KOEI (Končar-Elektroindustrija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KOEI (Končar-Elektroindustrija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.11.2024. u 15:59
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
KOEI
408,70
78.880
193
408,00
412,00
-1,45%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Rast dobiti je u cjelosti (i više, agregatni utjecaj ostalih članica na rast dobiti je negativan) zasluga KPT-a (AOP 142 – Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika). Budući da se prihodi najvažnije članice KPT-a ne konsolidiraju, već se udio u dobiti računa metodom udjela, mislim da kretanje prihoda KOEI-a treba uzeti s određenom rezervom. /Nemam KOEI, pratim ga zbog KODT-a kojeg imam dosta./

Da, pa mi koji ga imamo, kao glavni razlog baš zbog KPT-a ga i imamo jer tako divnu firmu ako ne možeš imati direktno, onda barem indirektno! Te dvije firme su dva najveća čuda, atrakcije, Lijepe naše, kakvi nacionalni parkovi i sl: rotlf:, mislim da bi turiste trebalo voditi u razgledavanje KPT-a i KODT! 😉

Rast dobiti je u cjelosti (i više, agregatni utjecaj ostalih članica na rast dobiti je negativan) zasluga KPT-a (AOP 142 – Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika). Budući da se prihodi najvažnije članice KPT-a ne konsolidiraju, već se udio u dobiti računa metodom udjela, mislim da kretanje prihoda KOEI-a treba uzeti s određenom rezervom. /Nemam KOEI, pratim ga zbog KODT-a kojeg imam dosta./

Ne razumijem zašto kupujete kčer polovnjaču/KODT/ u odnosu na pravog rasnog arabera
kao što je KOEI.pored neuporedivo boljih fundamentalnih pokazatelja,koei je i u prvoj ligi ,a KODT u trečoj.KOEI u crobex 10,a KODT jedva ušao u redovno trgovanje.
Malo osnovnoškolske matematike ne škodi.

Prema cijenama na dan 27.07.2008.i FI1H2011 :

P/E XPxBV KODT-R-A zadnju cijenu od 1243,43 je cca 17,85

KOEI-R-A ——————–612,73/koristim prosječnu cijenu/ je 5.83

17,85 :5,83=3,06 drugi korijen iz 3,06=1,75

Zašto plačate kodt skuplje 1,75 puta više od KOEI.
Zbog špekulanata tipa Ivane 7 koji su unutra ušli na 1000 i sada vam uvaljuju na 1250.
Ne čudim se burek investitorima,koji mogu biti žrtve forumaških špekulanata.
Ali gospodine Lynks vama se strašno čudim,jer ste znalac i da ste ušli u KODT dok je KOEI ovako jeftin.Što će se dogoditi kada ti špekulanti izađu.Pojaviti će se jazovka.Kupnja će nestati,a onda će
vam se Ivana 7 naslađivati da vas je ošišala.
KOEI je za kodt merđo u odnosu na polovnog fičeka.

U KOEI će teći med i mlijeko u potocima,a u KODT će i voda presahnuti.
Da se razumijemo KODT je dobra firma sa skupom dionicom,previše su je napumpali!

@lopina

Ovo je smiješno. KODT je dosta jeftiniji od KOEI i meni je jedna od najjeftinijih na ZSE, sigurno najjeftinija među “odličnima”. Bolja investicija od KODT je možda KORF i sl., ali od “vrhunskih” firmi niti jedna. Ja stvari gledam jednostavno ali ne baš tako jednostavno, taj P/E, P/B, to su gluposti. Ne možete tako procijenjivati vrijednost.

Rast dobiti je u cjelosti (i više, agregatni utjecaj ostalih članica na rast dobiti je negativan) zasluga KPT-a (AOP 142 – Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika). Budući da se prihodi najvažnije članice KPT-a ne konsolidiraju, već se udio u dobiti računa metodom udjela, mislim da kretanje prihoda KOEI-a treba uzeti s određenom rezervom.

Da, KPT je jedino poduzeće u toj "grupi" (Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika) i tu je povećanje od 7 milijuna kn u 2Q (12, 5 mil kn u 1H) u odnosu na prošlu godinu.
Ali to je isto od KOEI-a! 🙂 Nije to ničije tuđe, ne znam zašto bi išta "uzimali s rezervom". Pa jasno je da KODT i KPT čine preko 80% dobiti cijelog KOEI-a (pisao je NB na svom blogu o tome). Nije da je to dobro, ali tako je sad, i zašto me onda ne bi veselilo kada onaj koji najviše pridonosi dobiti KOEI-a (dakle KPT) poveća dobit?

A prihodi će se valjda uskoro povećati kada počnu najavljene investicije u HR (jer je pad ukupnih prihoda uzrokovao isključivo pad prihoda u zemlji, u inozemstvu su prihodi od prodaje ostali približno isti). Onda će se valjda i ostale članice Grupe trgnuti.

KODT

@lopina

Ovo je smiješno. KODT je dosta jeftiniji od KOEI i meni je jedna od najjeftinijih na ZSE, sigurno najjeftinija među "odličnima". Bolja investicija od KODT je možda KORF i sl., ali od "vrhunskih" firmi niti jedna. Ja stvari gledam jednostavno ali ne baš tako jednostavno, taj P/E, P/B, to su gluposti. Ne možete tako procijenjivati vrijednost.

KODT P/E nešto oko 9

KOEI P/E oko 6

Meni je 6 manje od 9 ,Sa rastom KOEI od , od 50% bi to bilo isto./ne zamarajmo se decimalama/

Vi preferirate KODT.Radi ćega,radi eventualnog preuzimanja.Tu KODT neće postići veću cijenu.
On je već ima i ne vjerujem da bi kupac platio ikakvu premiju na KODT već bi plačao tromjesečni prosjek koji je sada nešto preko 1300.
Ali kod preuzimanja KOEI,a naročito ako bi se rezali neprofitabilni dijelovi koncerna bi premija za KOEI
bila visoka.Sve ispode 1.ooo kn za preuzimanje većinskog paketa u KOEI bi za kupca bio dobar posao.
Dakle.i tu je KOEI u prednosti u odnosu na KODT.

Zašto mislite da će KOEI sa BV od 1 u dužem vremenskom razdoblju imati manje marže od KODT.
Niste li primjetili da je do prije dvije tri godine KODT bio gotovo jedini profitabilni dio koei
Nije li prošle godine,ili gledajući ukupnu dobit KOEI od gotovo 164 mil KODT spao na ispod
jedne četvrtine ukupne dobiti.Kako postoje i gubitaši u koncernu znaći da udio KODT u dobiti koncerna postaje sve manji,jer ostali dijelovi bolje posluju.Dakle,ostali rastu brže,a samim time i KOEI bi trebao
rasti brže.Ipak sve je to prošlost,zadnje dvije godine,a što donosi budućnost zaista ne znam.
Ja ovo gledam kao osnovnoškolsku matematiku i zaista nisam Nostradamus.
Ali ni Ivana7,ni ostali špekulanti nisu Nostradamus,sa špekulantskim podvalama će vam uvaliti skupo ono što je
kupila jeftino.Budite oprezni,jer špekulanti vam obožavaju niskolikvidne dionice tipa KODT
pa podižu cijenu prodavajući jedan drugome na sve višim razinama.Pa tko se ulovi ,ulovi.

U KOEI će teći med i mlijeko!

@lopina

Ma kakvog preuzimanaja, nikakva preuzimanja mi nisu na pameti. I ne volim preuzimanja, ne volim da netko preuzme moju firmu, pogotovo kod nas to ne završava dobro, većina su preuzimanja izvršena po preniskim cijenama (u zadnje vrijeme pogotovo).
Ne želim nikakve preuzimače u blizini. Osim ako baš ne misle platiti veliku premiju, ali to kod nas nije uobičajeno i načelno uopće mi nisu privlačne ideje da netko preuzima moju firmu. Od slučaja do slučaja naravno može se razgovarati, gdje stvarno postoji sinergija na strani preuzimača pa je stvarno voljan ponuditi cijenu koja je viša od vijednosti moje firme kao samostalne, ali toga kod nas u pravilu NEMA.
Puno mi je prihvatljivije da u takvim uvjetima moje firme budu preuzimači. Kada se vremena promjene, moći ću prihvatiti i obratne situacije ali do daljnjega takvo što ne želim vidjeti.

@lopina

Ma kakvog preuzimanaja, nikakva preuzimanja mi nisu na pameti. I ne volim preuzimanja, ne volim da netko preuzme moju firmu, pogotovo kod nas to ne završava dobro, većina su preuzimanja izvršena po preniskim cijenama (u zadnje vrijeme pogotovo).
Ne želim nikakve preuzimače u blizini. Osim ako baš ne misle platiti veliku premiju, ali to kod nas nije uobičajeno i načelno uopće mi nisu privlačne ideje da netko preuzima moju firmu. Od slučaja do slučaja naravno može se razgovarati, gdje stvarno postoji sinergija na strani preuzimača pa je stvarno voljan ponuditi cijenu koja je viša od vijednosti moje firme kao samostalne, ali toga kod nas u pravilu NEMA.
Puno mi je prihvatljivije da u takvim uvjetima moje firme budu preuzimači. Kada se vremena promjene, moći ću prihvatiti i obratne situacije ali do daljnjega takvo što ne želim vidjeti.

O preuzimanju ne odlučujemo mi.Ako očekujem preuzimanje,a to je uvijek moguće,jer je država gladna novaca, uvijek sam spreman platiti i malo više
od prosjeka kao što se događa na HRDH i kao što bi se moglo očekivati na LCDS.Kod HRDH špekulanti
plaćaju 20% i više jer očekuju ponudu na 100 do 276.Premija na rizik.

Ipak KOEI je potencijalna meta za preuzimanje.

U KOEI će teći med i mlijeko!

KOEI je tema za privatizaciju, to da, i to želim uvijek i svuda. A privatizacija i preuzimanje nije isto. Privatizacija je nešto jako jako lijepo, pozitivno, a preuzimanje tek ovisno o cijeni.

KOEI je tema za privatizaciju, to da, i to želim uvijek i svuda. A privatizacija i preuzimanje nije isto. Privatizacija je nešto jako jako lijepo, pozitivno, a preuzimanje tek ovisno o cijeni.

U ovom slučaju je to i jedno i drugo.KOEI je jako vrijedna firma,naravno zahvaljujući najboljim djelovima koncerna.Tu svakako pripada i KODT,možda je to i najvrijedniji dio koncerna,ali je dionica KODT preskupa s obzirom jer su je napumpali špekulanti.
I zato je KODT,odlična firma jedna od boljih u HRvatskoj,ali preskupa dionica s obzirom na cjelokupno
stanje na ZSE.

U KOEI će teči med i mlijeko,a u KODT kako odlući sindikat.

U ovom slučaju je to i jedno i drugo.KOEI je jako vrijedna firma,naravno zahvaljujući najboljim djelovima koncerna.Tu svakako pripada i KODT,možda je to i najvrijedniji dio koncerna,ali je dionica KODT preskupa s obzirom jer su je napumpali špekulanti.
I zato je KODT,odlična firma jedna od boljih u HRvatskoj,ali preskupa dionica s obzirom na cjelokupno
stanje na ZSE.

U KOEI će teči med i mlijeko,a u KODT kako odlući sindikat.

[/quote]

Od ne-kešolike imovine najvrijedniji je manjinski udio u KPT, iza njega KODT.
Nipošto se ne slažem da je KODT napunpana (daleko od toga!), meni je KODT dosta podcijenjenija nego KOEI. Ne znam kako to ne vidiš, što ti nije jasno u bilanci KODT i zašto ne vjeruješ u one sasvim razumne projekcije dugoročnog poslovanja koje potvrđuje i sam predsjednik uprave u nedavnom intervjuu, ali prema svemu tome KODT bi vrijedio puno više od ove cijene. Ti očito imaš drugačije očekivanje budućeg poslovanja.

Da, KPT je jedino poduzeće u toj ‘grupi’ (Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika) i tu je povećanje od 7 milijuna kn u 2Q (12, 5 mil kn u 1H) u odnosu na prošlu godinu.
Ali to je isto od KOEI-a! 🙂 Nije to ničije tuđe, ne znam zašto bi išta ‘uzimali s rezervom’. Pa jasno je da KODT i KPT čine preko 80% dobiti cijelog KOEI-a (pisao je NB na svom blogu o tome). Nije da je to dobro, ali tako je sad, i zašto me onda ne bi veselilo kada onaj koji najviše pridonosi dobiti KOEI-a (dakle KPT) poveća dobit?

Htio sam samo reći da ne znamo kako su se kretali prihodi *cijele* grupe bez uvida u RDG KPT-a. Možda je KPT imao povećanje prihoda, što bi kompenziralo pad prihoda na nivou ostatka koncerna. Također bi se uz konsolidaciju KPT-a vidjelo da su prihodi *cijele* grupe znatno veći nego je vidljivo iz trenutnog izvješća.

@lopina
:

P/E * P/B je ‘rule of thumb’ Grahamova formula koju navodi u Inteligentnom investitoru za procjenu ‘value’ kompanija. Pri tome P/E nije P/E ttm (kako ga vi lopina računate) nego historic P/E, znači prosječni P/E u zadnjih 10 godina.

Graham nije volio ulaganja u ‘growth’ kompanije kao što je KODT, međutim ipak je Inteligentnom investitoru dao drugu ‘rule of thumb’ formulu za valuaciju takvog tipa firmi:

fair P/E = 8 + 2 * (procjena prosječne stope rasta dobiti u sljedećih 7-10 godina)

Osim toga u BV KODT-a treba pribrojiti dugoročne rezervacije, a u earnings također tekuće rezervacije.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Da, KPT je jedino poduzeće u toj ‘grupi’ (Udio u dobiti od pridruženih poduzetnika) i tu je povećanje od 7 milijuna kn u 2Q (12, 5 mil kn u 1H) u odnosu na prošlu godinu.
Ali to je isto od KOEI-a! 🙂 Nije to ničije tuđe, ne znam zašto bi išta ‘uzimali s rezervom’. Pa jasno je da KODT i KPT čine preko 80% dobiti cijelog KOEI-a (pisao je NB na svom blogu o tome). Nije da je to dobro, ali tako je sad, i zašto me onda ne bi veselilo kada onaj koji najviše pridonosi dobiti KOEI-a (dakle KPT) poveća dobit?

Htio sam samo reći da ne znamo kako su se kretali prihodi *cijele* grupe bez uvida u RDG KPT-a. Možda je KPT imao povećanje prihoda, što bi kompenziralo pad prihoda na nivou ostatka koncerna. Također bi se uz konsolidaciju KPT-a vidjelo da su prihodi *cijele* grupe znatno veći nego je vidljivo iz trenutnog izvješća.

@lopina
:

P/E * P/B je ‘rule of thumb’ Grahamova formula koju navodi u Inteligentnom investitoru za procjenu ‘value’ kompanija. Pri tome P/E nije P/E ttm (kako ga vi lopina računate) nego historic P/E, znači prosječni P/E u zadnjih 10 godina.

Graham nije volio ulaganja u ‘growth’ kompanije kao što je KODT, međutim ipak je Inteligentnom investitoru dao drugu ‘rule of thumb’ formulu za valuaciju takvog tipa firmi:

fair P/E = 8 + 2 * (procjena prosječne stope rasta dobiti u sljedećih 7-10 godina)

Osim toga u BV KODT-a treba pribrojiti dugoročne rezervacije, a u earnings također tekuće rezervacije.

[/quote]
Hvala!
Ipakj kako je KODT samo dio u koncernu KOEI i njegov napredak donosi napredak majci ,logično.
Zadnja godina pokazuje da i ostali dijelovi koncerna napreduju brže od KODT jer dobit je puno
povečana u KOEI dok već dvije godine u KODT pomalo pada.To je dodatni razlog za davanje prednosti KOEI.Ne kažem da je KODT precijenjen,ali u odnosu na majku jeste.
Čuvajte se špekulanata tipa Ivane 7 i sindikata.Ipak mislim da u kodt nećete izgoriti,ali ćete
zato propustiti dobit u KOEI.
Ako se odlučim ulaziti u fondovske dionice KOEI će sigurno biti na prvom mjestu.Većim igračima nije mjesto u KODT jer je velika nelikvidnost,a malim tu nema mjesta jer je dionica napumpana i može
se u slijedećem razdoblju od mjesec dana očekivati samo klizanje.
Naravno,ako sindikat odlući može to i up,jer u KODT i ne treba puno kapitala za dizanje s obzirom
mali broj slobodnih dionica.
Mislim da bi bilo pametnije prodati kodt i ulaziti u KOEI.

New Report

Close