Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
KOEI | 408,70 | 78.880 | 193 | 408,00 | 412,00 | -1,45% |
krenulo je, krenulo. trlj, trlj[cool]
Molim te polako sa ovakvim postovima …..nemoj trljati ruke da nas ne urekneš….
zadnjih 3 mjeseca na KOEI stanje u top10 potpuno jednako, a dionica je pala za 40%…pa sad razmislite tko vas šiša [cool]
Ajde ti malo bolje pogledaj taj top10 zadnjih mjeseci. I ne zezaj poštene ulagače
* Važeći podaci za uredovni dan 09.04.2008 .
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 724.515 28,17 Skrb. račun
2. HZMO 384.628 14,95 Zast. račun
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 278.928 10,84 Osnovni račun
4. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 208.763 8,12 Skrb. račun
5. FLORIČIĆ KRISTIJAN 135.714 5,28 Osnovni račun
6. PBZ D.D. 132.298 5,14 Skrb. račun
7. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 103.814 4,04 Skrb. račun
8. KONČAR D.D. 35.511 1,38 Osnovni račun
9. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 29.222 1,14 Skrb. račun
10. ZEC BRANISLAV 22.267 0,87 Osnovni račun
Ukupno: 79,92
Čini mi se da u zadnji tjedan dana nema promjene.
ja pak u potpunosti razumijem sve što ti govoriš i slažem sa većinom rečenoga na neki način, a u svom postu htio sam naglasiti upravo ove detalje koje ti spominješ, rast EPS od 70%, 100 % i sl., da takve stope rasta mogu biti samo kratkotrajne (godinu-dvije) i to treba imati na umu i ako očekuješ takav rastu u narednoj godini, pa uzeti u obzir iduće godine (zato treba biti jako oprezan prilikom DCF analize, biti umjeren sa projiciranjem dugoročnijeg rasta), te prije svega jednu drugu činjenicu: rasta dobiti takvim stopama više nećemo gledati među domaćim kompanijama, sasvim sam siguran da će brzo takve pojave postati jednaka rijetkost kao i na razvijenim tržištima, tj. koliko god izgledalo neobično i prebrzo: naše tržište se polako pretvara u “razvijeno tržište”! Čudno je taj izraz na taj način rabiti, ali za svega par godina moći ćemo slobodno i naše tržište takvim nazivati, za razliku od sadašnjih novih članica EU, mi kada uđemo ova faza razvoja tržišta kapitala odnosno naših kompaniji bit će već polako iza nas, mi to odrađujemo paralelno s njima sada, već početkom sljedećeg desetljeća Hrvatsko tržište kapitala će biti istina malo ali razvijeno tržište, možda ga neće svi takvim percipirati odmah ali vjerujem da će tako izgledati. Na svakom tržištu postoje kompanije koje rastu stopama po više desetaka posto, ali takve su stvari relativno rijetke i često rizične za računati s njima, tako će biti i kod nas vrlo brzo, nakon buma građevinara i brodara, pa i banaka (ma cijelog tržišta :D), nisam siguran da li će koji sektor više ponoviti takve epizode, niti će oni nastaviti sa ovim, svi veliki rastovi će biti vrlo company-specific, nema više bljeskova nekih supersektora kao takovih.
Razumijem što si htio reći s ovim da ćemo mi postati “razvijeno tržište” – mislio si na kretanje cijena i smanjenu volatilnost. Ovako da odmah rješimo neke stvari u startu – nećemo mi postati razvijeno tržište kad uđemo u EU. Američko tržište je prije nego je došlo u sadašnje stanje imalo stoljeće i pol razvijanja iza sebe (ne računajući one najranije početke). Čisto je nemoguće očekivati da ćemo mi ubrzano kroz par godina postati razvijeno tržište. Koliko stvari nama fali da bi se barem približili razvijenom tržištu – derivativi, pojava market makera, sekuritizacija, prepoznat značaj financiranja velikih kompanija emisijom obveznica, prepoznat značaj M&A, razvoj i prepoznat značaj investicijskog bankarstva i hedge fondova, risk management i adekvatno hedgiranje na tržištu kapitala, rješavanje problema asimetričnosti informacija u što je moguće većoj mjeri, prepoznat značaj private equtyja (venture capital i LBO), merchant bankarstvo, portfolio management, itd… niti jedna od ovih stvari ne postoji još na našem tržištu osim što postoje neke naznake i sami začeci nekoliko navedenih stvari. Toliko o razvijenosti, a čak i o ovoj značajki razvijenog tržišta na koju si ti mislio – manja volatilnost cijena, opet mislim da griješiš – mi ćemo rasti (koliko smo rasli za vrijeme bull marketa) i nakon ulaska u EU, čak ćemo rasti i puno više od toga, to je neupitno. S druge strane s većim rastom imat ćemo i veće padove, što je također opet neupitno. Zašto je tome tako, osnovni razlog je taj što smo jako mlado tržište (ma tek reklo bi se dojenče) i ima tu još strahovito puno prostora za rast. Kao što će naš rast GDPa biti još dugo vremena iznad razvijenih zemalja, tako će i prinosi na našem tržištu biti na mahove puno puno viši nego kod njih. Glavno pitanje koje svakog od nas muči je pogoditi pravi trenutak [smiley].
EPS KOEI teško da će rasti po nekim nenormalnim stopama, ali sasvim sigurno (po meni) da će dugoročno i kvalitetno rasti, i osobno bih bio više nego zadovoljan kada bi u narednih 10 godina stopa rasta dobiti bila u prosijeku 15ak %, što je moguće i poželjno.
Rast od 70ak % teško da se može ponoviti tako lako, mislim moguće je na godinu-dvije, ali to onda samo znači da će idućih godina rast biti bitno manji, u prosijeku to mora doći na neke razumne razine. Jednostavno ovako: prodaja hoće rasti, profitne marže će doći na razinu sličnih kompanija vani, ali pitanje je koliko naglo će se te preobrazbe dogoditi, sasvim je u redu da porast marži bude i postepen, glavno da se do njega dođe a uz kvalitetan rast prodaje sa međunarodno konkurentnim proizvodivima. Sada je najvažnije što bolje se pozicionirati sa svojim proizvodima na međunarodnom tržištu i tamo ostvarivati trajniji rast prodaje, to je po meni najvažnije sada, uz restrukturiranje cijele grupe usmjeravanjem na te proizvode koje je moguće međunarodno konkurentno vani prodavati uz dugoročniju perspektivu svog položaja u tim grupama proizvoda. Izvoz i rješavanje neprofitabilnih djelatnosti, to je ono na što se KOEI mora narednih godina u potpunosti usmjeriti nastojeći si time osigurati dugoročni i uspješni opstanak.
Otprilike slična stvar koja vrijedi za tržište vrijedi i za KOEI. Ponovit će se opet rast kao u 2007. (i viši od toga), ali je pitanje kada i odabira pravog trenutka [smiley].
Astralis: “Otprilike slična stvar koja vrijedi za tržište vrijedi i za KOEI. Ponovit će se opet rast kao u 2007. (i viši od toga), ali je pitanje kada i odabira pravog trenutka . ”
Riječi ti se pozlatile…. dakle strpljen – spašen.
Po svemu sudeći Končar će biti taj koji će moderizirati ovih spomenutih 51 tramvaj. A možda ZET umjesto toga ipak kupi skraćeni TMK2200. Svakako plus za nas[thumbsup]
Po svemu sudeći Končar će biti taj koji će moderizirati ovih spomenutih 51 tramvaj. A možda ZET umjesto toga ipak kupi skraćeni TMK2200. Svakako plus za nas[thumbsup]
vec me strah svih dobrih vijesti o ovoj firmi[shocked]
vecinu danasnjih transakcija gutaju skriveni nalozi na kupnji… cini mi se da je ovo dno… ono sto je neizvjesno i sto me dosta brine, jest koliki ce biti rast prilikom oporavka trzista
PA mislim da su to slatke brige ili se ne slazete kolega?
vecinu danasnjih transakcija gutaju skriveni nalozi na kupnji… cini mi se da je ovo dno… ono sto je neizvjesno i sto me dosta brine, jest koliki ce biti rast prilikom oporavka trzista
Bojim se da razine preko 1000 Kn nećemo skoro vidjeti.
PA mislim da su to slatke brige ili se ne slazete kolega?
pa meni su dosta gorkog okusa[undecid]