na osnovu smanjenja prometa, možemo li očekivati povećanje bRokerskih naknada. od čega oni preživljavaju? trguju za sebe vani ?
Neki uvaženi hr ekonomisti kažu da su nam potrebne tvornice. Možda su mislili na Petrokemiju ili pak još par brodogradilišta u državnom vlasništvu.
Da, znam da smo na temi trgovanja ali ono izumire pa da vidimo zašto?
Nama su potrebne tvornice,ali tipa da dođe npr Samsung otvori tvornicu i zaposli 10 000 ljudi.
Ptkm služi samo za dvije stvari,a koristi ima vrlo mali broj ljudi.
Znači,PTKM je bitna da HDZ ne izgubi vlast u Kutini,otud još jedno pokrivanje gubitaka,te da PPD i Vrdoljak (i ostali odabrani u sjeni)mogu i dalje zarađivati milijunske iznose na plinu.
Da nema PTKM potrebe za plinom u hr bi bile vrlo male,jer industrije skoro ni nemamo pa ostaje jedino HEP i grijanje.
Tako da je besmislen i LNG koji se pokušava progurati u Omišlju,bojim se da će i to na kraju ispasti još jedna pljačka poreznih obveznika.
New York- 8,4mil stanovnika, 1 gradonačelnik, 5 pomoćnika, 51vijećnik
Hrvatska- 4,2mil stanovnika, 128gradonačelnika, 213 zamjenika, 20 župana, 50 zamjenika, 428 načelnika, 480 zamjenika…….8354 VIJEĆNIKA.
bigfoot
razumjeli smo se, oni bi NAŠE tvornice, a ne krupni kapital kao što je Samsung.
Naravno,kod Samsunga ne bi ni prošao crony kapitalizam,nego bi rekli ne hvala idemo negdje drugdje(kao što i rade,jer im ne pada na pamet otvarati tu tvornicu kao što imamo priliku vidjeti).
Koliko su štete napravile za gospodarstvo PTKM i brodogradilišta,željeznice,poticaju u poljoprivredi i sl teško je izračunati,ali sigurno su u pitanju milijarde eura.
Zato nije ni čudo što nam je sasvim dobro išlo u onom periodu dok nismo imali vladu,nije bilo toliko uhljebljvanja,krpanja proračuna,lopovluka i rasipanja šakom i kapom.
Mislim da bi najbolje bilo platiti cijelom saboru i vladi da se ne pojave na poslu a uvesti tehničku vladu,utjecaj bi na burzu i gospodarstvo bio neusporedivo bolji.
Nama su potrebne tvornice,ali tipa da dođe npr Samsung otvori tvornicu i zaposli 10 000 ljudi.
Ptkm služi samo za dvije stvari,a koristi ima vrlo mali broj ljudi.
Znači,PTKM je bitna da HDZ ne izgubi vlast u Kutini,otud još jedno pokrivanje gubitaka,te da PPD i Vrdoljak (i ostali odabrani u sjeni)mogu i dalje zarađivati milijunske iznose na plinu.
Da nema PTKM potrebe za plinom u hr bi bile vrlo male,jer industrije skoro ni nemamo pa ostaje jedino HEP i grijanje.
Tako da je besmislen i LNG koji se pokušava progurati u Omišlju,bojim se da će i to na kraju ispasti još jedna pljačka poreznih obveznika.
Samsung u Hrvatskoj i 10000 radnih mjesta ? Samo neka ostane u Kini, čak ni Koreanci to ne žele.
Nama treba 10000 malih obrta i poduzeća, a ne Samsung. 10.000 malih obrta i poduzeća zaposliti će min. 10.000 ljudi, a vjerovatno 20.000 ljudi, ali na zdravim i trajnim vrijednostima
Međutim da bi se u zemlji otvorilo 10000 malih poduzeća i/ili obrta treba postojati poslovna klima, a ona kaže ;
1. Učinkovito pravosuđe
2. Porezi na pola i prepoloviti sve zakone time i državne zgubidane
3. Obrazovanja u skladu o ovim stolječem ( tematika, kultura, opće i trajne vrijednosti )
Znam da je Samsung na zlu glasu kao poslodavac ali eto naveo sam ga samo kao primjer,primjerice isti su otvorili nedavno EV tvornicu baterija u Mađarskoj,tvornicu perilica u Rusiji ili LG slično u Poljskoj,tako da nije istina da ih ne žele normalne države.
Ovo sa 10 000 obrta je po meni totalni SF za naše uvjete,gdje je već većina sposobnijih otišla a s obzirom na stupanj obrazovanja i nepoduzetničku klimu i narav hrvata skroz nerealno.
Nije to iznajmljivanje apartmana nego nešto mnogo zahtjevnije.
Po mnogim stručnjacima jedino nas obrazovanje moze izvuci kao zemlju iz gliba te posljedicno osigurati rast u nadolazecim godinama od gospodarstva pa nadalje.
Čitam trenutno knjigu i preporucam- megapromjena -kako ce svijet izgledati 2050 od Economista , tu je napravljeno par analiza u svezi obrazovanja i kako ono utjece na cjelokupnu naciju te predviđanja do 2050.
Takodjer imam u planu osobno otic u inozemstvo ali u svrhu usavrsavanja, već sam bio ima par godina i to je nesto najljepse sto osoba moze ucinit za sebe da prosiri horizonte.
Obrazovanje? Vjeronauk u državnim školama. A informatika tek ako će. O čemu pričamo?
Nema tu kruha. Bananija.
Znam da je Samsung na zlu glasu kao poslodavac ali eto naveo sam ga samo kao primjer,primjerice isti su otvorili nedavno EV tvornicu baterija u Mađarskoj,tvornicu perilica u Rusiji ili LG slično u Poljskoj,tako da nije istina da ih ne žele normalne države.
Ovo sa 10 000 obrta je po meni totalni SF za naše uvjete,gdje je već većina sposobnijih otišla a s obzirom na stupanj obrazovanja i nepoduzetničku klimu i narav hrvata skroz nerealno.
Nije to iznajmljivanje apartmana nego nešto mnogo zahtjevnije.
To je model Austrije, Nizozemske, Danske…., sve pametne države. Puno malih/srednjih pravnih osoba, a koji čine veliki neovisni organizam ili sigurnost zemlje.
Jedan Samsung u Hrvatskoj najprije bi predao knjigu zahtjeva izmjene zakona njemu u totalnu korist. Onda ponude glavi u Vladi jednu šniclu da ubije kravu i eto nam HT, INA, Sanader, Plenković…….
Od velikih tvrtki mala zemlja može imati samo štetu, štetu u svakom pogledu.
Zato pamet u glavu i na slijedećim izborima dajte novu priliku, ljudima koji nisu obnašali vlast. Dajte im priliku jer od onih koji su obnašali Vlast, točno znamo što očekivati.
Samo novi ljudi mogu donijeti promjene !
Grga,
Bitna je razlika izmedju obrta i srednjeg poduzeca.
Prosjecni obrt u RH ima 2-3 zaposlena, ne konkurentan je, nema ekonomije obujma, orjentiran na domace trziste, nema nikakvu pregovaracku moc i lako je zamjenjiv
Takav model definitivno nije dobar za RH.
Nama trebaju srednja poduzeca (50-250 zaposlenih) jer oni mogu izvoziti, relativno su veliki a fleksibilni, imaju pregovaracku snagu, efikasniji su (ekonomija obujma) i uz njih se mogu slepat obrti.
Slazem se da veliki sustavi nisu najbolje rijesenje, ali su znatno bolji od obrta jer donose tehnologiju, know-how i prisiljavaju mikro poduzetnika da prate promjene u djelatnosti u kojoj posluju.