Paulie je contrarian investor:
– kupuje todex kad svi prodaju i sad kuka,
– izlazi iz svih pozicija sad kad treba uci.
Stvarno vizionarski.
Zanimljiva fantazija… A koje bi to točno dionice po vama mogle ostvariti tako meteorski rast i po kojim fundamentima? Turisti su već odradili svoj rast i to prilično lijepo. Brodari isto, ali sad upravo gledamo ispuhivanje balona zvanog ATPL i nije baš ugodno. Od ostalih blue chip-ova ADPL je već prilično rasla, možda će još ali sigurno ne 100%, to je već odrađeno. Isto vrijedi i za ATGR. HT je dosadan do bola. Ostalo su sve povremene zvjezdice kao VLEN ili MDKA koje imaju premale promete da bi išta mogle povući prema gore te razne stećajuše i predstećajuše. Na ZSE jednostavno nema ozbiljnije dionice koja bi mogla tržište povući prema gore kao nekad Pliva, a sve što je vrijedilo već je naraslo. Možda će još malo, ali vrijedi li to rizika dok je Amerika pri kraju svog bulla, a razni trgovinski ratovi se zakuhavaju?
Jedina nada za ZSE je da Vlada opet pusti neku Narodnu dionicu kao nekad HT na IPO u 1/3 realne cijene i tako kupi glasove pred izbore pa MOŽDA to pokrene domino efekt i opet vidimo penziće i šljakere kako stoje u redovima pred brokerskim uredima da i oni okušaju sreću sa tizin dionicaman crnijiđavaodnija…
Ne želim biti crnjak, ali ja jednostavno ne vidim dionicu na ZSE koja ima u sebi po fundamentima prostora za rast veći od 10-20% u najboljem slučaju. Znači jedino nam ostaje faza manije za dionicama, ali ni tu ne vidim nikakve poteze Vlade tako da vjerojatno neće biti ništa od vašeg rasta nakon nagodbe…
10-20% u Crobexu je velika stvar i odradit ce se sigurno. Naprosto pogledajte top10 kretanja i tu dileme nema.
A necrobex ima prostora za 50% i vise.
Naravno, samo odredjene stvari.
Ne vidite koje dionice? Eeeee…
Onda ugasite komp i to je najbolje.
Za TK kratkorocno nema zime, rast slijedi sigurno i povratak na predtodeksne razine, ali bez todexa, sto svemu skupa daje jednu posebnu kvalitetu.
Ono sto mene vec srednjerocno brine je GDP, a vezano za masovno iseljavanje. Ako se nesto bitno reformski ne poduzme bit ce gadnih problema. Monokultura turizma uz opadanje broja stanovnika je put u propast.
10-20% u Crobexu je velika stvar i odradit ce se sigurno. Naprosto pogledajte top10 kretanja i tu dileme nema.
A necrobex ima prostora za 50% i vise.
Naravno, samo odredjene stvari.
Ne vidite koje dionice? Eeeee…
Onda ugasite komp i to je najbolje.
Apsolutno, sve ima itekako prostora za rasti …. da se ne ponavljam…
Jedino se sa rambom mogu složiti oko ATPL, narasla je znamo zbog čega i koga. Sada gledamo taj balonček ali neće taj jedan gospodin dati prenisko možda 450 i amen.
A oni vizionari koji sada prodaju i sele se ili su se odselili u kripto i američko tržište sretno, već su iskorigirani….
O, znam ja koje dionice mogu rasti 10-20%, sa nekima sam se prilično i nakrcao, ali 10-20% nije ono zašto je većina malih ovdje. Oni su ovdje zbog 100-200% i o tome ja pričam. A što ima potencijal za takvo nešto? THNK? DDJH? OK, možda, ali samo kao 1-2% portfelja, prerizično je. OPTE? Možda u srednjem roku ako je veliki igrači puste. Ostalo nema likvidnosti pa nije niti vrijedno spomena. Ako netko barata malo većim portfeljem i želi napraviti ozbiljniji posao, ZSE jednostavno ne pruža priliku za takvo nešto. 10-20% definitivno, više od toga jako, jako teško…
ZSE je trenutno u fazi ispuhivanja i to nudi neke svoje prilike, ali samo ako imaš m…da od čelika i znaš pravilno procijeniti risk/reward ratio, a takvih nema puno među smrtnicima…
O, znam ja koje dionice mogu rasti 10-20%, sa nekima sam se prilično i nakrcao, ali 10-20% nije ono zašto je većina malih ovdje. Oni su ovdje zbog 100-200% i o tome ja pričam. A što ima potencijal za takvo nešto? THNK? DDJH? OK, možda, ali samo kao 1-2% portfelja, prerizično je. OPTE? Možda u srednjem roku ako je veliki igrači puste. Ostalo nema likvidnosti pa nije niti vrijedno spomena. Ako netko barata malo većim portfeljem i želi napraviti ozbiljniji posao, ZSE jednostavno ne pruža priliku za takvo nešto. 10-20% definitivno, više od toga jako, jako teško…
ZSE je trenutno u fazi ispuhivanja i to nudi neke svoje prilike, ali samo ako imaš m…da od čelika i znaš pravilno procijeniti risk/reward ratio, a takvih nema puno među smrtnicima…
Razumjeli smo se.
Pomoć.
Mogla sam i do sada…al’ danas ću, sutra ću…..
Da li je itko uistinu kupio pločicu investicijskog zlata u Hrvatskoj ? Ima li itko iskustva ?
Gledam graf cijene i još uvijek smo u dobrom dijelu tržišnog ciklusa.
Znam da više volite papire, ali zlato je roba kao i sve druge
Kupio ja preko nekoliko.
I prodao kad je doslo vrijeme.
Sto veca to manjo spread buy-sell.
Najbolje min 250g.
Ne vidim više razloga da drže Todex na gledalicama, kad to više ne postoji.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nervozan-ljutit-agresivan-i-otresit-todoric-u-londonu-trkom-bjezao-od-novinara-na-ekipu-jutarnjeg-i-fizicki-nasrnuo-zasto-me-tako-proganjate/7224504/
A i ja bi bio nervozan da su mi “oteli” zlatnu koku!
nagodba je “gotova stvar”
todomor babaroga je istrošena
ide nova najrekordnija do sada tur sezona posljedično pad duga,nezaposlenosti……
+ rast plaća,penzija,potrošnje cijene stambenih kvadrata….
može li bolje?
posljedice?
time will tell
p.s.
uvjek može bolje recimo reforme koje su najavljenje
to bi rejting agencije dodatno honorirale
a to bi opet ubrzalo neke procese