možete vi navlačiti koliko hoćete, ali ZSE propada i gasi se, dionice praktički ne možeš više prodati držeći nalog na prodaji nego tek kad njime lupiš po bidu. ako vam to + mizerni prometi nije jasan znak što se dešava, onda imate teških problema s logičkim zaključivanjem ili lažete sami sebe….
Prenosim kratki post sa drugog foruma:
"Evo i poslovni portali mojnovac i limun su prdeknuli nakon Businessa.hr i još jednoga (ne sjećam se kojega)"
Dakle ovo sada definitivno ostaje kao zadnje utočište trejdera, špekulanata, da ne kazem navlakača…..
U poplavi loših vijesti, a nedostatku skoro ikakvih dobrih vijesti, ostaje prostor, kao i obično, za kojekakve polu-informacije i špekulacije na temelju kojih se formiraju kratkoročni vlakići iliti natjecanja po principu "tko zadnji – magarac".
Obično je tu riječ o tzv "narodnim dionicama" kao što se nekad bile Diok, Vlds, Ksst i slične.
Naravno, i na takvima se uvijek moze jako dobro zaraditi, ali treba jako dobro tempirati ulazak, a još bolje izlazak – a posebno se mora obratiti paznja na brojnost sljedbe koja se priključuje priči nakon što je ona započela….
Pitanje je jedino u kojem obimu i pod kojim pravilima ce se to nastaviti ako se, kojim slučajem, ugasi i ovaj forum ?
Kako će to onda funkcionirati ako više neće biti moguće oglasavati "sirokim narodnim masama", a zapravo samoj još maloj ekipici trejdera – špekulanata – što je idući "play of the day"…..da ne kazem neki uzi vremenski okvir….
Pored svih pesimista na ovom i ostalim forumima čini se da sam jedan od rjetkih optimista…
Ljudi ovo vječno neće trajati, očekujem u jesen napucavanje crobija i zelenilo ..
Naravno to je samo moje mišljenje, ne sugeriram nikom da sutra krene u lupanje po asku 🙂
@orangutane
Neće se burza ugasiti, ne brini. No, u situaciji u kojoj caruje neizvjesnost jasno je da investitori okljevaju s ulaganjem. Nitko točno ne zna sto će Agrokor značiti za domaće gospodarstvo i kako će se sve skupa odraziti na gospodarski rast. Radi se o velikoj zarazi u koju su pored Agrokora uključeni i dobavljači i banke, čak i društva koja nisu imala veliki direktni doticaj s Agrokorom tipa Adris ili Medika npr.
Dok situacija ne bude jasnija neće biti ni povećanja prometa, a ni rasta cijena i indeksa! Nažalost, neki će dosta stradati no to je sastavni dio ovog posla. Mislim da ćemo svi skupa i investitori i burza sve to preživjeti. No nažalost ili na sreću neki će dobro proći u cijeloj toj situaciji, a neki neće… tim koji neće, mogu samo poručiti: Vise sreće drugi put! I znanja, a posebno iskustva, sad kad su ga već stekli.
Dobro vrlo jednostavno pitanje sta ocekujete za kraj godine po pitanju dobiti dobrog dijela dionica, da li ce pasti ili ce rasti, mislim da vecina na ovom forumu ce reci da ce rasti jer svi parametri idu u prilog tome od rasta turizma, do rasta bdp-a, pada nezaposlenosti, do inflacije, kamata na stednju itd., te onda sljedi logicno pitanje zar onda ocekujete da ce te dionice padati na temelju cega ja ne vidim tu nekog razloga na vidiku, vidim i dalje uzlazni trend, a ovo samo kao korekciju, dok ce todex drustvo imati svoj ritam neovisno od ostalih kada vijesti oko todexa vise ne budu utjecali na trziste, sad znate kako je ako ste u gubitku u ovoj godini gledate pesimisticno ako ste u plusu gledate optimisticno tako jednostavno to utjece na nas i po pisanju se vidi kako tko se ponasa i u principu se zna zbog cega tj koja je posljedica toga da tako pise.
Bakicev osvrt na stanje ZSE –
Što se tiče hrvatske burze, mislim da se dogodilo sljedeće:
i dalje mislim da je (ovoliki) pad ‘bez veze’ u smislu da ne odražava realnost (promjene) vrijednosti hrvtaskih društava, od koja neka posluju sve bolje
dogodio se zato jer su naši građani uglavnom finacijskim nepismeni, a fond manageri ne baš sposobni: nako što su mnogi građani godinama apstinirali od ulaganja u equity (‘pametno’ držali uglavnom u banaka, uz risk-adjusted negativnu stopu) i nekretninama, nakon velikog rasta dionica ipak pohrlili uložiti nešto direktno i kroz fondove – pa kad su bili zatrpani gomilom negativnih katastrofičnih naslova isto tako išli naglo povući, a nema prave likvidnosti
ukupan promet na otvaranju ZSE 20 tisuća kuna, hahahaha
“bravo” HANFA, “bravo” uprava ZSE! ovako nešto se ne pamti!
Bakicev osvrt na stanje ZSE –
Što se tiče hrvatske burze, mislim da se dogodilo sljedeće:
i dalje mislim da je (ovoliki) pad ‘bez veze’ u smislu da ne odražava realnost (promjene) vrijednosti hrvtaskih društava, od koja neka posluju sve bolje
dogodio se zato jer su naši građani uglavnom finacijskim nepismeni, a fond manageri ne baš sposobni: nako što su mnogi građani godinama apstinirali od ulaganja u equity (‘pametno’ držali uglavnom u banaka, uz risk-adjusted negativnu stopu) i nekretninama, nakon velikog rasta dionica ipak pohrlili uložiti nešto direktno i kroz fondove – pa kad su bili zatrpani gomilom negativnih katastrofičnih naslova isto tako išli naglo povući, a nema prave likvidnosti
valjalo bi upitati i Gazdu da on iskaže svoj osvrt, može li 100 pametnih popraviti što jedna bu.dala upropasti
ukupan promet na otvaranju ZSE 20 tisuća kuna, hahahaha
"bravo" HANFA, "bravo" uprava ZSE! ovako nešto se ne pamti!
pod hitno je potrebno uvesti robote, neka oni sami trguju, oni se neće uopće živcirati što nema transakcija i prometa
pod hitno je potrebno uvesti robote, neka oni sami trguju, oni se neće uopće živcirati što nema transakcija i prometa
pod hitno treba sve prebaciti u poseban režim trgovanja tj. da se ta sića istrguje odjednom u 13 sati i gotovo….zapravo možda bolje da se pomakne na 10 sati tako da ljudi ne čekaju bez veze sve do 13
nije ni to loše, može i odmah u 9.15 i nakon trgovanja raspust