Ove priče oko štediša i njihove štednje koja samo čeka da uleti na dioničko tržište su stvarno postale zamarajuće i nepotrebne.
Naš je narod financijski nepismen i priglup, to ste valjda mogli do sada svi mogli zaključiti jer većina glasa za HDZ i SDP bez obzira što ih neprekidno lažu i pljačkaju, a na bilo koju lošu vijest nitko ne reagira, nema prosvjeda, nema bune.
Isto tako malo tko tko štedi u banci neće uložiti na dioničko tržište jer nije siguran ili ne zna što je to uopće.
Većina misli da je to nešto slično kladionici na kojoj se više gubi nego dobiva.
Doduše, što se ZSE tiče, nisu daleko od istine.
Vaši izvodi ne stoje – vuk srijemski župan izabran je sa 17 posto glasova od ukupno birača. 17 fuckin posto. ismijavanje demokracije. hdz je etnički očistio slavoniju bolje od karadzica i mladića zajedno. ti koji glasaju za hdt glasaju jer im je hdt nesto dao – mirovinu, plaću, namjesten posao. i glasaju da tako i ostane. onih 80ak posto ke hdz nije kupio, pola od njih nije vise tu, nego u irskoj, druga polovina – pola ih j eostalo doma, pola glasalo protiv hdz, ali to je bilo nedovoljno.
bunu i bunt dizu mladi ljudi, a mladi ljui su u irskoj i njemackoj. proklete životinje hdzovske dobivaju jer vrijeme radi za njih – ljudi pune buseve, ostali stare.
Ove priče oko štediša i njihove štednje koja samo čeka da uleti na dioničko tržište su stvarno postale zamarajuće i nepotrebne.
Naš je narod financijski nepismen i priglup, to ste valjda mogli do sada svi mogli zaključiti jer većina glasa za HDZ i SDP bez obzira što ih neprekidno lažu i pljačkaju, a na bilo koju lošu vijest nitko ne reagira, nema prosvjeda, nema bune.
Isto tako malo tko tko štedi u banci neće uložiti na dioničko tržište jer nije siguran ili ne zna što je to uopće.
Većina misli da je to nešto slično kladionici na kojoj se više gubi nego dobiva.
Doduše, što se ZSE tiče, nisu daleko od istine.
Right on, kolega.
Vremena trzisnog buma su daleko iza nas.
Oni koji su se pošteno opekli 2008 / 2009 su otišli za sva vremena i rijetki od nas koji su (za)ostali iz tih vremena su i dalje aktivni.
Ulagačkog novca je manje nego ikad.
Oni koji imaju konstantan priljev – fondovi / mirovinci – su nebrojeno puta dokazali koliko su stručni u upravljanju sredstvima koja nisu njihova, tako da u njihove prosudbe rijetko tko više moze vjerovati…..
Ja ne bih imao ništa protiv da se i ZSE konačno shvati kao jednu običnu kladionicu, ali stvar je u tome što tamo više-manje uvijek znaš što te čeka i shodno tome vazes svoje izglede na dobitak, a na ZSE dobitak je puno manje vjerojatan jer se nitko neće unaprijed upozoriti na “the small print” (iliti ” za sve nuspojave itd kontaktirajte svojeg……), a jos gore je ono što se uopce ne govori, a itekako funkcionira u praksi već niz godina – tako na na kraju ispada da se svaki manji dobitak na ZSE na kraju ipak pretvara u – zgubitak.
Naš je narod financijski nepismen i priglup, to ste valjda mogli do sada svi mogli zaključiti…Isto tako malo tko tko štedi u banci neće uložiti na dioničko tržište jer nije siguran…
Vremena trzisnog buma su daleko iza nas.
Oni koji su se pošteno opekli 2008 / 2009 su otišli za sva vremena i rijetki od nas koji su (za)ostali iz tih vremena su i dalje aktivni.
Ulagačkog novca je manje nego ikad…
Ja ne bih imao ništa protiv da se i ZSE konačno shvati kao jednu običnu kladionicu, ali stvar je u tome što tamo više-manje uvijek znaš što te čeka i shodno tome vazes svoje izglede na dobitak, a na ZSE dobitak je puno manje vjerojatan…
[/quote]
Nemate pojma koliko ste obojica u krivu. Prvo, spominjete 2008. g. kada su kamate na depozite građana bile oko 4,5% na EUR, a danas su povijesno nisko (HNB, HUB, imate i na Eclectici..), ja sam također tih godina se opekao, pa me evo opet ovdje ulažem sav višak koji imam, i nisam jedini.
Te ’08. smo bili na vrhuncu balona i vukli smo dulje (odbijali priznati da kriza počela) od ostatka svijeta, a danas izlazimo iz dugogodišnjeg rovanja po dnu i sve je na ‘našoj’ strani: rast BDPa, neke djelatnosti imaju dvocifrene stope rasta izvoza, da ne spominjem uopće turizam, maloprodaja potrošnja bolja nego ikad, nekretnine kao investicijska klasa osim boljih lokacija u ZG i na moru (koje ćete i platiti više) traže i 20-30 g. za povrat ulaganjja (dakle ne govorim o lokaciji Dubravice na tram. stanici u Draškovićevoj, čiji najmodavac trlja ruke).
Bio g_lup ili ne, ali 1-1,5% na štednju će mnoge prisiliti da potraže bolje za svoj novac
A o tome da je ZSE kladionica i da je manje vjerojatan dobitak nego na štednji, uopće neću komentirati jer ne mogu niti vjerovati, zar su vam svi ulozi propali? Ako ne znate, zašto niste dovoljno diverzificirali?
investimir
Vaši izvodi ne stoje – vuk srijemski župan izabran je sa 17 posto glasova od ukupno birača. 17 fuckin posto. ismijavanje demokracije. hdz je etnički očistio slavoniju bolje od karadzica i mladića zajedno. ti koji glasaju za hdt glasaju jer im je hdt nesto dao – mirovinu, plaću, namjesten posao. i glasaju da tako i ostane. onih 80ak posto ke hdz nije kupio, pola od njih nije vise tu, nego u irskoj, druga polovina – pola ih j eostalo doma, pola glasalo protiv hdz, ali to je bilo nedovoljno.
[/quote]
Sve moje stoji:
u Hrvatskoj (zapravo Bosanskoj jer u Hrvatskoj većina postaju bosanci) će s vremenom ostati samo umirovljenici i glasaći HDZ-a i SDP-a.
A to su većinom neuki ljudi koji nemaju financijsku niti bilo koju drugu pismenost.
Čak i oni koji su završili fakultete nemaju potrebnu širinu, niti kulturu i emocionalnu inteligenciju dostatnu za globalnu utakmicu, ali imaju itekakav instinkt (nasljeđe i odgoj) za vlastitu korist i grabež.
Zato ja ne mislim da će se na dioničkom tržištu nešto bitnije promijeniti.
Uvijek će biti onih koji znaju da neke firme vrijede, a neke ne, uključiti će se koji novi fond, možda kakav strani ulagač, ali na ZSE neće biti sreće niti nekog velikog pomaka naprijed dok god nam je politika korimpiranih (corrupt=pokvaren) ljudi kapilarno upletena u sve pore društva.
Mi smo postali nefunkcionalna, hendikepirana država bez represivnih organa.
I to zna svaki ozbiljniji ulagač koji negdje hoće uložiti ozbiljnjije novce i zato je ZSE zombi.
Osim toga, naše tvrtke nemaju neke spektakularne rezultate unatoč činjenici da cijeli svijet raste nevjerojatnom brzinom od 2008. na ovamo, čast izuzecima.
Globalno bogatstvo raste po nevjerojatnim stopama, Hrvatska stagnira i nazaduje.
I bavi se partizanima, ustašama i četnicima.
Iskreno, od kada nam je tip poput Hasanbegovića glavni desničar i domoljub, ja sam sve više za NDH! U tom bi slučaju bio izvan granica ove bolesne i disfunkcionalne države.
@accountant
sry stari, ali ti si samo pojedinac koji pokušava razmišljati svojom glavom.
I kažeš da si se sada uključio i spominješ 2008. godinu koju ja u svojem postu uopće nisam spomenuo…. malo si se kasno sjetio!
Moje ulaganje u dionice uopće nije ispalo loše. Dapače!
Ti si se tek sad sjetio ulagati u dionice, a ja sam marljivo skupljao KORF pa ADPL i ATLN (koje su mi preko 65% portfelja) od 2008 do lani i sada sam jako zadovoljan. Ali nije to -to. Situacija je bolesna.
Dobro je da imamo različita mišljenja.
I točno je to da velika lova i dalje lezi na računima u bankama i da to naravno nije optimalno rješenje.
I ja isto trazim bolji način da oplodim svoj novac.
Ali vjerujte da je ZSE zadnje mjesto gdje bih opet (ozbiljno) ulagao.
ZSE je zreo samo za ubijanje dosade i igrice s vlakićima za nekakvu siću tek toliko za sitnu zanimaciju…..al ni ti vlakići odavno više nisu što su bili.
Ja sam prihvatio sugestije nekih kolega sa odjela (ex) certifikata i odlučio se baciti na strana trzista
i krenuti u trgovanje CFD-ima.
Ako i popušim neku lovu, znat ću barem da sam imao fair trzisne uvjete – prije svega naravno dobru likvidnost i primjereni spread – a takvo što mi se nudi na jako malo dionica na ZSE – a ako se i nudi, onda je uglavnom ili već odavno fair vrednovano ili precijenjeno…..
tzv. štediše će početi ulagati tek kad vide spektakularne objave da su neke dionice rasle 100-200% i onda se oni krcaju zbog pohlepe u zadnji vagon. da bi se to desilo potrebno je samo da fondovi prestanu štopati i malo udare po asku. radi se o sitnim novcima ali oni iz nekog meni ne dokučivog razloga to još ne rade. dalo se je i u ovakvim okolnostima zaraditi ali si stvarno morao imati dobar nos, puno opreza i na kraju sreće. a da prilika nema tko to kaže? npr. pošto je rus kupio igh? štediše su sigurno puno pametnije i bogatije od njega. pošto je zaba spašavala opte? i td. iz perspektive pametnog štediše to su još uvijek razumni rokovi gdje se da zaraditi skoro pa sigurno.
@Jubito
Nisi se ni potrudio da s razumijevanjem pročitaš što sam napisao…nit spominjem da sam se tek sada uključio, samo da baš sada prilika da tržišta potegnu, a sve ostalo sam odgovarao kolegi kvart99, tebi samo na to kako su štediše g_lupi, a ne moraju biti
Sorry tebi 🙂
nema potreba za podcijenjivanje štedišinih:
a)evolucijskog kapaciteta jer da ga nemaju nebi imali što štedjeti
oni su dokazali da znaju uzeti win
b)nagon za preživljavanje koji iz svakog izvuče najbolje kad za to sazrije vrijeme
iz gore navedenog da se zaključiti da nećemo dugo čekati baš kao što nisno niti početkom godine.
todomor je umiješao svoje prste i unio dodatan zaplet,moglo bi se i reći dodatnu priliku za one koji su bili nevjevrni i nedokazani u prethodnoj prilici.
odavno je izrečeno a i mnogi od nas mogu potvrditi da oportuni gubitak može boljeti još i više.
iz ove pozicije teško je reći koji će to točno biti okidač a zar je i važno?
dali je prije godinu dana bilo važno koji će to točno biti okidač da sa 16xx potegnemo na 22xx?
štediše su razumni ljudi,malo oprezniji,neki bi rekli konzervativniji ali nisu nepametni,nemudri,nepohlepni…
dokazali su to nebrojeno puta
tko želi neka sumnja ali
nebi mu bio koži čak niti uz gajbu magle pri ruci 🙂
ovo je što se tiče domaćih štediša
a postoje i strane štediše a oni su školovaniji,iskusniji,hrabriji,pohlepniji,brže potežu….
njih će biti teško zastrašiti nekim copy-paste out of date uradcima iz radionice kvazi stručnjaka klase
fitch i slični jer već sada se investitori svijeta klade kroz kupovinu naših obveznica da će opet potvrditi da su stari kvazi stručnjaci i dalje kvazi stručnjaci.
evuolucija je spor,težak,bolan,skup proces i iako navijam za domaću pamet ne dajem joj prevelike šanse pred stranom pameću niti u ovom krugu.
neka me domaća pamet razuvjeri i nitko sretniji od mene.
u suprotnom biti će sve po vlastitom izboru i po zaslugama
a za poštenije ne znam.
Samo da razjasnimo: “stedise” nisu ljudi koji stede 100 eur mjesecno. To je sirotinja. I oni sigurno nece ulagati na burzi.
Govorim o ljudima koji imaju novca i traze poneku priliku. Ne svi, samo dio njih ce doci s dijelom novca.
Tocno je da je vecina dionica na fer valuacijama. Medjutim gdp raste i rezultati ce biti sve bolji. Naprosto je tako.
Doci ce i poneki strani rizicni fond.
Imali smo zestok pad, sad je faza nekog otkravljivanja, stabilizacije, a u pozadini mnogo pozitivnih procesa pogonjenih turizmom, pa i robnim izvozom.
Zato smatram da je uz neku diverzifikaciju s pametnim pickovima potencijalni gubitak manji od potencijalnog dobitka vec i na kraci rok. Bez ikakve euforije.
To je sve.
Iliti da se posluzimo metodom kolege migre, anketom.
Gdje ocekujete Crobex npr u studenom?
A) ispod 1900
B) 1900 do 2000
C) preko 2000
Stavljam C.
Ja smatram da bi C mogao biti tek poslije 5-6 mjeseca 2018…