Jučer sam napisao da bi Vlada trebala dati malim dioničarima mjesec dana da prouče izvještaje agrokora, kada revizijskoj kući treba 6 mjeseci.
E sada mi ovdje možemo pjevati borbene, ali očito da s izvještajima nešto gadno ne valja.
Naime, da su knjige uredno vođene revizijskoj kući treba mjesec dana, maksimalno 3 mjeseca.
ili revizorska kuća ne zna svoj posao, što iskreno sumnjam.
Još jednom ću napisati.
Postoji MODUS OPERANDI izvlačenja novca iz Agrokora.
U današnjem svijetu nije nikad lakše pratiti trag novca. Imaš hakere za to.
Isto tako nema više bankarske tajne tako da se do dokaza može doći na legalan način.
Evo jedan hint za istražitelje i novinare.
Sin od Todorića koji se preselio u kuću u Beč s obitelji ne iznajmljuje stan od svog prijatelja koji je "vlasnik" kuće, već je ta kuća njegova a prijatelj je fiktivni vlasnik.
Poslovni partner.
Pranje novca.
Lp
Složio bih se s većinom iznesenog.
Evo možemo pokušati pogoditi što ne štima: rupčaga je mnogo veća nego li se usude reći.
Tipujem na jedno barem 2.5 mlrd EUR minusa između imovine i duga.
A još je to i veće ako bi se korektno dekonsolidiralo ono u Srbiji i drugdje što će Rusi nedvojbeno ovršiti.
Kao što je Ina dekonsolidirala plinska polja u Siriji jer naprosto nema kontrolu nad njima. Na papiru su tvoja, imaš koncesiju, imaš vlasništvo, što već, ali si fizički / pravno, kako god, onemogućen raspolagati.
I zato korektno prema dioničarima i javnosti pišeš kao nulu.
Da je rupa manja, lako ti nju povećaš ako treba za neke interne dogovore.
Lako je umanjiti vrijednost nečeg.
Nego ajde ti sad izađi pred vjerovnike i reci da ni ona mršava nagodba koju si spominjao neće ići nego svi režite 70-80%.
To je po meni problem, to je ono što grdo ne valja.
Imovina je Agrokorova i ne može je nitko ovršiti bez ovršne isprave. Nije na revizoru da procjenjuje mogućnost ovrhe nego da navede rizike i potencijalne obveze i moguća umanjenja i izda na to mišljenje s rezervom.
Ja baš mislim da PWC ne želi potpisati toliko loše stanje koliko privremena uprava i država žele prikazati
Ja baš mislim da PWC ne želi potpisati toliko loše stanje koliko privremena uprava i država žele prikazati
A na temelju čega to misliš?
ValueWalk
A temeljem čega mislite da je situacija bolja?
Ajmo na brzinu pogledati što to Agrokor ima:
– Ledo, 48%. Uzmite cijenu od 10.000 kn po dionici i to je jedva 200 mil EUR.
– Jamnica, 76%. Uzmite cijenu od 150.000 kn po dionici i to je jedva 350 mil EUR.
Ošišajmo i dioničare pa je to ajde više.
Uzmite još tamo Frikom i sl. i doći ćete na možda jedva 1.5 mlrd EUR. S tim da će to biti ovršeno.
Konzum, koji je koliko ono, 60-70% prihoda koncerna, u osnovi ne vredi ništa.
Ima negativan EBITDA. Što znači da ne zarađuje za plaće, režije i robu.
Znači stožerna firma je klinac goli.
Ostalo, Belje i sl. je marginalne vrijednosti. Skupi se nešto, ali to je sve malo.
A dug, e dug je solidnih 7 mlrd EUR. Give or take a bit.
Jel vam sada jasnije što govorim?
I da se ta rupčaga i nije mogla pokriti nikako nego samo napuhavanjem goodwill-a, brendova sličnim glupostima.
NEMA PARA, NEMA IMOVINE.
To je problem.
koji bi bio razlog za to? jasno mi je BD62, PTKM, danas-sutra RIZO; tu država ima udjel a znamo kako se odnosimo prema onome što je ‘naše’
ali kod Agrokora je stvar u prodaji privatne kompanije, na papiru barem nije došlo do promjene vlasništva
koja je agenda A.R. i M.D. se krije iza toga?
Očigledno nikome više ni do trgovine.
a tko će trgovati kad svaki čas na burzu dolaze kontradiktorne informacije? očekuješ “atomski s desna”, a dođe ti i s lijeva i s desna i otpozadi i još te zveknu bejzbol palicom po glavi..pa ti trguj
@ serislav
Nemaju se oni što ne usuditi reći. Sad ili za tjedan dana. Ili još iza toga. Bitno je da kažu istinu. Otpisa će očito morati biti. Koliko, vidjet ćemo.
Ovog trena pažnja je na Todorkinim optužbama Dalićke i ekipe. I to će morati imati nekakav epilog na kraju priče. Kad god da to bude.
🙂
Kao što je Ina dekonsolidirala plinska polja u Siriji jer naprosto nema kontrolu nad njima. Na papiru su tvoja, imaš koncesiju, imaš vlasništvo, što već, ali si fizički / pravno, kako god, onemogućen raspolagati.
I zato korektno prema dioničarima i javnosti pišeš kao nulu.
@serislav
ako je to sve što ste nabrojali 1 mlrd EUR a dug 7 mlrd EUR, neka je goodwill i sva druga nemat. imovina JOŠ 1 mlrd EUR (što nije ali ajde, neka)
gdje je ostatak? gdje su pare?
pa tata i sinovi su bokčija živa, ni prebite pare kao nemaju privatno, sve je na Agrokor od imovine i sve su trošili na račun Agrokora
s druge strane, treba platiti sve te silne odvjetnike-savjetnike-PRovce
ne piše on sam ova ‘obraćanja naciji’
dakle maže nam se oči s goodwillom a gdje su PRAVE PARE? u tom grmu leži zec
pa ima to i te kako logike….jer država tj. ramljak napravili su takvu histeriju oko navodnog lažiranja FI da je krajem travnja obustavljeno trgovanje svim dionicama todexa i to traje već 5 mjeseci…sad svi normalno očekuju da FI dokažu katastrofalno stanje u agrokoru i pljačku neviđenih razmjera koja se mjeri desecima milijardi kuna…
međutim, ako je točno ovo što je procurilo da je gro tih “gubitaka” i “muljanja” zapravo samo stvar procjene nematerijalne imovina (brandovi, goodwill itd), onda sva ona histerija, pad cijena dionica itd. dobivaju neku sasvim drugačiju sliku i na optuženičku klupu stavljaju one koji su izazvali histeriju s navodnim falsificiranjem FI jer bi se isti lako mogli suočiti s optužbama regulatora tržišta i tužbama teškim desetke milijuna za naknadu šteta od oštećenih dioničara
To što je serislav nabrojao i zbrojio imovine, nije niti približno ono što je sve tu nekretnina. Reći da Konzum nije nikakva vrijednost, unatoč svim njegovim objektima koje nije niti spomenuo?
Sačekajmo izvješće. Niti se zna kolika je imovina, niti koliki su dugovi. Sve je to dosad izrečeno paušalno, što ne mora biti niti približno. Pusta naklapanja.