli ponovo propustiti a nudi se onima koji si tako izaberu.
crnjačima,navještateljima smaka svita i ostalima iz te kategorije sam višekratno zahvaljivao na prinosima koji bez njih nebi bili mogući i izgledno neće biti mogući imam nekoliko dobrih kandidata za buduću kapitalizaciju ali o tom potom.
takvima želim puno uspjeha u NEinvestiranju,da se što dalje drže od dionica i da nam i u budućnosti omoguće veće prinose….
“Potrebno je, međutim, podsjetiti da većina fondova ustvari ima oko 70 posto imovine uloženo u hrvatske državne obveznice, pa je ta imovina skoro jednako strukturirana u četiri fonda i nosi gotovo isti prinos, pa razliku između fondova čini ulaganje u dionice, domaće i strane, i otvorene investicijske fondove, što čini najveći dio ostalih 30 posto imovine.”
http://www.seebiz.eu/zasto-padaju-prinosi-mirovinskih-fondova/ar-189174/
"Potrebno je, međutim, podsjetiti da većina fondova ustvari ima oko 70 posto imovine uloženo u hrvatske državne obveznice, pa je ta imovina skoro jednako strukturirana u četiri fonda i nosi gotovo isti prinos, pa razliku između fondova čini ulaganje u dionice, domaće i strane, i otvorene investicijske fondove, što čini najveći dio ostalih 30 posto imovine."
razliku čine diionice – tu ima najviše potencijala
mirovinci odnosno upravitelji imaju za sebe samo jedan cilj a to je foteljicu moju svagdašnju daj mi danas…
a sutra ćemo razmišljat što ćemo sutra,e nebi išlo jer u investiranju se mora razmišljati danas što ćeš sutra.
sada ubiru plodove koji su posljedica kako su razimšljali jučer i gle čuda nije dobro.
zašto me to ne čudi?
možda zato što sam se još tamo 2011 čudio zašto ne kupuju turiste na 0,3 BV (not rev)
a bilo je takvih bisera nemalo u zadnjih deset godina i ne samo na turistima.
danas će vjerojatno reći da im je sve preskupo imajući u vidu da je bilo puno jeftinije prešućujući da nisu htjeli kupovati jer su se osjećali nesigurno?
nisu bili u risk modu a zašto i bi?
dali ih je netko motivirao,tjerao?
pa ipak su oni sačuvali fotiljicu svoju svagdašnju u zadnjih 10 g zar ne?
i tko je sad ispao na kraju mudar ili nemudar?
tko je platio ceh za foteljicu moju svagdašnju daj mi danas…?
izgubljeno i propušteno se ne može vratiti,ali možemo li izvući iz ovog neke pouke?
možemo li nešto promjeniti?
čini se da je politika odlučila što je previše,previše je…
državnički su istupi ovako ne ide dalje ili u rukavicama “buđenje tržišta kapitala 1”,pa 2 pa…..
i tako sramežljivo ali oni isti upravitelji mirovinskih fondova sada moraju preko noći ono što nisu htjeli zadnjih deset godina,preuzeti rizik,je strašno je to,okrutan kapitalizam kojeg ne zanima kult poklonika foteljica….
kako drugačije nego cinično do bola,ima li nešto da nije istina?
valjda smijemo mi koji ukazujemo i trpimo posljedice dugogodišnje napisati koji redak rezimea?
u igri su i buduće mirovine i naše ali i onih koji si neće van njih osigurati ništa za penziju.
a nije tako trebalo biti,bilo je za kupovanje po kikiriki cijenama vrlo vrijedne imovine,nekretninske i druge.
u nekom dijelu ima i danas,ima onih koji isplačuju dividende,neki masne dividende i svi oni čekaju dan progledavanja onih koji su puni para.
kada se potvrdi biti ćemo ovdje da uzviknemo
aleluja
osobno sam u više navrata napisao u godinama iza nas da ne očekujem od domaće pameti prije nego ponovo strana pamet se prije pozicionira,u zadnje vrijeme pritisci na evolucijske procese su sve snažniji pa čini se da još postoji nada.
trenutak istine se bliži pa…
živi bili…
"Potrebno je, međutim, podsjetiti da većina fondova ustvari ima oko 70 posto imovine uloženo u hrvatske državne obveznice, pa je ta imovina skoro jednako strukturirana u četiri fonda i nosi gotovo isti prinos, pa razliku između fondova čini ulaganje u dionice, domaće i strane, i otvorene investicijske fondove, što čini najveći dio ostalih 30 posto imovine."
Tekst je inače bezveze, a ovo je potpuno pogrešno:
“Naime, u Hrvatskoj djeluju četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima: AZ, Erste, PBZ CO i RBA. Oni ulažu u tri kategorije fondova, pri čemu je kategorija A najrizičnija, jer se pretežno ulaže u dionice, u kategoriji B su dionice i obveznice ravnomjerno raspoređene, dok je kategorija C najmanje rizična i pretežno se sastoji od državnih obveznica. U kategoriji B ima najviše članova i ona sadrži 94,4 posto vrijednosti mirovinskih fondova, kategorija C 4,93 posto imovine, a kategorija A samo 0,67 posto ukupne imovine fondova.”
A točno je sljedeće:
-Kategorija A minimalno 30% obveznice, dionice maksimalno 55%, dok je u praksi trenutačno oko 50% obveznice, 30-35% dionice, znači nikako pretežno dionice
-Kategorija B minimalno 50% obveznice, maksimalno 35% dionice, a praktično u primjeni je preko 70%, čak blizu 75% obveznice, 20-25% dionice, znači nikako podjednako obveznice i dionice
-Kategorija C dionice 0
prinosi po obveznicama su se značajno smanjili i još neko vrijeme će se to nastaviti kako izlaze starija izdanja,znači trend je izrazito nepovoljan a išlo se je prema maximiziranju obvezničkog udjela kako bi foteljice bile pod što manjim rizikom zar ne?
sada sljedi naplata višegodišnjeg propuštanja, a nije trebalo tako biti jer imalo se u šta ulagati u izrazito podcijenjene dionice da se prinosi povečaju.
da opsurd bude veći ne samo da je valuacija te imovine koja je propuštena kupiti značajno narasla nego je i ta imovina postalo vrlo profitabilna a to rezultira propuštanjem na kvadrat.
bila su to ulaganja vrlo konzervativnog karaktera baš onakva kakvima bi mirovinci trebali težiti ali oni su se odlučili za najrizičniju imovinu a to su junk obveznice.
srećom pa nije završilo kako je moglo ali ponavljanje iste pogreške nije mudar izbor.
a nebi ni smio biti prihvatljih jer je dupla oklada na isto čijim promašajem gubimo sve.
čista jedinica iz diverzifikacije rizika kao temelja investiranja.
najvjerojatniji da novi vjetrovi pušu iz kabineta min financ. uz punu podršku premijera koji ima u njega povjerenje s obzirom da financ nisu njegovo područje ali se trudi baratati pojmovima.
nema i neće bit normalne države koja nema barem srednje razvijeno tržište kapitala a mi ga nemamo.
u opasnom smo teritoriju i to se treba rješavati ,puno je vremena izgubljeno.
kako to?
pa gdje su rudari da rudarenjem dođu do šifre?
@ migra
dugačke tekstove nitko ne čita. džaba se trudiš ali ako ti je tako lakše onda ajde.
@axelrod
Ti si nešto pobrkao, migra je hvalio kupnju Tehnike na 600 kn, a gdje je sada cijena??
Pa naravno, na ovom forumu sve junak do junaka…nitko nikad nije pogrijesio…
Pa di su pare onda???
Ma koji to oporavak burze ste najavili.
Pa CROBEX je u minusu završio 2018. i 2017. godine.
O Agrokoru, Viaduktu i drugim u stečaju kao što su IGH, DLKV, HIDROniskogradnja, THNK. da ne govorim.
Znači jedino kaj Vi niste realizirali prodajom je veliki gubitak.
I da, sve je dokumentirano na stranicama foruma i stranicama ZSE.
Lp
Evo već tri godine čitam Vaše g.luposti.
A promet na burzi i cijena dionica svake godine sve manji.
Ako ne vjerujete pogledajte izvještaje ZSE. Sve je to dokumentirano.
Kada Vi to mislite da će ZSE rasti?
Sada kada je europa ušla u recesiju i smanjila svoj rast?
a tri godine sad mi je sve jasnije.
vi ste propustili rast(opravak burze) koji smo nekolicina nas navještali na raznimtemama a najviše na oporavak burze u ljeto 2016 kada je crobex rastao sa 1600 na 2250(poč 2017) do todomora i tko zna di bi tome bio kraj ali čini se da meni koji nisam nikad ulagao niti sugerirao razmatranje ulaganja u todex nema oprosta za todomor?
i vi ste smješni kao jedna ekipa,umjesto da u drugimas tražite krivce za vl odluke tražite u sebi ono što vas je dovelo do propuštanja.
život ide dalje,market ide dalje,vrijeme se ne može zaustaviti niti vratii.
mudriji bi izbor bio fokusirati se na ono što bi moglo sljediti u budućnosti i kako to što bolje iskoristiti.
nitko od nas nema čarobnu kuglu niti je vidovit niti zna ali svi mi možemo na temelju javno dostupnog pokušati izvući najizgledniji scenarij kako ga sami vidimo i u skladu s time povući poteze te "muški" snositi posljedice vlastitih odluka.
ja to mogu i spreman sam a Vi?
navijam za vas i ekipu da ćete moći.
uvjereni ste da sljedi crni scenarij vani i kod nas?
pa povucite u skladu s time poteze(short),pohvalite se ovdje pa ćemo rezimirati kao i uvijek do sada.
neki će pogoditi neki promašiti i idemo dalje svatko sa svojim vl odlukama.
zar je to tako teško,veliki problem?
nevjerojatno u kojoj mjeri vas pesimiste muče optimistični pogledi a kada je HR u pitanju vama ni iz đepa ni u đep?
ispada da se bojite više od nas koji smo u dionicama?
ako su vam prognoze točne ili u njih vjerujete ja bi se na vašem mjestu uvalio u naslonjač,guštao u vinu i smješkao se čekajući da moju prognoze dobe potvrdu?
nije tajna da su mnogi u CASH-R-A čekaju neka nova dna,to je njihovo pravo, ne mogu se žalti jer su za svoje dionice dobili koliko su i tražili zar ne?po vl izboru ?
ovakvo mizerno trgovanje je po meni neodrživo na duže jer nešto se mora dogoditi kada su anomalije,iluzije u pitanju.
vidim u nekoj mjeri više razloga za optimizam onih koji nisu u CASH-R-A
možda griješim,nebi bilo…
jedan od predvodnika marketa meni posebno interesantan za praćenje radi njegove povijesti trgovanja i danas na mizernom volumenu nastavlja započet trend od početka godine,možda slučajno,tu smo da rezimiramo a ne da nam se ispunjavaju želje.
p.s.
nakon duže vremena i fondovi u godinu kreću kako smo i neki od nas najavljivali u prosincu,kako bi trebali,kako bi bilo mudro za privlačenje kapitala.
kotač se pokrenuo,za sada jedva primjetno a uvijek neki primjete prije a neki kasnije što je dobro jer netko i kasnije treba podržavati okretanje zar ne?
p.p.s.
burza je mjesto gdje oni koje žele preuzeti veće rizike mogu ostvariti veće prinose…
[/quote]