Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ima i jeftinije. Ali nitko ne zeli. Pusti ljude.
Vidis, nas narod voli sigurnost. Stabilnost se cijeni. Kako to rece nas lipi Plenki.
Mnogi kolege su radije stabilno i sigurno izgubili na Todexu nego zaradili negdje drugdje. Isto tako sad cekaju s kupnjom dok se isti taj Todex rijesi. A usput digne i kreditni rejting. Da mogu kupovati stabilnije i sigurnije. I skuplje, naravno. I izgubiti novce. Opet.
Zakljucak: bolje gubitak, ali siguran, nego dobitak, ali nesiguran.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

…da vidimo tko će kukati za koju godinu jer nije htio ostalo kupovati po <0,3 Bv….

Migra, nema ti baš puno toga po 0,3 Bv….
[/quote]
o ima ima samo treba tražiti
tko traži taj i nađe zar ne?
samo čeka se da <0,3 naraste na 1,0 pa da se raspali sa kuknjavom
po kuknjavi smo u top 5 ako ne i bolje na planeti.
plačimačak nacija bez premca
a živimo u bogom danim vremenima na bogom danom prostoru.
nije se taj rodio koji bi nama ugodio
tko bi nas žalio taj nebi bio svoj.
tko doživi da evolucija odradi svoje pričat će o tome
.-)

[/quote]
Kolega Migra,samo malo “proguglajte” koliko je dionica delistirano za ZSE zadnjih 10 godina?Koliko je drustava bankrotiralo,proslo predstecajnu,smanjilo drasticno temeljni kapital?Koliko UOPCE ima likvidnih dionica na ZSE?Kakvi su prometi i likvidnost?
Bazirati svoja predvidanja na nekoliko “turista” koji su po meni vec jako precjenjeni nije razumno,zar ne?
Ja dnevno trgujem na nekoliko velikih svjetskih burzi i vrlo jednostavno mozete usporediti povijest ZSE indexa ,sa recimo USA indexima ili Azijskim ili DAX,CAC i sl,unazad zadnjih 3-5-10 godina!
Koji vi izbor imate ovdje?Slab ili nikakav,zar ne?
Prestao sam trgovati na ZSE prije 6-7 godina i to se pokazalo kao “pun pogodak”.
Imam naknade za trgovanje 0.05-0.12 %.Samo na REIT-ovima imam stabilan-gotovo fiksni prinos 7% godisnje(uz mogucnosti kap. dobiti nekoliko puta na godinu).Gdje ja zivim nema poreza na kapitalnu dobit.Izbor dionica je jednostavno neuporediv sa daleko boljim P/E ,u prosjeku,nego ovdje i dakako drugim boljim ek. pokazateljima.Alati koji su nama dostupni prilikom trgovanja na velikm burzama na platformama za trading su sve moderniji i sveobuhvatniji(TA,fun.analiza,etc).
Ne moram ni napominjati da mozemo trgovati i sa WARRANT-ima,FUTURES,REIT-ovima,Obveznicama,ETF-ovima ,commodities ,etc.
Biti “dugorocni” investitor ovdje je hazard sto primer “Todexa”,PTKM ,VJDKT i mnoge druge dionice pokazuju.
Jedino se slazem da u hrvatskoj vole kukati i stalno se zaliti.Ovdje gdje ja zivim ,nisam primjetio da ljudi kukaju i zale se,kao ni u drugim drzavama gdje sam bio ili zivio izvan Hrvatske.Mi o sebi samima imamo daleko gore misljenje nego ostali!

Kolega bisakovi, ovo zadnje potpisujem.
Ostalo, svakome po izboru. Treba ulagati tamo gdje vidis priliku, od dionice do dionice, ovdje ili vani, indiskriminatorno.
Turisti imaju jos nesto prostora, ovisno o ulaganjima i rezultatima. Ali kao sto veli migra, ima hrpa papira koji se trze po smijesnim valuacijama, treba malo prekopati.
Sto se tice propalih dionica, propalo je skoro sve sto je moglo, Vdkt, Ptkm i sl. su relikti proslosti i to je trebalo biti odavno vec. Ostale firme su zilave dozlaboga, prezivjele krizu, i sad imaju priliku nesto napraviti pod uvjetom da rast potraje jos koju godinu. To je po meni jedino aktivno pitanje.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

…da vidimo tko će kukati za koju godinu jer nije htio ostalo kupovati po &lt;0,3 Bv….

[/quote]
.-)
[/quote]
@ migra
Pratim dugo ovaj forum i znam da si imao dobrih pogodaka (HIMR, ATPL…). Napisao sam da nema baš puno toga po 0,3 Bv i ostajem pri tome – nema puno toga po 0,3 Bv u što se isplati ulagati. BV je važan, no nije ni jedini niti odlučujući čimbenik za odabir dionica. A može i prilično zavarati.

Svatko ima svoju ulagačku filozofiju, no pozivati ljude da ulože u nešto jer je ispod 0,3 BV… takvo ulaganje može biti prilično rizično.

http://www.seebiz.eu/jesen-istine-za-agrokor/ar-162255/

Eto, vlada gotovo pa opce suglasje, katastroficarima usprkos, da su stvari vec sad ok i da je samo pitanje da li ce ubrzo biti nesto ili jos mnogo bolje.
Stecaj, kaos, neuspjeh nagodbe, sr.nje, to se spominje kao mogucnost, ali nitko ne razmatra kao iole realnu opciju.

Ako sam dobro razumio, izvjesca idu vrlo uskoro, kroz tjedan dva. Deblokada nakon toga. To je uvjet, zar ne?

Koliko se sijecam, prvo trebaju izaci izvjesca, onda ide jedan dan pauze pa onda trgovanje.
Znaci 1 dan pauze izmedju izvjesca i trgovanja.

Kolega bisakovi, ovo zadnje potpisujem.
Ostalo, svakome po izboru. Treba ulagati tamo gdje vidis priliku, od dionice do dionice, ovdje ili vani, indiskriminatorno.
Turisti imaju jos nesto prostora, ovisno o ulaganjima i rezultatima. Ali kao sto veli migra, ima hrpa papira koji se trze po smijesnim valuacijama, treba malo prekopati.
Sto se tice propalih dionica, propalo je skoro sve sto je moglo, Vdkt, Ptkm i sl. su relikti proslosti i to je trebalo biti odavno vec. Ostale firme su zilave dozlaboga, prezivjele krizu, i sad imaju priliku nesto napraviti pod uvjetom da rast potraje jos koju godinu. To je po meni jedino aktivno pitanje.

Ako su prezivjele krizu ne znaci da su zilave so zla boga.
I dalje ima macaka u vreci ali ima i dobrih prilika.
Ako si ozbiljan ulagac moras bolje upoznat situaciju a ne na temelju friziranih izvjesca.
Osim ako se ne zeli sprziti novac ili hazarderski ulagati.

…da vidimo tko će kukati za koju godinu jer nije htio ostalo kupovati po &amp;lt;0,3 Bv….

[/quote]
.-)
[/quote]
@ migra
Pratim dugo ovaj forum i znam da si imao dobrih pogodaka (HIMR, ATPL…). Napisao sam da nema baš puno toga po 0,3 Bv i ostajem pri tome – nema puno toga po 0,3 Bv u što se isplati ulagati. BV je važan, no nije ni jedini niti odlučujući čimbenik za odabir dionica. A može i prilično zavarati.

Svatko ima svoju ulagačku filozofiju, no pozivati ljude da ulože u nešto jer je ispod 0,3 BV… takvo ulaganje može biti prilično rizično.
[/quote]
naravno da Bv nije jedini važan ali ukazuje na značajno podcijenjenu imovinu
trenutno poslovanje možda ne opravdava više od toga ali prošlo sigurno je jer nebi bilo na 0,3 Bv zar ne?
naravno da treba sve istražiti dubinski prije odluke ali
generalno držim da na ZSE ulagačima upravljaju emocije od kojih donose manje kvalitetne odluke ili nisu dovoljno strpljivi.
dokaza ima masu ,nije to samo turizam,samo atpl,samo građevina,samo….
rezimirat ćemo u budućnosti baš kao što danas rezimiramo za turiste.
i na turistima se je sve vidjelo iz aviona pa je malo tko ulagao zar ne?
očekujem i na nekim drugima isti rasplet a već se je i počeo odvijati ako ne gledam krivo.-)

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

…da vidimo tko će kukati za koju godinu jer nije htio ostalo kupovati po &amp;lt;0,3 Bv….

[/quote]
.-)

[/quote]
Kolega Migra,samo malo "proguglajte" koliko je dionica delistirano za ZSE zadnjih 10 godina?Koliko je drustava bankrotiralo,proslo predstecajnu,smanjilo drasticno temeljni kapital?Koliko UOPCE ima likvidnih dionica na ZSE?Kakvi su prometi i likvidnost?
Bazirati svoja predvidanja na nekoliko "turista" koji su po meni vec jako precjenjeni nije razumno,zar ne?
Ja dnevno trgujem na nekoliko velikih svjetskih burzi i vrlo jednostavno mozete usporediti povijest ZSE indexa ,sa recimo USA indexima ili Azijskim ili DAX,CAC i sl,unazad zadnjih 3-5-10 godina!
Koji vi izbor imate ovdje?Slab ili nikakav,zar ne?
Prestao sam trgovati na ZSE prije 6-7 godina i to se pokazalo kao "pun pogodak".
Imam naknade za trgovanje 0.05-0.12 %.Samo na REIT-ovima imam stabilan-gotovo fiksni prinos 7% godisnje(uz mogucnosti kap. dobiti nekoliko puta na godinu).Gdje ja zivim nema poreza na kapitalnu dobit.Izbor dionica je jednostavno neuporediv sa daleko boljim P/E ,u prosjeku,nego ovdje i dakako drugim boljim ek. pokazateljima.Alati koji su nama dostupni prilikom trgovanja na velikm burzama na platformama za trading su sve moderniji i sveobuhvatniji(TA,fun.analiza,etc).
Ne moram ni napominjati da mozemo trgovati i sa WARRANT-ima,FUTURES,REIT-ovima,Obveznicama,ETF-ovima ,commodities ,etc.
Biti "dugorocni" investitor ovdje je hazard sto primer "Todexa",PTKM ,VJDKT i mnoge druge dionice pokazuju.
Jedino se slazem da u hrvatskoj vole kukati i stalno se zaliti.Ovdje gdje ja zivim ,nisam primjetio da ljudi kukaju i zale se,kao ni u drugim drzavama gdje sam bio ili zivio izvan Hrvatske.Mi o sebi samima imamo daleko gore misljenje nego ostali!
[/quote]
imamo dosta sličnog razmišljanja s razlikom da ja ne trgujem vani jer mi nikad nije nedostajalo potencijalno odličnih prilika za zaradu na zse.
vidio sam ih nekad a vidim ih i danas.
sa vremenskim odmakom podvući ćemo opet crtu i rezimirati.
ono čime se zse ne može mjeriti sa svjetskim burzama to je likvidnost na svakodnevnoj bazi ali ona meni kao nekratkoročnom investitoru ne predstavlja nikakav problem.
iako bilo je ne tako davno(do todomora) i vrlo respektabilne likvidnosti,očekujem da će je opet biti u vremenu pred nama.
samo jedan špekulativni fond neka samo baci oko i stvari će se drastično promjeniti.
dali će se i kad to dogoditi?
držim da su male šanse da neće a dogodit će se kada će to večina najmanje očekivati.
trrebamo li ići dalje od scenarije prije godinu dana?
neka strpljivi po neznam koji put naplate nestrpljivima i biti ću zadovoljan jer ja ću biti među strpljivima,po vlastitom izboru.-)

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Prvo, dok Vam euro jača ovim tempom, kapital iz USA nećete vidjeti….

Kolega migra,
In medias res.
Nemam nista za dodati. Niti oduzeti.

New Report

Close