sama činjenica da su dobavljači dobili 40 posto govori da banke ne misle od njih traziti vise od 60 psoto, zar ne. je rnema smisla da im adaju 40 posto, pa da onda traze natrag nesto. to bi bilo smijesno.
roll up kreditori će naravno najbolje proći, glede založnih prava itd. nekretnina sa strojevim koji nisa ne poizvode vrijedi jako malo. tako da svima se isplati da te enkretnine i ti strojevi rade, a ne da netko otkine komad leda pa proda ispod cijene, to je neracionalno ponašanje i to tesko da ce se dogoditi
po meni je jedini realan scenarij otpis dijela potraživanja (do 50%) i pretvaranje ostatka potraživanja u udjele u agrokoru kojima se bi onda moglo trgovati na burzi. pojedinačnu prodaju tvrtki kćeri ne očekujem iz razloga što im je sva imovina nedavno založena za novi kredit od 480 mil.EUR pa su dotadašnja (neosigurana) jamstva postala praktički nenaplativa, a i da se prodaje imovina tko bi je kupio kad je sada sva pod hipotekama
[/quote]
Ramljak je lijepo rekao – nagodba će izgledati tak d avjerovnici dobiju jedan dio, jedan dio otpisu, a ZAUZVRAT SVI DIGNU JAMSTVA tako da se isplata može provesti – bilo u novcu, bilo u vlasništvu.
[/quote]
ramljak može pričati što želi, ali KAKO će izgledati nagodba, odlučit će samo vjerovnici
[/quote]
nagodba ima samo jedan smisao – osigurati višu naplatu nego u slučaju bez nagodbe. Mesarenje i rasparčavanje leda ili jamnice vodi ka suprotniom smjeru – nižoj a, a ne višoj naplati. Da su vjerovnici mislili da mogu rasprodajom imovine pokriti svoj apotrazivanja, oni bi to vec odavno bili ucinili
Najveca vrijednost lezi u pozitovno poslujucim poduzecima. Njih psutis da rade, gubitase ugasis npr velpro bih, i onda oni plaćaju tvoja potrživanja bilo odmag kroz novac , bilo dugoročno kroz ulazak u imovinu pretvarenjem duga u glavnciu
[/quote]
a po čemu je ovo različito od scenarija za koji sam napisao da ga očekujem?
Napokon se oglasiše i oni. Ne sa bloga, ali …
http://www.seebiz.eu/dobavljaci-todoric-je-kriv-za-sve/ar-163171/
sama činjenica da su dobavljači dobili 40 posto govori da banke ne misle od njih traziti vise od 60 psoto, zar ne. je rnema smisla da im adaju 40 posto, pa da onda traze natrag nesto. to bi bilo smijesno.
roll up kreditori će naravno najbolje proći, glede založnih prava itd. nekretnina sa strojevim koji nisa ne poizvode vrijedi jako malo. tako da svima se isplati da te enkretnine i ti strojevi rade, a ne da netko otkine komad leda pa proda ispod cijene, to je neracionalno ponašanje i to tesko da ce se dogoditi
po meni je jedini realan scenarij otpis dijela potraživanja (do 50%) i pretvaranje ostatka potraživanja u udjele u agrokoru kojima se bi onda moglo trgovati na burzi. pojedinačnu prodaju tvrtki kćeri ne očekujem iz razloga što im je sva imovina nedavno založena za novi kredit od 480 mil.EUR pa su dotadašnja (neosigurana) jamstva postala praktički nenaplativa, a i da se prodaje imovina tko bi je kupio kad je sada sva pod hipotekama
[/quote]
Ramljak je lijepo rekao – nagodba će izgledati tak d avjerovnici dobiju jedan dio, jedan dio otpisu, a ZAUZVRAT SVI DIGNU JAMSTVA tako da se isplata može provesti – bilo u novcu, bilo u vlasništvu.
[/quote]
ramljak može pričati što želi, ali KAKO će izgledati nagodba, odlučit će samo vjerovnici
[/quote]
nagodba ima samo jedan smisao – osigurati višu naplatu nego u slučaju bez nagodbe. Mesarenje i rasparčavanje leda ili jamnice vodi ka suprotniom smjeru – nižoj a, a ne višoj naplati. Da su vjerovnici mislili da mogu rasprodajom imovine pokriti svoj apotrazivanja, oni bi to vec odavno bili ucinili
Najveca vrijednost lezi u pozitovno poslujucim poduzecima. Njih psutis da rade, gubitase ugasis npr velpro bih, i onda oni plaćaju tvoja potrživanja bilo odmag kroz novac , bilo dugoročno kroz ulazak u imovinu pretvarenjem duga u glavnciu
[/quote]
[/quote]
Po tome što ja smatram da Ramljak ne priča što hoće, nego priča ono o čmu on priča s vjerovncima – o nagodbi koja podmiruje tražbine u što većem iznsou, a zauzvrat oslobađa zdravo tkivo svih tumora i korzeta kako bi to zdravo tkivo moglo isplatiti te tražbine.
Bitno je ovdje ustanoviti da Ramljak ne priča političek priče, nego govori realkno i utemeljeno. To je bitno za uočiit jer ako to nije tako, ako vjerovnci nemaju povjerenja u njega il ako on krene obmanjivati javnsot, to on sigurno neće raditi jer će ga ćinjenice vrlo bro demantirari. to ivica moze privcati akkko je agrokor jako dobro stajao, ramlja ne moze.
[/quote]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Po tome što ja smatram da Ramljak ne priča što hoće, nego priča ono o čmu on priča s vjerovncima – o nagodbi koja podmiruje tražbine u što većem iznsou, a zauzvrat oslobađa zdravo tkivo svih tumora i korzeta kako bi to zdravo tkivo moglo isplatiti te tražbine.
Bitno je ovdje ustanoviti da Ramljak ne priča političek priče, nego govori realkno i utemeljeno. To je bitno za uočiit jer ako to nije tako, ako vjerovnci nemaju povjerenja u njega il ako on krene obmanjivati javnsot, to on sigurno neće raditi jer će ga ćinjenice vrlo bro demantirari. to ivica moze privcati akkko je agrokor jako dobro stajao, ramlja ne moze.
[/quote]
ma OK, ali opet pitam što je tu suprotno onome što ja vidim kao scenarij razrješenja krize budući se to u najvećoj mjeri poklapa s onime za što kažeš da je ramljakova vizija
Nije Ramljakova vizija, to je operativni, poslovni plan bolje reći plan operativnog zahvata – što režemo, što podvezijem, a što uštrcavamo adrenalin. . Ivica je imao vizije, Ramljak mora imati operativni plan koji kaže zaradim toliko, potrošim toliko, ostane mi toliko. Nikave vizije i miljarde, nego smo kune i lipe.
Ostatak burze ne raste, sve stagnira ili pada upravo iz razloga što će biti još jedan brutalni masakr na ZSE kad se odblokiraju dionice Todexa.
Sve će brutalno padati i tada treba imati casha za kupovinu na rasprodaji, ali pritom ne mislim na rasprodaju dionica Todexa jer one ionako ništa ne vrijede. Mislim da shoping dionica koje će padat iz razloga jer će sve neselektivno padati.
Tko je u cashu nek izdrži još malo jer će ovo biti povijesna prilika…rekao bih i jedina prilika prije rasta kojeg ćemo imati na ZSE iduće godine ako ne i prije…
Bitno je samo ne utrčat prerano jer je pitanje do kud može ići taj brutalan pad. Možda nam tu kompetentni tehničari mogu pomoći….
Mozda bude jos jedna prilika poslije nagodbe jer svi jos rolaju todex, bez otpisa. Jedino su banke rezervirale. Bar veci dio.
Nego, zasto mislite da ce biti strahovit pad svega? Jer kolaps todexa ce trajati jedan do dva trgovinska dana. Do nekog bottom line-a.
Koliko moze Crobex potonuti u par dana?
3%? 5%? I zasto bi netko rasprodavao recimo Rivp jer pada Ledo? Rivp je isao do 40 i to je to. Jedino u slucaju da ljudi krenu prodavati jer se boje da ce drugi.
Mislim, ja sam u dionicama spekulativno, ostalo sve je cash.
Ali zanimalo bi me suvislo obrazlozenje.
Nema tu racia kolega…to se već događalo i dogodit će se ponovo.
Ako će padat Todex, a hoće, onda će se sve ostalo padati kao kolaterala…nema tu suvislog objašnjenja…to će jednostavno tako biti….
Zašto je ATPL padala kad je počeo padati Todex?! To će se dogoditi još jednom.
Očekujem brutalan pad, al ne na način kako ga ti vidiš…
Neće se srušit sve odmah u roku dan-dva….očekujem mrcvarenje i pad koji može potrajat i mjesec-dva…
Pad, pa onda lažna nada (lažni rast), pa ponovo pad…i to može ići u više koraka…
Čuvaj cash ako ga imaš…kupovat ćeš puno jeftinije nego kaj uopće to sad možeš pojmiti….
Oporavak nakon toga, kad krene, bi mogao biti strašno strelovit, al očekujem da će bit selektivan za razliku od pada koji će bit neselektivan…
Zasto mislis da nece todex dolje u dan dva?
Zadnja cijena nije nikakva referenca.
Nalozi se tek trebaju repozicionirati.
Sve spoznaje su sad tu, prije ih nije bilo.
Predvidjam otvaranje na 20-30% zadnje cijene. I to je to. I onda jos dum dum, ali brzo.
Za vrijeme ronjenja todexa rivp je recimo s 44 otisao na 40, ostalo dolje po 10-30%, ali to je trajalo mjesecima. Sad je sve vec ispuhano, a todex na otvaranju bum i gotovo. Ali to je vec vrlo blizu nule. Potencijal daljnjeg pada je vrlo mali.
Nije li to realniji scenarij?
Uz ostatak trzista kako bude tih dana.
U cashu sam najvecim dijelom. Otresao rivp na 47.xx, nesto usao u atpl… Tako…
Poznavajući naše tržište ne vjerujem u pad koji će trajati 2-3 dana….očekujem kao što sam i napisao mrcvarenje koje će trajati i trajati…
Uvijek će biti imatelja Todexa koji će se nadati da se to može okrenuti na pozitivu jer su im gubici takvi da se jednostavno s tim teško mire….mnogi od njih su potencijalni kupci koji će si pokušati popraviti prosjek (primjer: zorangutan, zmajki i ekipa…-))) ), a takve fondovi nasušno trebaju jer inače neće imati kome uvaliti svoje dionice, pa čak i po tim niskim cijenama. Zato očekujem mrcvarenje jer će fondovi pokušat stvoriti dojam da se to može okrenuti i u pozitivu, a namjera će im biti samo da se pošto-poto nekako riješe tih dionica…
Nacelno vam scenarij stoji, ali nesto mi tu ne stima.
Recimo, ako ce fondovi prodavati, a oni imaju daleko vise od svih, pa tko ce to kupovati i koliko dugo? Ekipa ce izdusiti s parama za par sati. Potrajalo bi da je obrnuto.
Pitanje:
Na kojoj cijeni ocekujete otvaranje Leda?
I gdje mislite da ce biti nakon sat dva trgovanja kad krene masovno istresanje?
Kazem istresanje jer realno svi to cekaju, a ne da poderu po asku.
Mnogi su zaglavili u Todexu, puno fizičkih osoba koji i nisu mali igrači i koji imaju respektabilne portfelje. Netko će “morati” kupiti te dionice. Vjerojatno će se i mnogi fondovi naći na strani kupnje jer će “dobiti takav nalog”.
Ne bih se iznenadio da na početku trgovanja sav Todex krene i s rastom da se stvori privid pozitive.
I gosp. Luković je uvalio 2007. godine 20 miliona kuna svojih dionica ZABA-e RBA mirovincu iako nije bilo nikakve logike da netko kupuje po tim cijenama, ali morao je nekako prodati svoje dionice prije nego što će AZ mirovinac izazvati pad cijelog tržišta. Ne bi me čudili slični scenariji i sada. Mirovinci su po meni vrlo nepredvidljivi, a upitni su i mnogi fondovi jer ne znamo s kojim su namjerama osnovani….