Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mene sad živo zanima šta će ovi fondovi kao erste adriatic dionički koji je prepun casha
>31% za studeni i jošsu rasprodali thnk nakon toga pa je to i još više.
koja će biti njihova strategija?
jer realno je za očekivati da jedan dio investicijske javnosti sklon burzi početi doljevati dodatnu likvidnost
scenarij viđen zadnji put prije godinu dana i držim ga vrlo relevantnim.
nije isključeno da će sa ovim dizanjem rejtinga jedan dio stranih špekulativnih fondova počet kupovat udjele u našim fondovima jer je jasno iz aviona što će sljedit pa da po prirodi kao špekulativni naplate svoju špekulativnost onima koji nisu”špekulativni ali će doći poslije njih.
znači naš i fondovi će imati značajno veći priljev likvidnost nego su ga do sada imali a nisu niti približno plasirali sredstva svojih udjelničara,koji će sigurno sada radi toga pretrpiti štetu nekih razmjera.
ima ovdje jedan dio ulagača koji investira samostalno ali i preko fondova.
dali ih planirate pitati nešto?
pozivam i sve vas ostale koji ste upučeni u situacije u ostalim fondovima da ovdje iznesete stanje i svoja očekivanja.
koji je smisao dioničkog fonda koji za novac udjelničara ne kupuje dionice?
imali za potrebe za takvim fondom ili nije li bolje tada sam kopuvati dionice?
promjeniti fond ipreseliti sredstva u dionički fond koji će kupovati dionice?
puno pitanja koja se nameću sama od sebe
meni to ne izgleda kao “zdrava” fondovska industrija,mislim dobro da je takva jer nama koji nismo u fondovima omogućava da možemo kako jesmo ali…
ono ćemu se ja nadam a tada bi i ja možda to razmotrio da dođu strani fondovi koji će domaćoj pameti pokazati kako se radi posao ili da se otvore novi fondovi što je sada izgledno radi povećane potražnje.

https://www.hrportfolio.hr/dokumenti/investicijska_struktura/2017_11_MI_ERSTE_ADRIATIC_EQUITY.PDF

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Mislim da bi se sad prodavatelji na asku trebali povuci malo vise, barem oni na bluechipovima i MM-ovi.
Nema vise smisla davati diskonte na Adrs, Zaba, Podr i slicnom.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

serislav@
mudri će se ne povući nego maknuti barem do jeseni,ili barem do dizanja rejtinga u investicijski što je realno očekivati za 6-12 mj.
s druge strane što prije ovi koji žele siću i dobiju svoju siće i rješimo ih se iz dioničke strukture prije će se odviti očekivani scenarij,barem smo se toga nagledali u prošlosti na tone.
naravno takvima će svi drugi biti krivi što će par mjeseci kasnije puniti rijeke SŽJ.
razmatrati prodaju a tek počinje opet situacija kao na početku 2017 kada će prodavača biti manje ili bitno malje od kupaca bi mogla biti jako skupa životna škola.
a opet neprocijenjivo je na vl koži.
market je živnuo i prije ove vijesti o dizanju rejtinga jer je mali voumen rezultirao sa rastom crobexa 1,6%.
ovo je početak uvoda a u raspletu se možda i rijeke pretvore u mora ili možda čak i u oceane SŽJ.
živi bili…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

mene sad živo zanima šta će ovi fondovi kao erste adriatic dionički koji je prepun casha
>31% za studeni i jošsu rasprodali thnk nakon toga pa je to i još više.
koja će biti njihova strategija?
jer realno je za očekivati da jedan dio investicijske javnosti sklon burzi početi doljevati dodatnu likvidnost
scenarij viđen zadnji put prije godinu dana i držim ga vrlo relevantnim.
nije isključeno da će sa ovim dizanjem rejtinga jedan dio stranih špekulativnih fondova počet kupovat udjele u našim fondovima jer je jasno iz aviona što će sljedit pa da po prirodi kao špekulativni naplate svoju špekulativnost onima koji nisu"špekulativni ali će doći poslije njih.
znači naš i fondovi će imati značajno veći priljev likvidnost nego su ga do sada imali a nisu niti približno plasirali sredstva svojih udjelničara,koji će sigurno sada radi toga pretrpiti štetu nekih razmjera.
ima ovdje jedan dio ulagača koji investira samostalno ali i preko fondova.
dali ih planirate pitati nešto?
pozivam i sve vas ostale koji ste upučeni u situacije u ostalim fondovima da ovdje iznesete stanje i svoja očekivanja.
koji je smisao dioničkog fonda koji za novac udjelničara ne kupuje dionice?
imali za potrebe za takvim fondom ili nije li bolje tada sam kopuvati dionice?
promjeniti fond ipreseliti sredstva u dionički fond koji će kupovati dionice?
puno pitanja koja se nameću sama od sebe
meni to ne izgleda kao "zdrava" fondovska industrija,mislim dobro da je takva jer nama koji nismo u fondovima omogućava da možemo kako jesmo ali…
ono ćemu se ja nadam a tada bi i ja možda to razmotrio da dođu strani fondovi koji će domaćoj pameti pokazati kako se radi posao ili da se otvore novi fondovi što je sada izgledno radi povećane potražnje.

https://www.hrportfolio.hr/dokumenti/investicijska_struktura/2017_11_MI_ERSTE_ADRIATIC_EQUITY.PDF

@Migra

Vama stvarno nije neugodno.

Nakon što ste prošle godine ovdje pisali iste ove bajke, sada to ponavljate.

I opet spominjete Erste fond. ne bi se začudio da radite za njega.

Tako ste uvalili ljudima Viadukt na 400 kuna, a Tehniku na 800 kuna, a očito da su problemi već bili odavno znani.

Očekujem da Vam fondovi uvale sve svoje dionice na ovim i višim razinama Crobexa.
Ovo dizanje rejtinga iz velikog smeća u manje smeće je idealno za to.

Do kraja godine očekujem Crobex na 1700 do 1500 bodova, ovisno o krizi na vanjskim tržištima.

Moguće i ranije ako pukne Agrokor, a ne treba mu još puno.

Inače nakon što su napravili malim dioničarima na Agrokoru, našim penzijama s mirovinskim fondovima koji su šaptom pale, od kada je Vlada odnosno njezin izvanredni Upravitelj proglasili sve male ulagače kockarima mislim da investiranje na našem tržištu kapitala ne dolazi u obzir.

Znači ulaganje u nekretnine (zemljište za gradnju ne gubi vrijednost), zlato, nafta (ode opet u visine), dionice na vanjskim tržištima (oprez jer je tu sada stvarno već pomalo prenapuhano) pa čak i kropto valute do armagedona (tko zadnji magarac) su bolje prilike od ZSE.

Uostalom to se vidi po trgovanju na ZSE i nikakvom prometu i dalje.

Na kraju krajeva sada će svi ti naši fondovi još više ulagati u hrvatske obveznice kad nam se rejting povećao. Sad čak imaju razlog.

Ako već želite ulagati na ZSE onda ulažite u INU, JANAF, ADPL, sve što ima veze s naftom.
S time da je JANAF stvarno kratkoročna investicija (max 5 godina).

Lp

svi ste pozvani da date procjenu viđenja trgovanja sljedeći tjedan.
na osnovu iskustva i viđenja dosadašnjih scenarija oćekujem:
da će fondovi zborno totalno apstinirati od kupnje kako bi što više relativizirali i obezvrijedili dizanje rejtinga kao pzitivno ili značajno pozitivnu vijest koju čekamo 10g.
a što je 10g u životu čovjeka,investitora,upravljačafondovima…?
nebi bilo prvi puta da na snaže pozitivne vijesti market padne jer je kao to sve već uračunato ili preuračunato.
ha-ha-ha..
može se dogodit i da fondovi krenu sa rasprodajom pa treba pripremiti cash i za taj scenarij.
a nakon toga će se počet pogledavati,češkati i pitat a šta ćemo a našom >30% cash pozicijom pri neizbježnom rastu marketa?
i tako nakon teška vijećanja odluka će pasti :nema se druge ako smo dionički fondovi tada valjda ljudi očekuju i traže da kupujemo dionice?
ovo nije sigurno da će svi doći do tog zaključka ili ne prvih nekoliko tjedana.
kada vide da su drugi donjeli tešku odluku morat će i oni iako najradije nebi jer
ako kupe “krive” dionice tko će biti kriv?
a udjelničari su uvijek krivi jer se nisu konzultirali sa LJ i LJ
upotreba na vl odgovornost.
ne zamjerite na sarkastičnom tonu koji je plod nažalost iskustva.
nekad je to bilo i žalosno a sada mi je smiješno jer su neizvjesnosti u izgledni pozitivni scenarij značajno manje.ostaje dobra zabava kao bonus na bonus.
a možda i griješim,nebi bilo…
pa nama koji tako razmišljamo u inat se ohrabre i krenu odvažnije nego ikad uvjereni da nije smak svita najizgledniji scenarij?
može li se to dogoditi u pesimizmus croatizmus gdje se djeca rađaju sa jedinstvenim genom pesimizma u ljudskom rodu?
a gdje se izuzeci smatraju da su oni sa kojima nije sve u redu,da ne pripadaju ovdje?

Ovo je odlična vijest za buduće inozemne investitore tj.signal za fondove rizičnog kapitala a glavni okidač za pojedine strane fondove bit će dizanje rejtinga u investicijski razred kad očekujem u drugoj polovici godine i prelazak famozne razine na grobiju 23XX te znatnije veću likvidnost te laganu euforiju. 👍

fondovi ovakve burzice kao ZSE gdje dionice preko noći nestaju s tržišta (PVCM) ili gdje perjanice (JMNC, LEDO itd.) izdaju lažirana FI – izbjegavaju u najširem luku.
zato su bilo kakve pozitivne vijesti iz gospodarstva – irelevantne za ovu burzu.

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske, to je prvo povećanje od 2004. godine

Nevjerojatno, još uvijek nas nisu uvrstili u investicijski rejting!

Gdje smo mi došli, ljudi moji jeste li vi svjesni koliko smo jadni?

Sto godina iza volova.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Zašto bi nas i uvrstili? 30 godina se šlepamo, zadužujemo da bi isplatili plaće šalterušama, štancamo privilegirane penzije, a sad smo se 2 godine skockali i odmah bi nam trebali svi ljubit ruke? Nije realno…

Treba Mariću dati odriješene ruke i biti će onda i investicijskog rejtinga i stranih ulaganja

Mikromakro
Bas na to ciljam.
Mali Maric radi dobro, i ovo treba biti vjetar u ledja njemu, a ne onom drugom, strateskovatelju.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

@Migra

Vama stvarno nije neugodno.

Nakon što ste prošle godine ovdje pisali iste ove bajke, sada to ponavljate.

I opet spominjete Erste fond. ne bi se začudio da radite za njega.

Tako ste uvalili ljudima Viadukt na 400 kuna, a Tehniku na 800 kuna, a očito da su problemi već bili odavno znani.

Očekujem da Vam fondovi uvale sve svoje dionice na ovim i višim razinama Crobexa.
Ovo dizanje rejtinga iz velikog smeća u manje smeće je idealno za to.

Do kraja godine očekujem Crobex na 1700 do 1500 bodova, ovisno o krizi na vanjskim tržištima.

Moguće i ranije ako pukne Agrokor, a ne treba mu još puno.

razmišljao sam odgovoriti ili ne?
odluka je pala odgovor i ignore sve u jednom.
deignoriranje samo u slučaju javne isprike.
a sada odgovori.

pisao sm na temi oporavak burze od ljeta 2016 da će ovakvi kao ti puniti rijeke SŽJ i dogodilo se početkom 2017 jer je crobex rastao sa 1700 na 2250 do todomra
danije bio todomora bilo bi pesimistomora.
sada nastavljamo di smo stali prije todomora,svakome po njegovom izboru.
moj stav o todomoru je jasno izrečen već u” svitanje” pa..
koliko vidim značajan dio je bio u skladu sa mojim razmiljanjima.
da si pažljivije pročitao shvatio bi da ja kritiziram rad erste fonda.
vdkt sam kupovao po 300 i nešto ispod toga izašao nakon blokade, nisam prodao u roku mjesec dana na 440.ako netko je,ostvario je prinos od 45% a anualizirano 550%
da je bilo po mom bila bi sazvana izvanredna skupština ali nije.
sve je na temi vdkt dokumentirano tako da.
na thnk sam skretao pažnju od razina 200 i narasla je na 800
za godinu dana prinose računaj sam,pazi da ti se nule ne pomiješaju.
osobno nisam otpustio jer sam uvjeren da postoji potencijal za 4digits i nemam prolema sa ćekanjem.
dolazi vrijeme kada ćete vi katastrofičari,pesimisti imati pojačanu potrebu za posjetu LJ i LJ.
a ja neću imati vremena pa ….

p.s.
samo pomalo jer nema više agrokora a teško da će smak svita,vanzemaljci,3. sv rat,asteroid…
opusti se i ćekaj svoj target crobex 1500 bodova
nemoj potrošiti previše energije da spreman dočekaš svoj target.
duboko u zemlju zakopaj ako imaš casha i dobro označi mjesto.
sretno u NEinvestiranju,crnjačenju ili ćemu već….

ono što nebi trebalo smetnuti s uma da je ova vijest izrazito neočekivana,da je FITCH dignuo rejting bez dizanja izgleda u pozitivne.da su nam bili vrlo neskoli u svojim ocjenama.
da su svi redom iznenađeni,zatečeni,nervozni a možebitno i posljedično uplašeni za svoj cash koji od subote ujutro vrijedi manje kada se uzme u obzir koliko se dionica za njega može kupiti.
mnogi su komotno sjedili na cashu do subote ujutro računajući da neće doći do dizanja rejtinga i to ako da će naprije S&P dignuti.na proljeće.ovo je dar za strpljive koji su se pozicionirali ranije i nudi im se naplate nastrpljivima,štedišama,zakapačima casha…
u više navrata su moji komentari izazivali velike “frustracije” a često je to za imaoce dionica bila najava profitabilnih dana u budućnosti a s obzirom da se to upravo događa vidim dim da bi se taj scenarij za dioničare mogao ponoviti.
a možda i griješim,nebi bilo…

tu je još i efekt povratka sa skijanja upravljača naše fondovske industrije.
dali su to uvjeti za winter perfect storm?
klimatkste promjene će odraditi svoje nekad ove godine a sad zima,proljeće,ljeto?
strpljivima koji će naplatiti neće igrati neku značajniji ulogu pri vrlo izglednom scenariju.
pred nama je vrijeme kada će privremeno vladati win-win,sretni će biti i prodavači i kupci.
sretno i onima koji će požuriti sa iskorištavanjem prilike za kapitalizaciju.
i sam se unaprijed veselim tim poklonima pa ne zamjerite na tonu …

Bio bih stvarno iznenađen da se burza probudi zbog povecanja kreditnog rejtinga…to je vec anticipirano prilikom zadnjeg zaduzenja drzave pa se nista nije dogodilo…ocekujem nastavak mrcvarenja i dalje..
Napominjem da bih volio da sam u krivu…

ex maratonac, ex neumoran (05.10.2007.)

New Report

Close