Pesimisti, samo trolajte i nemojte se čuditi kad krene rast u koji nećete vjerovati sve dok ne bude svima očit. http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/podravka-kras-franck-mlinar-badel-vindija-cromaris-i-drugi-putem-spar-a-izvezli-63-milijuna-eura-337056?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=337056&utm_campaign=FB+page+statusi
Ne mora rasti.Samo da neselektivno skokovito pada.Snaći ćemo se.Ali kako fondovi ipak brane svoje
likvidno smeće,a to je Crobex 10 i još pokoja dionica iz Crobexa,ukupno ne više od desetak petnaestak izdanja ti skokoviti i brutalni padovi će se događati na ostalim dionicama koje uglavnom nisu lividne.
Naravno da bi se to moglo dogoditi i sa Todexom kada budemo imali crno na bijelo da nam ne Ramljak,nego vjerovnici, namjeravaju dati ništa.
Što brutalniji pad to brutalniji rast i veća zarada.Naravno da je to rezervirano za hrabre,koji plivaju kontra
većine.
Tako je bilo i tako će biti.A ako uslijedi bull snaći ćemo se još bolje.
Jasno je da sam u dionicama od 95 d0 99,99%.To je moja dugotrajna strategija.
Kako uvjeriti malog ulagača da je na ZSE sigurno ulagati?
Kako uvjeriti da mogu imati povjerenja u FI?
Kako objasniti da je jedna JMNC koštala nedavno 100 000 kn i bila blue chip za koju bi 99% ulagača stavilo ruku u vatru kao jedna od perjanica HR gospodarstva a sad jedva 5 000kn?
Kako im objasniti zašto ni veliki ni mali fondovi strani fondovi neće kupovati Crobex dok se istodobno vani obaraju rekordi?
Kako objasniti da su dionice jeftine,a nisu?
Ali podignut će nešto fondovi indexe do kraja godina,u to ne sumnjam,ali sve je to…ništa.
Sva sreća da je jamnica bila 100k, pa se nije puno kupovala, da je bila na malim iznosima koliko bi tek onda malih nastradalo
Kako objasniti da je jedna JMNC koštala nedavno 100 000 kn i bila blue chip za koju bi 99% ulagača stavilo ruku u vatru kao jedna od perjanica HR gospodarstva a sad jedva 5 000kn?
Kako im objasniti zašto ni veliki ni mali fondovi strani fondovi neće kupovati Crobex dok se istodobno vani obaraju rekordi?
Ali podignut će nešto fondovi indexe do kraja godina,u to ne sumnjam,ali sve je to…ništa.
naša država daje ionako poticaje za svaki k, možda bi mogli dati i poticaje za trgovanje na ZSE,
ipak su se odlučili za porez, da se ulagači naviknu dok ne krenu zarade
Mozemo postaviti i ovako:
Kako naucit malog ulagaca da cita fi izvjestaje, te da cita sluzbene obavijesti kompanija te da ih zna razumiti ?
Kako nauciti malog ulagaca da zna sta znaci rizik i kako ga prepoznati i sta se smatra rizicnim, a sta sigurnijim ulaganjem te kako upravljati rizikom te sta jedno i drugo nosi, ovdje dobro znamo da bi svi ti htjeli 100% godisnje pa ulazu u rizicnu imovinu previse i onda se bune kad se rizici koji su unaprijed prepoznatljivi pojave.
Koliko malih ulagaca je procitalo jednu knjigu o ulaganjima i dionicama, kladio bih se da 90% nije ni jednu.
Fi izvjesca se svugdi u svijetu manipuliraju mi nismo iznimka, tvrdit da je u USA drugacije bi bila laz ili bilo gdje drugdi, jedino je razlika da je kod nas postotak toga veci, ali to nosi i neke premije sa sobom zato i je rejting takav kakav je.
tako to eto završi kad se ekipa dočepa dobre lokacije
http://zse.hr/default.aspx?id=81461
Kako naucit malog ulagaca da cita fi izvjestaje, te da cita sluzbene obavijesti kompanija te da ih zna razumiti ?
Kako nauciti malog ulagaca da zna sta znaci rizik i kako ga prepoznati i sta se smatra rizicnim, a sta sigurnijim ulaganjem te kako upravljati rizikom te sta jedno i drugo nosi, ovdje dobro znamo da bi svi ti htjeli 100% godisnje pa ulazu u rizicnu imovinu previse i onda se bune kad se rizici koji su unaprijed prepoznatljivi pojave.
Koliko malih ulagaca je procitalo jednu knjigu o ulaganjima i dionicama, kladio bih se da 90% nije ni jednu.
Fi izvjesca se svugdi u svijetu manipuliraju mi nismo iznimka, tvrdit da je u USA drugacije bi bila laz ili bilo gdje drugdi, jedino je razlika da je kod nas postotak toga veci, ali to nosi i neke premije sa sobom zato i je rejting takav kakav je.
[/quote]
Todomorom je zbrisan creme de la creme sa ZSE,i ne samo todex,i ostali kao ADRS,PODR,KRAS…su pretrpjeli štetu.
Građevinari,velika ljubav balkanskih ulagača,uvijek pretjerano vrednovani su zbrisani.
Brodari naš nekadašnji ponos, jedva životare.
HT,sektor koji i u svijetu nije popularan smanjio drastično dividendu ,što je mnoge nekad privuklo.
Đuro,Ptkm…što reći?
Turisti su jedini dobri ali i skupi,možda ima još par nelikvidnih izuzetaka ali sve je to nedovoljno da ZSE bude privlačan.
Nepravilnosti ima svuda ali ima i izbora,ako jedna dionica ne valja ima mnogo drugih dobrih.
Šta vi vidite na ZSE nemam pojma,mala Makedonija u regiji raste,Slovenci,za ostatak svijeta da i ne pišem,BDP je još uvijek manji nego prije 10 godina,reformi nema,spremni smo za pad kod iduće krize.
Burza je tu gdje joj je i mjesto.S razlogom.
od petnaestak dionica koje pratim, skoro sve su u crvenome, a crobex je na +0,55%!?? kako je to moguće??
Šta vi vidite na ZSE nemam pojma,mala Makedonija u regiji raste,Slovenci,za ostatak svijeta da i ne pišem,BDP je još uvijek manji nego prije 10 godina,reformi nema,spremni smo za pad kod iduće krize.
To je ono ključno.
[/quote]
Todomorom je zbrisan creme de la creme sa ZSE,i ne samo todex,i ostali kao ADRS,PODR,KRAS…su pretrpjeli štetu.
Građevinari,velika ljubav balkanskih ulagača,uvijek pretjerano vrednovani su zbrisani.
Brodari naš nekadašnji ponos, jedva životare.
HT,sektor koji i u svijetu nije popularan smanjio drastično dividendu ,što je mnoge nekad privuklo.
Đuro,Ptkm…što reći?
Turisti su jedini dobri ali i skupi,možda ima još par nelikvidnih izuzetaka ali sve je to nedovoljno da ZSE bude privlačan.
Nepravilnosti ima svuda ali ima i izbora,ako jedna dionica ne valja ima mnogo drugih dobrih.
[/quote]
Nesumnjivo da zbog smanjenja populacije se isto odrazava i na broj poslovnih subjekata i teskoce da svi prezive, te da nam vec duze vrijeme predstoji ciscenje onih koji se ne mogu odrzat, kada to dodje do balansa onda ce se i ekonomsko poslovanje onih koji ostanu popravit, recimo jedna latvija koja ima veci odljev stanovnista od nas zadnje dvije godine ima jako dobar rast burze.
Sigurno je da nije lako naci dobru investiciju po parametrima da bi svi voljeli kupit jeftino medjutim nije ni da nema prilika, medjutim da li u americi mozete naci investiciju koja vam izgleda jeftino i sad ako gledate samo po tim parametrima mozete reci skupo mi je ne zelim kupovat kao treba to bit i jeftinije da bih kupio s malim rizikom ali realno da li je to za ocekivat da ce dobra drustva padat ili da ce nastavit rast, da li ima razloga za neku recesiju koja bi uzrokovala pad, sta je s inflacijom u narednom periodu da li s te strane mozemo ocekivat pad meni se cini da i ne bas. Naravno svatko stvari i valuacije vidi na svoj nacin.
Sigurno je da nije lako naci dobru investiciju po parametrima da bi svi voljeli kupit jeftino medjutim nije ni da nema prilika, medjutim da li u americi mozete naci investiciju koja vam izgleda jeftino i sad ako gledate samo po tim parametrima mozete reci skupo mi je ne zelim kupovat kao treba to bit i jeftinije da bih kupio s malim rizikom ali realno da li je to za ocekivat da ce dobra drustva padat ili da ce nastavit rast, da li ima razloga za neku recesiju koja bi uzrokovala pad, sta je s inflacijom u narednom periodu da li s te strane mozemo ocekivat pad meni se cini da i ne bas. Naravno svatko stvari i valuacije vidi na svoj nacin.
Istina, DOW je na povjesno najvišim razinama i sa te strane teško se odlučiti na kupnju dok su cijene takve, međutim ponuda na NYSE i NASDAQ burzama je stvarno velika, i sigurno bi se moglo nešto izabrati, pogotovo uz toliko IPO-ova svaki mjesec.
Šteta što više hrvatski firmi nije izlistano na ZSE, ima ih barem 50 u koje bih htio uložiti. Zbog kolapsa 2008. Hrvati nisu uspjeli naučiti da burza može biti dobar način za doći do kapitala.
crobex 1884,79
ako pesimisti ne izvuku iz rukava najjaće crnjake pri tome ne mislim na smak svita,vanzemaljce,erupciju super vulkana,3. svj.rat….
već crnjake koji imaju bar mrvicu potencijalnog temelja da se ostvare iako teško da će uspjeti ali pesimizam nije pesimizam ako barem ne pokuša zar ne?
ako pesimizam ne pokuša kota 1900 će pasti a tada će početi rasti potrošnja papirnatih maramica,(anti)depresiva …
možda giješim nebi bilo…
siječanj je gotov ,sada još da pričekamo službenu statistiku pa da kažemo “hop”
ako je za hop ili da kažemo da smo na dionici xy po…šili pesimističnu spiku pa su drugi
kupili prije nas da nam naplate naš puši….čarski kapacitet.
nije li to priceless,školica za 5,razlog za zahvalu onima koji su na odškolovali?
OK, nije još neselektivno ali vrlo izgledno da idemo prema tom cilju,svi mi imamo drugačiji kapacitet upijanja pa će svatko imati svoje vrijeme kada će nam se upaliti”žaruljica” iznad glave.
u međuvremenu selektivi primjeri iz siječnja su vrijedi nemalo SŽJ.
dali će ih biti u veljači?
nebi bio u koži onima koji su uvjereni da neće.
svima nama po našem izboru.
tika taka će presuditi
ako ne griješim godine nisu u pitanje prije da su to kvartali a ni kraće od toga nebi bila senzacija pa kome je to predugo za čekanje ili misli da je jošrerano za ukrcaj neka ćeka.
živi bili…
p.s.
pesimizmu (ako nije fake) bi bilo mudro da razmotri potencijalno pokretanje
kreativnosti u smjeru izmišljanja izgovora za možebitno propuštanje.
i tu je moguće da griješim,nebi bilo…
moralo se i to dogoditi,nakon deset dana ostao sam bez spammerskih naočala.
pomalo razočaran ali….
zahvalan svima koji su utrošili svoje vrijeme i energiju,tipkovnicu u održavanju istih,nadam se da vas je zabavilo koliko i mene.
i ovaj puta se potvrdilo kao kvalitetan benchmark ili za sada se ide u tom smjeru.
živ bili…
šalu na stranu
rast u tih zadnjih deset dana nije bio značajan iako ako bi to ostalo na kraju godine tih anualiziranih 21%kao u zadnjih deset dana držim da bi večina “potpisala” taj avg prinos na svom portfelju.
u tih istih mojih 10 spammerskih dana dojma sam da je NEcrobex narastao i značajno više
od tih anualiziranih 21 % crobexa.
ovo je subjektivan dojam koji nema uporište u matematičkom izračunu,za sada.
potrudit ću se da uskoro svjetlo dana ugledaju neki novi pogledi na kretanje na našem tržištu kapitala koji će dokazati neke s moje strane više puta ponovljena očekivanja.
p.s.
naravno ako to(crobex max ili crobex 107) netko drugi ne odluči napraviti umjesto mene ,što bi više nego pozdravio