@Ohladi:
Oko 90% investitora gubi na burzi(i traderi i spekulanti i dugorocni investitori)!
Ne treba iznenaditi ako CROBEX u 2019. snažno poraste
Štednja opet rekordna, financijski sektor je divovski transferni stroj od građana državi
Fondovi će potegnuti prema gore. Nema dileme. A mali će slijediti.
Ako nekome nije jasno da je taj tekst kao i onaj u Business Outlook-u JL-a zapravo pripremni oglas onda mu ništa nije jasno.
O ljudi moji, o kojim građanima vi govorite ?
O našim ostarjelim sugrađanima ?
Ili će iseljena Hrvatska ulagati u naše dionice ??
Pročitala članak….baš fina usporedba, a oni što su se konačno u neko doba osmjelili i kupili Rivijeru na 44 kn…ti su se baš divno proveli.
To da nam štednja stoji u bankama, to je istina, i tamo će i ostati. I u madracima. Štednja za starost i doznake iseljene Hrvatske.
zlocesti
Naravno da najveći dio hoće ostati u bankama.
Međutim, 10ak% će se preliti i tu dileme nema.
A od toga najveći dio ostati trajno jer velikih padova vrijednosti blue chip-ova neće biti, kao što je recimo bilo 2009 ili 2017. Nema razloga za to.
Hoću reći da je cijeli vaš upis jedna obična floskula koju sam mogao čuti u bilo kojem kafiću. Tipično hrvatski. Štednja, beton, madrac, pemzija, nema se, hranjenje golubova itd.
Zločesta budite otvorenog uma, i sam sam već postao pesimističan ali nikako se još ne dam. Sretna nam 2019. Da je svaki dan kao današnje otvaranje evo nas na 2200 opet za čas.
@ kukuriku
Kakva floskula….to je naša nemila stvarnost.
Za godinu dana, pred kraj iduće godine, imati ćemo prilike vidjeti što se na tržištu zbilo.
Većina naših sugrađana je financijski nepismena, i ne vidi dalje od betona i madraca.
zlocesti
Ne vidite dalje od prsta pred nosom.
Većina onih koji imaju ozbiljne novce su ipak financijski pismeniji od običnog puka koji te pare nema.
Govorim o nekoliko % štednje, to je razina statističke pogreške i tu problem ne postoji, već je bilo i bit će opet. Jedan dio ljudi i kapitala je sklon riziku. A što je najbolje ulagati na ovim cjenovnim razinama je kud i kamo manji rizik nego kupovati nekretnine sad po 2200 EUR/m2 i više.
Vi činite grešku da svoje floskulastične stavove nastojite ekstrapolirati na skoro 100% svih slučajeva, ne dopuštate da postoje iznimke, a to naprosto ne ide.
Mene izričito veseli onaj podatak da je vrijednost obvezničkih fondova skočila nekoliko stotina posto. Znači da mnogi ljudi ipak i nisu tako nepismeni čim znaju za obvezničke fondove i još u njih ulažu… imam prijatelja koji mi je nedavno rekao da je uložio u obveznički fond a dečko se bavi permakulturom i nema pojma o ekonomiji… ali ima oči i mozak i vidio je da obveznički fondovi rade finu dobit dok je štednja u banani i čovjek uložio lovu. Da je vidio da OMF-ovi rade 10 – 15% godišnje pogodite gdje bi uložio…
Fondovi će potegnuti prema gore. Nema dileme. A mali će slijediti.
moguće…iako ne vjerujem do kraja godine…vjerojatno 2.-3. mjesec
Čini se da je sazrelo vrijeme da se eventualni slobodni keš iskoristi za kupnju dionica!!!