sve ovo sa tečajem i dionicama kroje stranci vlasnici banaka jer se ne mogu pomiriti sa gubitkom u igri sa Agrokorom pa se osvećuju.drže sav novac kao i većinu dionica u mirovinskim i drugim fondovima pa mogu drmat tečajem,burzom i državom kako oni hoće.najveća greška države je bila kada im je dala upravljanje mirovinskim fondovima i tu im je dala prilike za silne makinacije.
Ovo funkcionira tako da netko veći (fond, Bakić, i sl.) iz raznih razloga počne agresivnije prodavati, pa cijena malo jače padne, a onda svi ovi sitni špekulanti i drugi paničari napune gaće i počnu rasprodavati, i uskoro imamo krdo ovaca u koje panično bježi…
Da toliko slabo vjerujem u svoje procjene vrijednosti neke dionice da cijeli dan buljim u krdo i čim se ono malo pomakne panično trčim za njim, ne bih se bavio dionicama.
Nego prodavanjem krumpira na placu ili nečim sličnim.
Pa to je kao da date nekakvoj masi anonimaca da vam diktiraju odluke o jednoj od najbitnijih stvari u životu, dugoročnim financijama.
Krumpir, momci, okanite se dionica.
Velika većina sudionika slijedi krdo, jer čini krdo. To je tako po definiciji većine i prosjeka.
Oni koji znaju kretanje krda unaprijed su vrlo rijetki, a i za to je sumnjivo koliko se radi o znanju, a koliko o nabadanju…
Što se tiče tečaja posrijedi je završetak turističke sezone, a što se tiče burze, premali su tu prometi za nekakve velike zaključke.
Nema to veze sa sa sezonom, tečaj se vrti oko 7,4 od ožujka, a sada je u 5 dana narastao na 7,46.
A što se burze tiče, i ona cmrlji blizu 1900 mjesecima, a sada u 2 dana dođe na 1833!
@ What
Ne slijedim krdo nego komentiram trgovinu.
Dapače, mislim da ću kupiti koju dionicu ATPL i VIRO, a možda i ATLN i ADPL iako ih imam podosta.
cijena malo jače padne, a onda svi ovi sitni špekulanti i drugi paničari napune gaće i počnu rasprodavati, i uskoro imamo krdo ovaca u koje panično bježi…
btw ,meni ovo uopce ne izgleda panicna rasprodaja..sto ste se uskovitlali toliko ,
p.s,jos cekam prave razine za kupnju.
Što se tiče tečaja posrijedi je završetak turističke sezone, a što se tiče burze, premali su tu prometi za nekakve velike zaključke.
Nema to veze sa sa sezonom, tečaj se vrti oko 7,4 od ožujka, a sada je u 5 dana narastao na 7,46.
A što se burze tiče, i ona cmrlji blizu 1900 mjesecima, a sada u 2 dana dođe na 1833!
[/quote]
Evo kolega graf:
http://www.teletrader.com/eur-hrk-spot/currencies/chart/tts-13427036?timerange=3M
Svake godine tečaj “naglo skoči” u 9. mjesecu.
Crobex je čmrljio oko 1900 ljetnih mjeseci kada je aktivnost puno slabija. Čekamo tek pravu trgovinu s izvještajima i novostima vezanim za kreditni rejting. Nema tu nikakve teorije zavjere.
VLADA BIJESNA NA DZS ZBOG VELIKOG PROPUSTA: ‘Jedini zadatak koji su imali nisu napravili kako treba’
Eto vam pada zaposlenosti! Zavod za statistiku nije uopće poslao podatke Eurostatu, zapravo je u dvije godine rast od 50.000 zaposlenih!
A tečaj porastao za samo 1% i to nakon završetka sezone i neki se uspaničili??
Ne pratim uopće koliko je Crobex navodno pada već 8 dana.
To nije ni 10 dana. Kako je krenulo strmoglavit će se još.
Zašto, nemam pojma ? Ekonomski pokazatelji su sve bolji, rejting isto
se očekuje na bolje. Bit će da pojedini mirovinski fondovi ruše cijenu.
Shvatili su da mogu raditi što god i da nikome za to ne odgovaraju.
Država ih ne pita apsolutno ništa prodaju im svoje obveznice, tako da
državu drže kao taoca. Članovima fondova ni na kraj pameti da je taj
novac njihova privatna imovina, ponašaju se nepismeno i nezainteresirano.
Hranimo uhljebe u mirovinskim fondovima. Što je tu je, bolje nismo zaslužili (u prosjeku).
A što ćeš…
Imam teoriju da će namjerno strmoglaviti sve do kraja godine, što se poklapa s lošim izvješćima i ne baš debelom nagodbom koja se očekuje, i to više negoli bi objektivno trebalo, za to okriviti naravno Agrokor, a onda iduće godine iz niske baze dignuti indekse. Ova godina je propala po svoj prilici pa onda minus manji ili veći, briga njih…
cijena malo jače padne, a onda svi ovi sitni špekulanti i drugi paničari napune gaće i počnu rasprodavati, i uskoro imamo krdo ovaca u koje panično bježi…
btw ,meni ovo uopce ne izgleda panicna rasprodaja..sto ste se uskovitlali toliko ,
p.s,jos cekam prave razine za kupnju.
[/quote]
Imao si super razine pred godinu dvije na većini pozicija 🙂
a ne prodajem kada cijena pada, ja onda kupujem…i obrnuto.
To rade ljudi koji rade sa tuđom imovinom.