Ja u ovoj godini + 25,79% zahvaljujući ATPL koja mi je cca 85% udjela (u ovoj godini je narasla 34,94% – od 332 kn na 448 kn). Do kraja godine očekujem prinos od 100% što bi značilo da očekujem ATPL na 750 kn. Ako bude i više, tim bolje…
Na virtualnoj burzi sam u plusu vise od 70% i u top 30 sam, dok sam na pravoj burzi u plusu oko 30%, sto smatram dobrim rezultatom u odnosu na katastrofalne 2017. i 2018. godinu. koje sam zavrsio sa znacajnim minusom
+60%
Najviše kanadske dionice, indexi volatilnosti i talijanske obveznice.
Dobit bi bila i veća da nisam brutalno sil_van u kriptovalutama.
ZSE nemam ništa već skoro dvije godine. Ako krene pad >10%, možda kupim štogod.
+82%
bilo bi i više da do ožujka nisam bio 15% u minusu i onda je krenulo s OPTE…
tu je i dobra zarada od ATPL i trejdanje na ULJN, nešto DLKV, THNK…
Čekam razvoj PTKM, zanimljiv mi je VART… ali zapravo ne vidim neke nove potencijale pogotovo kad OPTE, ATPL odrade svoje i ako bude nešto s PTKM… tako da mi je cilj potpuno se posvetiti vanjskim burzama, američkoj zapravo… ali tek kad ZSE umre do kraja.
Za sada 11,8% (crobex portfolio) sto je vecinom zahvaljujuci kodt.
Plan je bio (1) ocistit se nepotrebnih dionice pogotovo bez dividendi + (2) pricekati turiste sredinom godine i uhvatiti moguce prilike, ostalo prebaciti vanka.
Ipak nasao sam nesto prilika i dokupio ove godine ADRS (P), TUHO i nesto malo LRHC, i svo troje bi mogao i dalje kupovati, ali pricekat cu brojeve za 3. kvartal.
Portfelj nakon dvogodisnjeg ciscenja izgleda ovako:
ADRS-P-A 24,39%
KODT-P-A 27,22%
LRHC 4,98%
RIVP 19,21%
SLRS 3,92%
TUHO 15,45%
Cash na bidu 4,83%
Do kraja godine ocekujem ev. dokup turista ako bude prilika, inace nece biti vecih promijena.
LP
+82%
bilo bi i više da do ožujka nisam bio 15% u minusu i onda je krenulo s OPTE…
tu je i dobra zarada od ATPL i trejdanje na ULJN, nešto DLKV, THNK…
Čekam razvoj PTKM, zanimljiv mi je VART… ali zapravo ne vidim neke nove potencijale pogotovo kad OPTE, ATPL odrade svoje i ako bude nešto s PTKM… tako da mi je cilj potpuno se posvetiti vanjskim burzama, američkoj zapravo… ali tek kad ZSE umre do kraja.
🙂 🙂 🙂
Još je ostalo dosta do kraja godine, i tko zna kakvi se zgubici još mogu dogoditi, ali svejedno ću usporediti ovogodišnji prirast u mom portfelju s onima u svim dosadašnjim godinama. S 16,8% zarade do sada u ovoj godini ovo je osrednja zarada tj. spada u osrednju trećinu mojih godišnjih zarada (12-16%), trećina zarada su od dvadesetak posto na gore a trećina su lošiji, godišnji gubici i nule. Unatoč tome, gledano apsolutno u kunama ovo mi je jedan od dva najveća porasta portfelja temeljem porasta vrijednosti dionica i reinvestiranih dividendi. Kako je to moguće? Zbog čuda složenog kamatnog računa, gdje moje godišnje zarade i uz to dodavanje živog novca u portfelj (ovo drugo više ne utječe previše jer je portfelj prerastao utjecaj mojih mogućnosti stavljanja viška novca na stranu) pretvaraju isti postotak iz godine u godinu u sve veći i veći apsolutni iznos u kunama. Jednom kada tu grudu snijega zakotrljate, ona postaje sve veća i veća. Ne treba veliki kvocijent da se shvati koncept utjecaja nelinearnih odnosa u životu i i svijetu općenito, ali nismo tako programirani, i treba presložiti razmišljanje koje nam je dato rođenjem i okruženjem. Normalno, blagodati nelinearnog u investiranju nećete osjetiti ako ste: adhd nedisciplinirani te novac vadite i stavljate ili vam novac zatreba pa grickate zarađeno ili ostvarujete zgubitak, ulažete veća-manja u junk poduzeća pa ide dok ne pukne ili ne ide nikako pa ste (često) opet na nuli ili svjesno riskirate ali razum prevladava pa visoki postotak zarade i ako ostvarite, ostvaren je riskiranjem na malom dijelu portfelja što je postotno nebitno i sa slabim utjecajem za cijeli portfelj. Dakle dosljednost, konzervativnost u ulaganju i sve unutra uvjeti su da se kotač složenog kamatnog računa i vrti bez zastanka i nikad ne ispadne s osovine.
Trenutačno na +108%
Negdje oko 14 posto, dobar dio na dividendama.
S obzirom na veličinu portfelja sam sasvim zadovoljan, prezadovoljan te bi odmah potpisao doživotni prinos, pa čak i manji.
Godišnji primos mi pokriva cjelogodišnji raskošni obiteljski trošak, tako da je meni sasvim dovoljno, ne treba biti pohlepan.
S obzirom da se niti 1 kn nije podigla s računa od 2009., već se sva kapitalna dobit/dividenda reinvestira, portfelj malo po malo poprima zaista respektabilne razine. Takav je plan za i dalje, minimalne korekcije portfelja, mahom blue chipovi, itd…
Ovo sve je moguće, jer mi ovo nije core business, već godišnju plaću zarađivam na sasvim drugom mjestu..
Pozdrav svima, evo da se i ja pridruzim. Ova godina prinos nestvarnih 150%. Naravno opte najzasluznija za to. Ulaz 1,67 prosjek. Mali dio (15%) kapitaliziran na 6,75. U toku godine trgovao sa adpl i tu zavrsio u minusu 4% usprkos dividendi. Ptkm kupio nedavno (raspon 28-31) jer vjerujem u zaokret u poslovanju koji se i desava ali nisam mogao ignorirati rast te prodao na 60+. 100% dobiti. Ponovo cu se ukljuciti ako padne ispod 40. Thnk gledao od 30 i neckam se na kraju kupio mali dio na 280 i sada u minusu. Iako nije pametno ulaganje nek se nade mozda nas iznenadi kakva vijest u dogledno vrijeme. Sapn ulaz na 226,00 target mi je iznad 350,00. I za kraj moja miljenica vlen kupovao prije par god u rasponu 5-8. Docekao 15+ vjerovao u dobru pricu i 20,00 kn. Prodao na 12. Pa ponovo kupovao na 9-10 kad su se talijani pojavili. Bio 50% u minusu i smanjio ulaz na 7,3. I dalje drzim vjerujem u razine 10+ ili dividendu. U svakom slucaju odlicna godina a vjerujem da moze biti i bolja. Od prilika vjerujem da je pevec jedan od bb.