Ja sam i dalje uvjeren da mirovinci cuvaju cash za Agrokor….
Ja sam svoj III mirovinski stup prebacio u sigurnije ulaganje.
Prije nego odblokiraju dionice agrokorovih kompanija.
Ja sam svoj III mirovinski stup prebacio u sigurnije ulaganje.
Prije nego odblokiraju dionice agrokorovih kompanija.
Sorry frende ..i ja ga imam …a koje je to sigurnije ulaganje od III stupa ???
Imaju mirovinci stroga zakonska ograničenja gdje smiju ulagati. A sad, da li Agrokorke još uvijek ispunjavaju ili će ispunjavati te uvjete, to će tek trebati vidjeti.
Ako nakon otvaranja trgovanja još dodatno roknu, pitanje je kolika će im uopće biti tržišna kapitalizacija. A mirovinci ne smiju kupovati izvan zadanih zakonskih okvira.
Koliko ja znam, Ante nigdje nije spominjao moguću dokapitalizaciju. A da li će? Samo ako to bude imalo smisla. Još se ne zna niti koliko je točno dug i kolika je imovina. Bez toga, svi ovi računi su bez krčmara …
evo i mene s jadrana pa da u par riječi se osvrnem na zadnjih 5 tjedana.
dogodilo se kako smo i najavljivali na razinama 1850 da će kota 1900 pasti.
vidjelo se jasno da prodavača nije bilo.
ima li ih danas?
po uvečanom( i dalje malom)volumenu reklo bi se da se nađe dovoljno za količinu kupaca.
hoće li kupaca biti više?
još se nije dogodilo da se nije dogodilo,barem mi strpljivi i optimistični to možemo
potvrditi,posvjedočiti,dokazati….
ostaje da vidimo tko će dočekati,naplatiti….
prinosi na hr obveznice i dalje padaju a nekako bi se radije kladio na stranu pamet i investitore cijelog svijeta
nego na domaću pamet i domaćeg investitora.
iako se stručnjaci iz fitcha ne slažu samnom ostaje da vidimo uskoro što će reći oni iz S&P.
oni mi izgledaju ipak respektabilnije a i prošli su puta bili predvodnici u dizanju izgleda pa…
o možebitnim posljedicama nebi za sada ali sve što ću reći je prošlo je vrijeme ljetne “megle”
i dolazi vrijeme za one prave jesenske magle pa da vidimo kako će guske pronaći put
bez navigacije,autopilota,gps-a,kompasa…
kišno vrijeme će donjeti više vremena za sjedenje pred ekranom i priliku da razmjenimo
sve što treba,što se mora,želi……
generalno vidim razloge za optimizam u odličnoj turističkoj sezoni,rastu potrošnje te očekujem
na marketu višestruko veće prinose nego na štednji.
ne očekujem da će štediše u nekoj značajnijoj mjeri evoluirati prije nego dođe
strana pamet i opet im ispred nosa odnese servirano jer evolucija je spor proces.
čekam da nam rejting agenciju neizbježno dignu rejting i omoguće priljev stranog kapitala(barem špekulativnog)
a već su morali jer ima zemalja koje imaju bolji rejting od nas a investitori svijeta plačaju veću premiju rizika na njihove
obveznice pa tko je tu lud,zbunjen ili normalan?
tko će naplatiti a tko platiti?
odgovor uskoro
neka “sreća” prati hrabre
https://www.investing.com/rates-bonds/croatia-government-bonds
Daljnji pad prinosa 10y.
Ovo treba pratiti, ako dođe u okoliš 2.5% u narednih 10 dana onda se diže rejting, a ne samo izgledi.
Obveznička tržišta su dobar indikator stanja i očekivanja.
Sjetite se Agrokora. Pala je obveznica, prinos skočio, a firma za par mjeseci buuuuummm…
postavlja se pitanje, koliko će nama uopće ostati tvrtki za trgovanje na ZSE, više od 15 teško, evo i danas se jedna priprema za vječna lovišta
Baš sam jučer pogledao svoj portfelj iz 2006 godine. 75% dionica što sam imao su ili nestale sa burze, propale ili završile u predstečajnoj nagodbi. Pa ti ulaži dugoročno…
Ako nevalja gospodarstvo, nevalja niti burza.
Daljnji pad prinosa 10y.
Ovo treba pratiti, ako dođe u okoliš 2.5% u narednih 10 dana onda se diže rejting, a ne samo izgledi.
sve je to lijepo, ali efekta na burzu neće biti ili će biti zanemariv… neke druge stvari ovdje treba riješiti da bi ZSE oživjela
Daljnji pad prinosa 10y.
sve je to lijepo, ali efekta na burzu neće biti ili će biti zanemariv… neke druge stvari ovdje treba riješiti da bi ZSE oživjela
[/quote]
Trenutnog efekta neće biti, slažem se.
Međutim psihološki je važan trajno.
Strani fondovi imaju limite koliko smiju gdje staviti. Veći rejting veći %, ili promil.
Samo u jednom trenutku primjetiš veće promete, a onda je kasno za ulazak…
A psihološki je ovdje jako bitno. To bi bila vrlo televizična vijest koja bi zasjenila ovo na što se ti referiraš i naprosto omogućila predstavnicima vlasti da šire optimizam. Opravdani, ovaj put. Jer Agrokor zaista nema ni približnu važnost koja mu se pridaje.