Dobro da Agrokor ima utjecaja 0,4% kako je serislav čini mi de govorio.
Evo pada industrijske proizvodne i to upravo uz Agrokora a tek je počelo.
0.4% je rekao Vujčić iz HNB-a. 0.3 do 0.4% GDP-a na godišnjoj razini. I mislim da će u konačnici biti u pravu. Zašto? Pa evo zašto:
Industrija čini oko 25% hrvatskog GDP-a. Pala je ZA OVAJ MJESEC oko 0.6% NA GODIŠNJOJ BAZI, a očekivao se rast od oko 2.4%. Jedna tridesetinka (3%) od 25% je oko 0.8% od GDP-a na GODIŠNJOJ bazi. Znači moralo bi biti ovako cijeli ostatak godine da GDP ne padne, nego manje naraste za 0.6-0.7%, jer je prvi kvartal prošao bez promjena. A tako sigurno neće biti. Te fore tek je počelo itd. zapiknite negdje… Ipak mislim da Vujčić zna što govori.
Također, osobna potrošnja je porasla, bitno manje od očekivanja, ali jest, i još će. Jer sad slijedi raščišćavanje situacije, na način ovaj ili onaj.
Ponavljam, Agrokor je nebitan jednokratni događaj. Svi koji mu napuhavate značenje radite u korist svoje vlastite štete. Nemojte to raditi.
0.4% je rekao Vujčić iz HNB-a. 0.3 do 0.4% GDP-a na godišnjoj razini. I mislim da će u konačnici biti u pravu. Zašto? Pa evo zašto:
Industrija čini oko 25% hrvatskog GDP-a. Pala je ZA OVAJ MJESEC oko 0.6% NA GODIŠNJOJ BAZI, a očekivao se rast od oko 2.4%. Jedna tridesetinka (3%) od 25% je oko 0.8% od GDP-a na GODIŠNJOJ bazi. Znači moralo bi biti ovako cijeli ostatak godine da GDP ne padne, nego manje naraste za 0.6-0.7%, jer je prvi kvartal prošao bez promjena. A tako sigurno neće biti. Te fore tek je počelo itd. zapiknite negdje… Ipak mislim da Vujčić zna što govori.
Također, osobna potrošnja je porasla, bitno manje od očekivanja, ali jest, i još će. Jer sad slijedi raščišćavanje situacije, na način ovaj ili onaj.
Ponavljam, Agrokor je nebitan jednokratni događaj. Svi koji mu napuhavate značenje radite u korist svoje vlastite štete. Nemojte to raditi.
[/quote]
Agrokor nije” nebitan ni jedniokratan dogadaj”,barem ne za Hrvatsku!
Mozda ,neki pretjeruju u “crnilu”,ali problem je velik!
bisakovi
Događaj je jednokratan, produljenog trajanja, nepotrebno, ali jednokratan. Nikad se više neće ponoviti.
Događaj je nebitan, jer nikako i ni pod kojim uvjetima nešto što utječe na industrijsku proizvodnju max. 3%, a na čitavu ekonomiju max. 0.8%, s evidentnim jednokratnim efektom, ne pristajem nazivati bitnim.
Ne tvrdim da je neutjecajan, to nije. Ima utjecaja. Ali birajući između ocjene bitan ili nebitan jedino što se može ispravno reći je da je nebitan. Pogotovo uzimajući u kontekst veličinu i percipiranu važnost. Nebitan.
kolega serislav, mala digresija… osim što su TK i banke svojstveno odreagirale, zapravo se još ništa konkretno niti nije dogodio, tako da je o nekakvim bitnim efektima ili utjecajima još rano govoriti
[/quote]
Agrokor ne može biti nebitan (ne mojoj voljom nego voljom sile nečije). Naime, dobavljači kojima je dužan mogu lako na prosjački štap, a tamo rade deseci tisuća ljudi + 40.000 u Agrokoru…pa ti vidi kako je nebitan…volio bih da je nebitan…Zakonom je, što znači umjetno, spriječen kolaps…
objasni kako će Frank namiriti 700.000.000 kuna potraživanja od Agrokora ili Vindija mislim da nekih 300.000.000 kn itd….kreditom? pa dokle i tko će ga vraćati…
Unište nas velike Hrvatine…
Ovo upućuje i na slabljenje rasta GDP-a iako se pokušava kroz medije proturiti suprotno…
Sramota i to nacionalna….
tu se sad ponavlja neka mantra kao je agrokor strašno važan za hr. moš mislit. šta oni proizvode? voda, sladoled, vino, bijeli i crveni luk, ulje, majoneza i td. čim oni propadnu pet novih ulijeće na njihovo mjesto. dobavljačima ovo neće biti prvi put da ih je netko zavaljao. i šta sad ako todorić, artuković ili drk propadnu ili pretrpe značajne gubitke. svejedno im je to poklonjeno. još samo fali nadan vidošević da se požali na kraševu izloženost prema konzumu. ovdje se eventualno treba žaliti investitore koji su mudro izbjegavali taj bofl od dionica i sad trpe kolateralnu štetu.
tu se sad ponavlja neka mantra kao je agrokor strašno važan za hr. moš mislit. šta oni proizvode? voda, sladoled, vino, bijeli i crveni luk, ulje, majoneza i td. čim oni propadnu pet novih ulijeće na njihovo mjesto. dobavljačima ovo neće biti prvi put da ih je netko zavaljao. i šta sad ako todorić, artuković ili drk propadnu ili pretrpe značajne gubitke. svejedno im je to poklonjeno. još samo fali nadan vidošević da se požali na kraševu izloženost prema konzumu. ovdje se eventualno treba žaliti investitore koji su mudro izbjegavali taj bofl od dionica i sad trpe kolateralnu štetu.
Kolega, misim da griješite jer ne treba gledati samo Agrokor koji je ispao nacionalna sramota. Ovo je puno ozbiljnije jer je Agrokor bio država u državi sa svim svojim kooperantina i dobavljačima.
Nažalost, ostaje nam samo jedno…a to je ljubav 🙂
Nije ramljak dosao spasiti agrokor, vec sebe. Rusi su ga okarakterizirali kao trecerazrednog sarlatana, no to je i dobro, kad kod nas postoje i petorazredni boysi tipa keruma
nije pitanje samo kako je uprava mogla dati jamstva koja vrijede 10x više nego cijela firma, nego i kako su kreditori prihvatili davati nove kredite agrokoru kad su znali da su već izdata jamstva teška nekoliko puta više od vrijednosti firme!??! dakle krivnja je naravno na agrokoru, ali i na upravi leda i na upravama kreditora (banaka) koje su davale takve kredite bez realno naplativog jamstva!
[/quote]
Da to je zanimljivo da banke daju kredite 10 x veće od imovine od koje se mogu zadužiti ?!?!!? Evo ja bi volio isto dati stan zaod 100 k ojra za kredit od milion eura 🙂 u ovoj priči i banke su krive poprilično, možda i najviše jer su dozvolile da se toliko sve napuše…
šteta da nisu odvojili neke super firme od koncerna i važnije za gospodarstvo, a ostale prepustili bankama neka se naplate
A svi fond menađeri imaju zanimljiva primanja, uz koje osim toga mogu paralelno trejdati sa pozicijama u koje planiraju ulaziti/izlaziti preko računa svojih kumova :), bliže i dalje rodbine, a nikakve odgovornosti ako napraviš krivo ulaganje? Niti da ti oduzmu imovinu, niti da kazneno odgovaraš, milina od posla