Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ništa, eto vam, samoispunili ste svoje zahtjeve / proročanstva da neće biti ničega dok se ne deblokira Todex. I eto, u pravu ste. Cijeli market je taoc Todexa. Bravo.
Ali to nisu prava pitanja, već ova:
1. Jeste li sretni zbog toga?
2. Ne bi li imaocima Todexa bilo bolje da je Crobex na 2200 pa da im druge bar investicije nešto pametno rade?

ne misliš valjda ozbiljno da je ZSE otišao u klinac zbog nas par koji smo pisali da će se to dogoditi? mi smo samo detektirali što će se dogoditi tj. da će dugotrajna blokada trgovanja todex dionicama teško narušiti povjerenje na ZSE i otjerati ulagače odavde na druge burze jer nitko ne želi ulagati na ovakvoj burzi gdje su ulagači zadnja rupa na svirali i gdje im kapital odjednom potezom pera regulatora može mjesecima ostati blokiran!
pravi problem je zapravo nešto drugo tj. kako je to što će se dogoditi vidio određen broj forumaša, a nije vidjela uprava ZSE niti HANFA kamo vode njihove odluke? kako to da su ovdje na forumu date dobre ideje kako to zaustaviti (prebaciti todex u nižu kotaciju dok ne dostave FI i odmah omogućiti trgovanje), a kako tako nešto nije mogla napraviti uprava ZSE i HANFA nego su samo blejali dok se burza urušava??
serislave, dakle promašio si metu i to potpuno, sva ta pitanja pošalji upravi ZSE i HANFI jer su oni odgovorni za stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja za ulaganje, a ne ulagači koji na ovakvoj nesigurnoj i mutnoj burzi ne žele ulagati svoj novac

Ignore: KressoM, delux

@ serislav

Zaboravio si da preko Tiska možeš plačati i račune. A i tu valjda kapne štogod.

Ništa, eto vam, samoispunili ste svoje zahtjeve / proročanstva da neće biti ničega dok se ne deblokira Todex. I eto, u pravu ste. Cijeli market je taoc Todexa. Bravo.
Ali to nisu prava pitanja, već ova:
1. Jeste li sretni zbog toga?
2. Ne bi li imaocima Todexa bilo bolje da je Crobex na 2200 pa da im druge bar investicije nešto pametno rade?

ne misliš valjda ozbiljno da je ZSE otišao u klinac zbog nas par koji smo pisali da će se to dogoditi? mi smo samo detektirali što će se dogoditi tj. da će dugotrajna blokada trgovanja todex dionicama teško narušiti povjerenje na ZSE i otjerati ulagače odavde na druge burze jer nitko ne želi ulagati na ovakvoj burzi gdje su ulagači zadnja rupa na svirali i gdje im kapital odjednom potezom pera regulatora može mjesecima ostati blokiran!
pravi problem je zapravo nešto drugo tj. kako je to što će se dogoditi vidio određen broj forumaša, a nije vidjela uprava ZSE niti HANFA kamo vode njihove odluke? kako to da su ovdje na forumu date dobre ideje kako to zaustaviti (prebaciti todex u nižu kotaciju dok ne dostave FI i odmah omogućiti trgovanje), a kako tako nešto nije mogla napraviti uprava ZSE i HANFA nego su samo blejali dok se burza urušava??
serislave, dakle promašio si metu i to potpuno, sva ta pitanja pošalji upravi ZSE i HANFI jer su oni odgovorni za stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja za ulaganje, a ne ulagači koji na ovakvoj nesigurnoj i mutnoj burzi ne žele ulagati svoj novac
[/quote]

avax10

Promašio metu potpuno?
Narušeno povjerenje zbog gubitaka na Todexu?
Sve 5, ali nije li ovo što govoriš zapravo potvrda te moje teze, samo na većem nivou, među širom publikom? Ako ti kažeš bit će tako, on kaže bit će tako, i onda ako svi kažu bit će tako, jer Todorić je velik i jak, a Agrokor je čitava vasiona, valjda, onda ako to zašteka onda sve propada, ne?, svi iz prvog dijela rečenice tako briju, e pa onda to tako i bude. I bilo je. Ne? Znači kolektiv je sve “ispravno” detektirao, ali na svoju štetu. Da nije, ne bi bio oštećen. Ne bi bio toliki pad i bežanija.
A zašto kažem da je baš tako, neopravdanao, u racionalnom smislu? Pa jel vam nije Bakić rekao, lijepo iznio, i brojkama koroborirao tezu da je pad na burzi uzrokovan Agrokorom ništa više i ništa manje nego “bez veze”. I da nema nikakvog racionalnog razloga da osim Todexa i par povezanih dionica išta padne, a čak i paraTodex samo ograničeno. A ovdje je tresnulo od 10 do 50% sve. Neke čak i više. Čak je pitanje da nije i VDKT možda otišao pod vodu jer su bankari uslijed ovog slučaja odlučili zavrnuti financiranje (nota bene, VDKT je okraden iznutra i to je bila neminovnost, ovo je samo ubrzalo stvar).
Zaključno, naprosto je ovom slučaju dato previše medijske pozornosti (tako je to u državi u kojoj nema ničega), previše fokusa, i onda su svi problemi preuveličani. A objektivno je rast GDP-a u Q3 DODATNO UBRZAO. Znači ekonomija je u osnovi potpuno neokrznuta. Koje je onda racionalno objašnjenje da je burza pod vodom? Psihologija. Da. Ali na nju se može utjecati, i pozitivno i negativno. Negativno smo imali prilike iskusiti.
Zar ne bi bilo pametnije da su političari odmah na početku okrenuli pilu naopako i uz nužne tekuće poteze ODMAH, ALI ODMAH počeli isticati DUGOROČNO POZITIVNE efekte pada Agrokora? Poput redovitog plaćanja, smanjenja pogodovanja, kompetitivnosti i sl.
Sve bi bilo bolje. Ne bismo bar imali gubitke na drugim stvarima i sad ko ozebli sunce čekali “nešto”. A što to točno to ne zna nitko.

Složio sam se bio s nižom kotacijom, kad si iznio onomad, i čak rekao da se to može izvesti i naknadno, ali prevladalo je izgleda mišljenje da je najbolje ne činiti ništa. (Pitam se da li je realno bilo od birokratskih mozgova išta očekivati.)

trial

Sve si rekao. Da, još i to.
Kako može propasti Tisak, majko moja?

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Meni je jače pitanje kako Tisak može preživjeti. Novine padaju, cigarete padaju. Dva glavna proizvoda.

U brojkama:
– Agrokorov promet u RH je oko 7-8% GDP-a, i većim dijelom je iz uvoza, kako sirovine tako i finalni proizvodi, znači potpuno zamjenjiv, a i ono što je domaća komponenta je također zamjenjivo, i to iz domaćih izvora i to u roku od odmah. Znači Agrokor je sa stanovišta ekonomije nebitan.
Činjenica da je GDP neokrznut, i potrošnja i proizvodnja već u Q3, govori u prilog te teze.
– Agrokorove tvrtke na burzi imaju kapitalizaciju od nekoliko milijardi kuna, manje od 10 u svakom slučaju. Koliko je ono ukupna TK firmi na burzi? Ha? Ili ajmo malo zaoštriti kriterije: koliki je udio Agrokorovih tvrtki u LIKVIDNIM izdanjima na burzi. Pod “likvidno” isto možemo staviti relativno labav kriterij od recimo bar jedne transakcije dnevno (recimo 1 kom. JMNC ili 10 kom. nečeg drugog). Opet isto. Mali udio, relativno gledajući.

Znači, osim psihoze uzrokovane medijskom pompom, a trebalo je ići drukčije, naravno, zato ovo i jest takva debilana, nema niti jednog jedinog razloga za ovoliki pad. Znači jedini razlog je iracionalan.
Čak niti blokada Todexa ne može biti razlog. To je nedvojbeno greška regulatora, međutim blokada nečeg relativno malenog u odnosu na cijelo tržište ne može toliko poremetiti cijelo tržište, ali psihoza može.

Meni je žao ljudi koji su izgubili 50% na Todexu. Njima je to cijeli svijet, i ne vide širu sliku. Njima je Todex početak, kraj, alfa i omega, i bok. Čak ima ideja o dokupljivanju, majko moja. Ali nama ostalima, a nas je više, nije. Ipak većina ljudi je izgubila samo ono kolateralno, padom svega ostalog.

Znači, racionalnih razloga nema, iracionalnih ima, i dok je tako, heh, izgleda da se ne možeš s rogatim krdom bosti. Pas je zalajao zdesna, a goveda sva vuuuššš ulijevo. Šta goveda znaju da pas ne ujeda?

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Meni je jače pitanje kako Tisak može preživjeti. Novine padaju, cigarete padaju. Dva glavna proizvoda.

Glavni prozvod, skoro, je već neko vrijeme sladoled.
Cigarete baš i ne opadaju, a za novine je tvrdnja točna.

nakon skoro 5 sati trgovanja promet nije niti 3 mil.kuna, koma

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

U brojkama:
– Agrokorov promet u RH je oko 7-8% GDP-a, i većim dijelom je iz uvoza, kako sirovine tako i finalni proizvodi, znači potpuno zamjenjiv, a i ono što je domaća komponenta je također zamjenjivo, i to iz domaćih izvora i to u roku od odmah. Znači Agrokor je sa stanovišta ekonomije nebitan.
Činjenica da je GDP neokrznut, i potrošnja i proizvodnja već u Q3, govori u prilog te teze.
– Agrokorove tvrtke na burzi imaju kapitalizaciju od nekoliko milijardi kuna, manje od 10 u svakom slučaju. Koliko je ono ukupna TK firmi na burzi? Ha? Ili ajmo malo zaoštriti kriterije: koliki je udio Agrokorovih tvrtki u LIKVIDNIM izdanjima na burzi. Pod "likvidno" isto možemo staviti relativno labav kriterij od recimo bar jedne transakcije dnevno (recimo 1 kom. JMNC ili 10 kom. nečeg drugog). Opet isto. Mali udio, relativno gledajući.

Znači, osim psihoze uzrokovane medijskom pompom, a trebalo je ići drukčije, naravno, zato ovo i jest takva debilana, nema niti jednog jedinog razloga za ovoliki pad. Znači jedini razlog je iracionalan.
Čak niti blokada Todexa ne može biti razlog. To je nedvojbeno greška regulatora, međutim blokada nečeg relativno malenog u odnosu na cijelo tržište ne može toliko poremetiti cijelo tržište, ali psihoza može.

Meni je žao ljudi koji su izgubili 50% na Todexu. Njima je to cijeli svijet, i ne vide širu sliku. Njima je Todex početak, kraj, alfa i omega, i bok. Čak ima ideja o dokupljivanju, majko moja. Ali nama ostalima, a nas je više, nije. Ipak većina ljudi je izgubila samo ono kolateralno, padom svega ostalog.

Znači, racionalnih razloga nema, iracionalnih ima, i dok je tako, heh, izgleda da se ne možeš s rogatim krdom bosti. Pas je zalajao zdesna, a goveda sva vuuuššš ulijevo. Šta goveda znaju da pas ne ujeda?

ako je tako,a sličnog sam razmišljanja tada ćemo opet dočekati dan
da optimizam naplati pesimizmu pretjerane emocije.
kada će doći taj dan?
uvijek na vrijeme za strpljive.
“Be Prepared, son. That’s my motto. Be Prepared”
a jedan bi striček koji je puno para na burzi zaradi dodao:
kupuj kada nitko neće i prodaj kada svi kupuju
ja mu vjerujem jer sam to potvrdio na svojoj koži i svakome bi preporučio da barem proba,da si da šansu.
a opet sloboda izbora je najbolji od svih zakona pa…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

U brojkama:
– Agrokorove tvrtke na burzi imaju kapitalizaciju od nekoliko milijardi kuna, manje od 10 u svakom slučaju. Koliko je ono ukupna TK firmi na burzi? Ha? Ili ajmo malo zaoštriti kriterije: koliki je udio Agrokorovih tvrtki u LIKVIDNIM izdanjima na burzi. Pod "likvidno" isto možemo staviti relativno labav kriterij od recimo bar jedne transakcije dnevno (recimo 1 kom. JMNC ili 10 kom. nečeg drugog). Opet isto. Mali udio, relativno gledajući.

ovo ti je najbolji post do sad. pravo u srž problema. tko je popušio popušio je i sad mi ostali čekamo da idemo dalje.

who dares, wins

kad pogledaš promet ispadne da ove kamate u banci od 0.5-1% i nisu tako loše

kako je krenulo možemo se vratiti u robnu razmjenu. sve si nešto razmišljam da iznajmim garažu i počnem otkupljivati bakar i tamo ga skladištiti. u naredne dvije godine moguća dupla zarada. ova burza je toliko primitivna da su i neke opcije iz pred civilizacije za nju svemirski brod.

who dares, wins

Malo ima ulagača koji nemaju baš ništa od Agrokora. Burza može porasti tek dok se odblokira Agrokor pa da se novci počnu prelijevati .Nadam se da će se dionice todexa oporaviti nakon odblokiranja, inače metak u čelo.

Oporaviti Todex? Ne znam…
Temeljem kojih to saznanja tipujete na oporavak?
Koliko biste osobno dali za dionicu Leda imajući u vidu priče s jamstvima u iznosu nekoliko puta većem od vrijednosti firme, potraživanjima prema matici koja se izgleda otpisuju i sl.?
Naravno da nitko ne voli nestanak vrijednosti, ali stvarno, koliko mislite da bi to išlo?

New Report

Close