Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Trial
Konzum od 700 ducana ima max 150 svojih. Sve ostalo je sell and lease back. I da stvar bude gora, pod ocajnim uvjetima najma jer je i tu bilo prikriveno kreditiranje.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Još tjedan dana …

Logika govori slijedece:
Da je rupa “samo” milijardu, opet ga mozes optuziti za laziranje, ali nije toliko grozno. Mozes izaci pred vjerovnike.
A sto ako je triput veca?
To je problem, i zato frtutma.
Ajde, koliki je bio book Belja? Koliko pise da su nekretnine? I ostalog.
Zbrojite polako, dodajte pa cete vidjeti da je to sve suplje ko bid na nekim dionicama.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Rekli su lijepo da ce se pasti u nesvjest kad se to vidi.

Ovo su izvješća koje će deset tisuća profesionalaca čitati do detalja, i zato se ne može potpisati baš bilo šta. U tome je glavni problem, a izvješće podnosi Ramljakova uprava a ne revizor, pri čemu Država želi što više gubitaka kako bi opravdala sebe, a banke i financijski vjerovnici kako bi što više dobili zamjenom duga za udjele. Dobavljači su ovdje marginalni i samo je pitanje koliko će izgubiti, ali tu ih ionako nitko ne pita previše.

Očito je da postoji i jako velika odgovornost revizora (na razini cijele struke) ako potpisuju +/- 15 mlrd unutar godinu dana.

Ne branim Todu, samo je očito da im je malo zaljuljao planove s ovim istupanjima.
A to što se piše po novinama za goodwill (koji btw ovdje većina ne razumije i svodi ga na goodwill = brand) su očito probni baloni, iznimno subjektivna kategorija čiji izračuni se temelje na očekivanim novčanim tokovima a svi takvi zbog osjetljivosti na male razlike u inputima imaju velika odstupanja od analitičara do analitičara. Pa ne čudi reakcija s druge strane jer mu je i bez toga ionako definirana sudbina.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Kak je subjektivna kategorija ako postoji propisano kako se računa fer vrijednost? Činjenica je da su se neka ulaganja premlaćivala i da je postojao goodwill. Pitanje je njegove vrijednosti i amortizacije. Nekome je to tako očito pasalo i radi poreznih zackuljica.

Al ne radi se ovdje samo o goodwillu. Već 2015. godine je revizor Konzuma dao mišljenje s rezervom na ulaganje u srpsku Ideuu. Ima toga cijela hrpa i očito je da se to mora svesti na pravu mjeru ustvari vjerojatno čak i niže imamo li na umu maržu konzervativnosti.

I ne znam zašto se provlači teza o odgovornosti i fer iskazivanju vrijednosti ovog revizora kad je posve jasno da je prethodni bez ikakve reputacije služio maskiranju stvarnog stanja dulje od desetljeća.

Frajer je zemlju i ljude iscrpio do daske, do te mjere da su ljudi i firme prosvirali pod teretom njegovih nerazumnih ambicija, širenja na kreditima, odgoda plaćanja, usisavanja, elem da bi on bio najveći GAZDA. Neka gori u paklu. Neću suzu pustiti za njim.
Uopće mi nije jasno kako može imati ikakve relativizatore ili apologete.
Zna se tko je i što je. I oni koji su mu škale držali.

U istom tom izvješću nakon što su vratili Kozmo u okrilje Konzuma i kad je bilo jasno da vrijedi malo ili ništa, iskazali su vrijednost brenda u visini od 153,8 milijuna kuna?!

Kozmo? 153 milijuna kuna, a danas više ne postoji ni brend ni trgovine?

Čitajte izvješća. Čak ni Baker Tilly odnsono Discordia više nije mogao okretati glavu u stranu i krenuo je s iskazivanjem mišljenja s ozbiljnim rezervama!

To je objavljeno u revizorskom Konzuma za 2015., dakle prije svih ovih događanja.

Ponavljam Serislav po stoti put, ne branim ga. A slično razmišljanje ovom što sam napisao imate i ovdje…

Prema njemu, PwC je jedna od najuglednijih revizorskih kuća na svijetu te ona mora čuvati svoj ugled i integritet, kao što se mora čuvati i budućih tužbi vjerovnika ili manjinskih dioničara.

Vaš link …

Možda nije najmjerodavniji ali u svakom slučaju ima više iskustva s revizorima od forumaša…

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

ValueWalk
Znam da ga ne branite.
Sad sam vec pomalo izgubio nit: ovdje je glavna tema bila kolika je imovina i kolika je rupa u odnosu na outstanding debt, i tu se bojim da slijedi debakl, a onda one price s kojima smo se zanosili o otpisu max 50% ne stoje.
Bit ce tu krs lom. Nece nitko propasti od jacih (Adrs, Atgr, Podr, banke), ali ce ih ujesti dobro.
Jedino sto srednjerocno, a dugorocno svakako vidim kao pozitivno je sredjivanje ukupne poslovne scene, uredno placanje itd.

Di je kolega Migra da prokomentira rast potrošnje od 6,4% u najizdašnijem mjesecu.

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Npr. dobavljaci pristanu dobiti neki iznos u dionicama Konzuma (i dobro je to da ce ga vjerovatno ponovno uvrstiti na market).
I radi svog knjigovodstva pristanu da se to knjizi kao neki iznos u novcanoj protuvrijednosti. A kolika je stvarna vrijednost firme s negativnim Ebitda? Trzisna. U tom grmu lezi zec. Papir sve trpi.

New Report

Close