hasenfefer
Rast je neminovnost. I kupio sam sve što me zanimalo.
Tvrdim da je rast neminovnost jer svi privatni fondovi imaju teške minuse u ovoj godini, a hrpu love na računima. Nove ulagače se ne privlači minusima. Morat će nešto napraviti. I to vrlo uskoro.
Također, i mirovinci, poglavito A i B kategorija, imaju prinose oko nule ili čak negativne. Mnogo veće hrpe novca na računima i relativno malo vremena da poprave rezultat. Njima su priljevi zagarantirani, ali svejedno im ne bi bilo jednostavno objasniti negativan rezultat u godini s 3% ili više rasta GDP-a.
Napomena:
Ovo je prognoza bazirana na pretpostavci ceteris paribis, znači bez naglih nepredvidivih negativnih događaja.
Kao što rekoh, ja nemam namjeru ovdje pisati litanije svaki dan i zamarati ljude. Već sam bio napisao svoje mišljenje koje se nažalost i ostvarilo.
Prognoze tipa poslije kiše će zasjati sunce su u pravilu 120% točne.
Pa fondovi su napravili ovo što ste napisali na početku godine kada sam Vam i tvrdio da Vam opet uvaljuju dionice. Nakon toga neki ulagači (naivci koji ste spomenuli) su u minusu i više od 50%.
Istina bog na novoj platformi to morate sami izračunati pa je ljudima psihološki lakše jer im minusi ne vrište direktno s ekrana.
To što su fondovi u minusu i puni love ne znači ništa.
Oni mogu vrlo brzo minus pretvoriti minus u plus.
Npr. mogu burzu srušiti još 50 % prije nego što počnu kupovati.
Kako ste Vi vjerne Tome puni dionica nemate više casha da spriječite pad.
Nakon pada od 50% Fondovi će se uključiti i imati zaradu cca 30% a Vi ako nećete prodati biti će te u najboljem slučaju na nuli.
Slažem se s kolegama da su turisti užasno precijenjeni.
Ipak je povrat kapitala u turizmu najsporiji.
Znači RIVP je narasla mislim 4 puta zadnjih 5 godina.
Nakon svih ulaganja trebati će bar 20 godina da dođe na nulu. (sadašnju cijenu).
Inače imam za tu dionicu i vlasnike samo pohvale.
Jedini su od rijetkih na ZSE kojih su shvatili kako s dionicama mogu doći do kapitala, odnosno oploditi svoj novac preko burze, a zbog tog rasta imaju i puno zadovoljnih dioničara.
Ali ljudi budite realni….
Kolega, solidan upis.
Jedino tvrdim da burza na nekom dnu i hrpa love u fondovima nije ravnotezna situacija.
Vrijeme ce pokazati. Uvijek.
ovo ne postoji – HRVATSKO TRŽIŠTE KAPITALA –
ZSE – ODUMIRE
brokeri si više ne mogu zaraditi za plaću
preostaje samo staviti ključ u bravu
niti naš moderator više ne radi
forum odumire….
meni su zabranili pisat previše 🙂
ovo ne postoji – HRVATSKO TRŽIŠTE KAPITALA –
ZSE – ODUMIRE
brokeri si više ne mogu zaraditi za plaću
preostaje samo staviti ključ u bravu
niti naš moderator više ne radi
forum odumire….
Ljeto je, sezona godišnjih na vrhuncu.
U drugoj polovici kolovoza stvar će se pokrenuti s mrtve točke.
Sada je razdoblje skupljanja dionica. Naprosto zato što oni brži, odlučniji, spretniji i pametniji trenutno ne smetaju.
Ne znam jel ovo neka naročito dobra vijest, ali loša svakako nije.
Jel to preko sat vremena nije bilo niti jedne transakcije?
“trgovanje” je i dalje komatozno i kaotično
Struže se po dnu, čini mi se / nadam se.
Izvještaji fondova za kraj lipnja pokazuju da je bilo točno moje predviđanje o potpunom zaustavljanju odljeva kapitala u lipnju, a koji je bio masovan za vrijeme pada te je znatno usporio u svibnju.
Sad naprosto treba neki jači okidač da pokrene novac koji sjedi na računima.
Ili naprosto netko treba donijeti odluku da ovo više nema smisla.