Nekoć sam smatrao, a i dalje to mislim, da bi za burzovna kretanja Todex trebao biti zapravo nebitan, mala burica u čaši vode nakon koje se u par tjedana vratimo na staze na kojima smo bili, a to je odlučan rast. Što se sve lijepo vidi iz makroekonomskih statistika.
Mislim da ovdje veoma griješite – naime mnogi su pogubili ozbiljne pare u todexu i ti ožiljci još peku i peći će još dugo. Sjetite se sloma 2009 – pa mi se do dna danšnjeg nismo oporavili od toga – jer neki nikad više se nisu vratili, a oni koji su ostali su postali upuuuno puuuuun skeptičniji.
Ti mnogi su samo neki. Pa makar ih bilo mnogo.
Vi ste bar covjek od brojeva:
Koliki je bio % Todexa u ukupnoj TK burze?
Cak i onog likvidnog dijela.
I da je to evaporiralo zar je moralo sve ostalo toliko roknuti?
Ljudi ne razmišljaju u brojkama i postocima, ljudi su krdo – ili navala ili BEŽANIJA.
Todex je jedo veliko shranje, i slažem se da je brojčano imao pretjeran efekt, ali ljudi su se uplašili, jedan dan se probud ei vide nema pola portfelja, i to je vrlo teško prevladati.
Slažem se sa nagodbom – što brže, to bolje. Bilo kakva. Ne znam kolio će to trajati, mislim da nitko neće sebi dopusuti da 01 06 ne zna na čemu je – mislim da će prije sezone to biti istjerano načistac – milom ili silom.
crobex završio dan na 1870,76 -0.04% na vijest o FITCH dizanju rejtinga.
zašto držim da će to će izgledno u nekoj budućnosti biti više smješno nego žalosno iako danas…?
neka se nađe u prilogu današnje trgovanje.
Reći da je i loša nagodba bolja od ne imati je isto kao da kažete da je bolje imati i loš sex nego ga biti bez njega.
Poprilično bedasto!
Nisam Orešković ali da kažem par o autoindustriji…ta se branša ni vani ne trži skupo GM ima fw p/E 7.5,Ford 8 a čak i najveća Tojota ima p/e kao Adpl.
Ovo je ciklička industrija i kao brodari kupuje se kad je p/e visok a ne pred recesiju kad su automobili,namještaj,turisti prvi na udaru…
[/quote] Kolega, vi imate neku informaciju da smo pred recesiju, ili je to onako, prošlo je par godina pa je vrijeme za recesiju? Slažem se da se branša ni vani ne trži skupo, kao da su i u stvari niske marže u toj industriji, ali moje je mišljenje da smo negdje u sredini. https://www.infrontanalytics.com/fe-en/HRADPLRA0006/AD-Plastik-d-d-/market-valuation
[/quote]
Nemam info naravno,nitko ne zna kad će recesija nastati,može još godinama ovako.
Ali ono što zna Buffet i ostali smart money,koji su u cashu više nego ikad(a Buffet mrzi cash) je to da je market skup i da je rizično biti u dionicama.Ima i drugih pokazatelja i sličnosti sa 2007 ali neću sad o tome…
Druge važne stvari su zaduženost kompanije,koliko su sigurni ugovori i da li većina prihoda dolazi od jednog poslovnog partnera itd….Tu ne želim reći da je ADPL loša dionica ili firma samo da treba na puno toga pripaziti jer se radi o prilično rizičnom sektoru.
Reći da je i loša nagodba bolja od ne imati je isto kao da kažete da je bolje imati i loš sex nego ga biti bez njega.
Poprilično bedasto!
Ne znam, kolega dragi.
Vi ste onda mnogo veci sexer od mene.;-)
Ponekad kad sam bio suh je zvucalo privlacno imati i los sex.
Tko dijeli misljenje neka lajka.
14.01.2018.
Nista znacajno cini se nebumo vidjeli do daljnjeg. Sutra se nis nebu dogodilo kao i preksutra…
Mozda tamo najesen kad se vidi kak se amortizirao Todex, kakva bu turisticka sezona…kad bumo generalno pametniji nego kaj smo to danas…onda se mozda ova zabokrecina od burze malo i pomakne…Gledam sastavnice Crobexa i bas ne vidim da bi to moglo narasti za 10%, 20%, a kamoli i vise %. Izuzeci postoje ali oni pojedinacno ne mogu podici burzu..
Kao što rekoh….
Sutra u istom tonu kao i danas…
Nisam Orešković ali da kažem par o autoindustriji…ta se branša ni vani ne trži skupo GM ima fw p/E 7.5,Ford 8 a čak i najveća Tojota ima p/e kao Adpl.
Ovo je ciklička industrija i kao brodari kupuje se kad je p/e visok a ne pred recesiju kad su automobili,namještaj,turisti prvi na udaru…
[/quote] Kolega, vi imate neku informaciju da smo pred recesiju, ili je to onako, prošlo je par godina pa je vrijeme za recesiju? Slažem se da se branša ni vani ne trži skupo, kao da su i u stvari niske marže u toj industriji, ali moje je mišljenje da smo negdje u sredini. https://www.infrontanalytics.com/fe-en/HRADPLRA0006/AD-Plastik-d-d-/market-valuation
[/quote]
Nemam info naravno,nitko ne zna kad će recesija nastati,može još godinama ovako.
Ali ono što zna Buffet i ostali smart money,koji su u cashu više nego ikad(a Buffet mrzi cash) je to da je market skup i da je rizično biti u dionicama.Ima i drugih pokazatelja i sličnosti sa 2007 ali neću sad o tome…
Druge važne stvari su zaduženost kompanije,koliko su sigurni ugovori i da li većina prihoda dolazi od jednog poslovnog partnera itd….Tu ne želim reći da je ADPL loša dionica ili firma samo da treba na puno toga pripaziti jer se radi o prilično rizičnom sektoru.
[/quote]
Ne bi rekao da misle da je rizicno bit u dionicama vec iskljucivo da nema jeftine prilike koja bi opravdala ocekivani povrat na ulozenu lovu sta ne znaci da misle da ce se market okrenit, market moze rast jos nekoliko godina bez ikakvog problema osim ako ne dodje do kakvih neocekivanih problema ali gledajuci gdje se kamatne stope nalaze prostora za rast ima jos dosta prije nego stegnu remen kamatnim stopama i to ako gledamo ameriku, a evropa nije jos ni blizu toga.
Poprilično bedasto!
Ne znam, kolega dragi.
Vi ste onda mnogo veci sexer od mene.;-)
Ponekad kad sam bio suh je zvucalo privlacno imati i los sex.
Tko dijeli misljenje neka lajka.
[/quote]
Loša nagodba je bolja od ne-naodbe jer ne-nagodba je jednako STEČAJ
Pa sad tko voli nek izvoli. Ja ne znam ima li itko u rh tko misli da stecaj u rh moze donijeti ikakvo dobro. stecaj je put na grobljje u rh. dvije-tri iznimke samo potvrduju pravilo.
Iznimka ruši pravilo, a ne potvrđuje ga, kako se to u narodu kaže.
Ja znam da će sa lošom nagodbom država tj. svi mi platiti jako puno troškova koji se još uvijek mogu izbjeći.
Ali, tko nema u glavi, morati će otvoriti novčanik malo jače. To vrijedi na razini pojedinca i države.
A to dali bi bilo bolje poštivati postojeće stečajne zakone umjesto stvaranja navrat nanos ovakvog Lexa, kako je odmah u startu upozoravala struka je nažalost sada rasprava na razini – šbb, kbb.
Iznimka ruši pravilo, a ne potvrđuje ga, kako se to u narodu kaže.
Ja znam da će sa lošom nagodbom država tj. svi mi platiti jako puno troškova koji se još uvijek mogu izbjeći.
Ali, tko nema u glavi, morati će otvoriti novčanik malo jače. To vrijedi na razini pojedinca i države.
A to dali bi bilo bolje poštivati postojeće stečajne zakone umjesto stvaranja navrat nanos ovakvog Lexa, kako je odmah u startu upozoravala struka je nažalost sada rasprava na razini – šbb, kbb.
Nisam pravnik, ne poznajem materiju. Ja mogu samo suditi po tome da nitko, ama bas nitko – ni bankje, ni dobavljači, ni uprave, ni država nije htjela dopustiti da agrokor ode u stečaj.
e sad – tu ima naravno raznih ljudi. ali da bas svi bjeze od stečaja kao vrag od tamjan – pa ne mogu valjda svi oni biti u zabludi, zar ne.
Istina, kolakušić je zazivao stečajni zakon itd. ali , on je pristran – on j ečovjek sudac i vjeruje u pravosude. ali nazalost, u hrv stvarnosti stelajeve ne vodi kolakušićm nego korumpirani suci i korumpirani stečajni upravitelj kao oni koje je policija pohapsila pred koji mjesec.
I najbolji dokaz toga da kad novinari naidu na neku supjesnu stečajnu priču – ond ao tom erade priloge npr hoteli jadran. zasto rade priloge ako jeto normalna stvar . nije normalna stvar, nego iznimka i zato rade priloge o tome.
ali nazalost, u hrv stvarnosti stelajeve ne vodi kolakušićm nego korumpirani suci i korumpirani stečajni upravitelj kao oni koje je policija pohapsila pred koji mjesec.
u lex stvarnosti nema korupcije…sve je po zakonu….i 100miliona eura za savjetnike i založba imovine povezanih društava iako su u kak ti stečaju i prebijanje 200miliona eura sa kinhedom iako su ušli u poziciju sa 20 miliona i….sve je po zakonu ili bar dominantni duo (ramljak-dalić) lex svingeraja tako misli