Vani gotovo sve burze obaraju svoje povijesne rekorde a mi u visednevnim minusima, a prinos na drzavnu obveznicu nikad manji…ko je tu lud i za koga se priprema teren?
slažem se sa nuwandom baš idiotski. obveznice su nagovještsj boljeg rejtinga
na skačite pred rudo po pitanju rejtinga jer “stručnjaci” će reći
nije bitno kako je i što mi mislimo,što misle investitori svijeta
iako ovi sada ocjenjivači koji su na redu su nam možda i najskloniji,prvi su nam digli izglede.
ostale pošto nemaju što drugo muči politička nestabilnost,ok i agrokor im je dobrodošao izgovor u zadnje vrijeme.
važno da oni u štrumfu ne vide nikakvu političku nestabilnost
ne usude se niti primisliti da bi spomenuli.
car je gol pa tko ima te.stise neka progovori
joj,joj,joj….
Vani gotovo sve burze obaraju svoje povijesne rekorde a mi u visednevnim minusima, a prinos na drzavnu obveznicu nikad manji…ko je tu lud i za koga se priprema teren?
Zanimljiv osvrt, to je činjenica…
Rekao bi niz faktora koji su doveli u ovu situaciju TK.
Prvo AGROKOR, blokirane dionce, fondovi koji su davali i ulagali u njegove perjanice, ogroman gubitak u tim dionicama, HPB…NEXUS, porez, politika – strah od mogućih konzekvenci nekih fond menagerčića (bavi se pločama jasenovca a ne nekim konstruktivnim temama).. opća apatija, pad nekih građevinaca gdje je bilo značajna izloženost portfelja..
Primjer, tko je bio sekundarni ulagač i imao portfelj u todexu 50 % i njemu vezanim dionicama koje su pale dvoznamenkasto (PODR, VIRO, ADRS, KRAS…) Stvorio se individualni ulagački vakum i nesigurnost da mu je jedan dio dionica blokiran a drugi dio jako pao i ne želi prodavati.
Dakle i aktivni investitori su postali tržišni voajeri dok se ne dogodi promjena trenda.
Nadam se da će do iste doći i da će brojne dionice rasti dvoznamenkasto i vratiti se brzo na stare cijene…
U veljači i ožujku smo imali dugo očekivani rast koji je imao sve predispozicije da bude prvi pravi, održivi i kontinuirani rast nakon 2007.
A onda nam se dogodio potres Agrokor i odgodio neminovno na godinu do dvije.
Pesimistima poklon bon – da dodatno mogu sipati žuć.
Optimistima također poklon bon – da mogu još dokupiti svoje miljenice po primjerenim cjenama.
Ja znam u kojoj sam skupini.
A vi?
U veljači i ožujku smo imali dugo očekivani rast koji je imao sve predispozicije da bude prvi pravi, održivi i kontinuirani rast nakon 2007.
A onda nam se dogodio potres Agrokor i odgodio neminovno na godinu do dvije.
Pesimistima poklon bon – da dodatno mogu sipati žuć.
Optimistima također poklon bon – da mogu još dokupiti svoje miljenice po primjerenim cjenama.
Ja znam u kojoj sam skupini.
A vi?
Tocno. Ovo je pocetak procesa koji ce unutar sasvim ogranicenog vremena rezultirati na Crobiju preko 2300. S Atpl na 4 znamenke.
Kumulativ rastuceg gdp-a s izvjesnim dizanjem rejtinga te kakvim takvim rjesenjem todexa stvara tlak u kotlu koji mora eksplodirati, kad tad. Protiv fizike se ne moze.
agrokor je ružna epizoda kakvih je bilo kroz povijest zse-a
tajming nije mogao biti gori za optimiste ili bolji za pesimiste.
vidjećemo tko je i iskoristio iznenadnu priliku.
živi smo i rekao bi na putu da todomor prožvačemo i ispljunemo.
strpljivost će opet odnjeti pobjedu jer još nitko nije zaustavio kotač povijesti.
tko god se na to kladio izgubio je i izgubit će
živi bili….
p.s.
prvi potencijalno jači okidač za koji dan
agrokor je ružna epizoda kakvih je bilo kroz povijest zse-a
tajming nije mogao biti gori za optimiste ili bolji za pesimiste.
vidjećemo tko je i iskoristio iznenadnu priliku.
živi smo i rekao bi na putu da todomor prožvačemo i ispljunemo.
strpljivost će opet odnjeti pobjedu jer još nitko nije zaustavio kotač povijesti.
tko god se na to kladio izgubio je i izgubit će
živi bili….
p.s.
prvi potencijalno jači okidač za koji dan
Slažem se s vama….al dajte mi dionice i na temelju čega trebaju potegnuti prema gore?, i dajte mi dionice koje su matematički podcjenjene?, evo odgovorite mi na ova dva pitanja, konstruktivno i potkrijepite brojkama, al pravim brojkama, na ne prst palac i iz glave
@Igor
Adpl se slažem, ako dostave dobar Q3, a da se ne osjeti onaj zastoj u Srbiji, onda apsolutno Da. Ernt uopće nije, usporedite ga sa istim igračima u svijetu, valuacije, i vidjet ćete da su precjenjeni, pogledajte im FCF….to je moje mišljenje za ernt, matematičko, bez emocija
Ok, ajmo dalje…kada svaki dan slušam da bi tržište trebalo potegnuti 50-100%, na temelju čega???
Rekao sam po sadasnjim fundamentima, dakle ne znam sta ce se dogadjati u buducnosti. Ernt p/e=16, roe=30%!, adpl p/e=11.4, roe=8%. Ernt na 1kn kapitala donese povrat 0,3 kn, a trguje se samo na p/e=16, ja mislim da je to povoljno