KOEI (Končar-Elektroindustrija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KOEI (Končar-Elektroindustrija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 02:24
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
KOEI
408,70
78.880
193
408,00
412,00
-1,45%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Malo smo se odbili [smiley]? Nije puno al veseli.

KONČAR - tradicija, znanje, odgovornost

Da, situacija je danas puno bolja nego jučer:

Kupnja – KOEI-R-A
315 640,00
4 637,10
1 635,30
50 635,01
50 635,00

Prodaja – KOEI-R-A
73 643,00
35 644,00
20 644,90
10 644,99
100 650,00

Ignore: KressoM, delux

Mislim da se nismo razumjeli.

ja pak u potpunosti razumijem sve što ti govoriš i slažem sa većinom rečenoga na neki način, a u svom postu htio sam naglasiti upravo ove detalje koje ti spominješ, rast EPS od 70%, 100 % i sl., da takve stope rasta mogu biti samo kratkotrajne (godinu-dvije) i to treba imati na umu i ako očekuješ takav rastu u narednoj godini, pa uzeti u obzir iduće godine (zato treba biti jako oprezan prilikom DCF analize, biti umjeren sa projiciranjem dugoročnijeg rasta), te prije svega jednu drugu činjenicu: rasta dobiti takvim stopama više nećemo gledati među domaćim kompanijama, sasvim sam siguran da će brzo takve pojave postati jednaka rijetkost kao i na razvijenim tržištima, tj. koliko god izgledalo neobično i prebrzo: naše tržište se polako pretvara u “razvijeno tržište”! Čudno je taj izraz na taj način rabiti, ali za svega par godina moći ćemo slobodno i naše tržište takvim nazivati, za razliku od sadašnjih novih članica EU, mi kada uđemo ova faza razvoja tržišta kapitala odnosno naših kompaniji bit će već polako iza nas, mi to odrađujemo paralelno s njima sada, već početkom sljedećeg desetljeća Hrvatsko tržište kapitala će biti istina malo ali razvijeno tržište, možda ga neće svi takvim percipirati odmah ali vjerujem da će tako izgledati. Na svakom tržištu postoje kompanije koje rastu stopama po više desetaka posto, ali takve su stvari relativno rijetke i često rizične za računati s njima, tako će biti i kod nas vrlo brzo, nakon buma građevinara i brodara, pa i banaka (ma cijelog tržišta :D), nisam siguran da li će koji sektor više ponoviti takve epizode, niti će oni nastaviti sa ovim, svi veliki rastovi će biti vrlo company-specific, nema više bljeskova nekih supersektora kao takovih.

EPS KOEI teško da će rasti po nekim nenormalnim stopama, ali sasvim sigurno (po meni) da će dugoročno i kvalitetno rasti, i osobno bih bio više nego zadovoljan kada bi u narednih 10 godina stopa rasta dobiti bila u prosijeku 15ak %, što je moguće i poželjno.
Rast od 70ak % teško da se može ponoviti tako lako, mislim moguće je na godinu-dvije, ali to onda samo znači da će idućih godina rast biti bitno manji, u prosijeku to mora doći na neke razumne razine. Jednostavno ovako: prodaja hoće rasti, profitne marže će doći na razinu sličnih kompanija vani, ali pitanje je koliko naglo će se te preobrazbe dogoditi, sasvim je u redu da porast marži bude i postepen, glavno da se do njega dođe a uz kvalitetan rast prodaje sa međunarodno konkurentnim proizvodivima. Sada je najvažnije što bolje se pozicionirati sa svojim proizvodima na međunarodnom tržištu i tamo ostvarivati trajniji rast prodaje, to je po meni najvažnije sada, uz restrukturiranje cijele grupe usmjeravanjem na te proizvode koje je moguće međunarodno konkurentno vani prodavati uz dugoročniju perspektivu svog položaja u tim grupama proizvoda. Izvoz i rješavanje neprofitabilnih djelatnosti, to je ono na što se KOEI mora narednih godina u potpunosti usmjeriti nastojeći si time osigurati dugoročni i uspješni opstanak.

Da se uključim u raspravu.
Najbolje će vam sugerirati primjer profitabilnih tvrtki kao što je Coca-Cola. Znam, nije usporedivo s ovim sektorom, kao niti s domaćim tržištem, međutim radi se o profitabilnoj tvrtki i, što je za ovaj primjer znakovitije, tvrtkama sa stalnim porastom dobiti na zahtjevnom tržištu! Uz trenutni P/E od 23.5 se cijena ove dionice vrlo malo mijenjala tijekom ove višemjesečne korekcije, čak se i pozitivnije držala u odnosu na neke puno profitabilnije trvtke (ako promatramo kratko razdoblje od recimo godinu dana), i to sa značajno nižim omjerom P/E (npr. tvrtka DRYS ima P/E=4). Poanta u cijeloj priči je da je Coca-Cola Co. imala zadnjih 5 godina rast prihoda za oko 10%, ove godine se predviđa rast za 10%, a predviđa se jednako i idućih 5 godina rast prihoda za oko 10%. S druge strane DryShip (DRYS) je u zadnjih 5 godina imao rast prihoda oko čak 35%, za ovu se predviđa rast za 95%, već iduće godine pad od 25%, a za idućih 5 godina – tko zna! Dakako da i drugi fundamentalni pokazatelji imaju ovdje svoje prste, međutim kao što se iz navedenih primjera vidi P/E ne mora igrati trenutno značajnu ulogu na formiranje cijene. Osobno mislim da je KOEI puno bliži primjeru Coca-Cole (dugoročno ostvarivanje značajnije dobiti), nego DRYS (kratkoročne špekulacije o eventualnoj dugotrajnijoj značajnijoj zaradi).

te prije svega jednu drugu činjenicu: rasta dobiti takvim stopama više nećemo gledati među domaćim kompanijama, sasvim sam siguran da će brzo takve pojave postati jednaka rijetkost kao i na razvijenim tržištima, tj. koliko god izgledalo neobično i prebrzo: naše tržište se polako pretvara u “razvijeno tržište”!

slažem se da će takav rast postati rijetkost, ali ne još. mislim da pravi skok tek predstoji i dogodit će se sljedećih godina. ovo što smo do sada vidjeli u reformama ekonomije manje je rezultat približavanja EU a više tek slabljenja socijalističko-tuđmanovskog nasljeđa. meni se to čini više kao prvi koraci na putu u tržišnu ekonomiju. prave strukturne promjene za hrvatsku ekonomiju tek dolaze.

pogledaj nesuvislu javnu upravu, nikakvu zaštitu vlasničkih prava, bijednu investicijsku klimu… a sve se to mora hitno promijeniti jer hrvatska želi u eu. sav rast koji se dosada postiže u ovim uvjetima je samo posljedica izlaska iz onih još katastrofalnijih uvjeta u 1990-ima kad je ekonomija izvan nekih mafijaških konteksta bila jedva postojeća kategorija. u zadnjih nekoliko godina je tek malo zaživjela, a pravi razvoj tek treba doći.

da dodam i ovaj link:

http://www.seebiz.eu/hr/banke/krediti/krediti-brze-rastu-u-financijski-manje-razvijenim-zemljama,8784.html

“Krediti su u Hrvatskoj u razdoblju 2004. – 2007. rasli sporije od očekivanja na danoj razini financijskoga razvoja, a ne ekstremno brzo, kao što se obično misli.”

drugim riječima, hrvatska ekonomija nije u stanju neke pregrijanosti i niti blizu krajnjih granica nego se još nije ni počela pravo zagrijavati.

da dodam i ovaj link: http://www.seebiz.eu/hr/banke/krediti/krediti-brze-rastu-u-financijski-manje-razvijenim-zemljama,8784.html “Krediti su u Hrvatskoj u razdoblju 2004. – 2007. rasli sporije od očekivanja na danoj razini financijskoga razvoja, a ne ekstremno brzo, kao što se obično misli.” drugim riječima, hrvatska ekonomija nije u stanju neke pregrijanosti i niti blizu krajnjih granica nego se još nije ni počela pravo zagrijavati.

Zašto misliš da ova novinarka istinito piše? Mislim da je glupo kao argument za bilo koju tvrdnju postati link nekog portala. Svjedoci smo velikog neznanja mnogih novinara gdje se samo potvrđuje teza o podobnosti a ne o sposobnosti kod dobivanja radnih mjesta u Hrvatskoj.

gorgija: ” da dodam i ovaj link: http://www.seebiz.eu/hr/banke/krediti/krediti-brze-rastu-u-financijski-manje-razvijenim-zemljama,8784.html “Krediti su u Hrvatskoj u razdoblju 2004. – 2007. rasli sporije od očekivanja na danoj razini financijskoga razvoja, a ne ekstremno brzo, kao što se obično misli.” drugim riječima, hrvatska ekonomija nije u stanju neke pregrijanosti i niti blizu krajnjih granica nego se još nije ni počela pravo zagrijavati. ” Zašto misliš da ova novinarka istinito piše? Mislim da je glupo kao argument za bilo koju tvrdnju postati link nekog portala. Svjedoci smo velikog neznanja mnogih novinara gdje se samo potvrđuje teza o podobnosti a ne o sposobnosti kod dobivanja radnih mjesta u Hrvatskoj.

ma istina ali znam da sam negdje prije vidio i neke brojke i usporedbe koje su slično govorile (samo se ne sjećam točno pa ne mogu dokumentirati) tako da mi je zato i članak zvučao plauzibilno.

zadnjih 3 mjeseca na KOEI stanje u top10 potpuno jednako, a dionica je pala za 40%…pa sad razmislite tko vas šiša [cool]

sve je lako kad si mlad :)

krenulo je, krenulo. trlj, trlj[cool]

KONČAR - tradicija, znanje, odgovornost

zadnjih 3 mjeseca na KOEI stanje u top10 potpuno jednako, a dionica je pala za 40%…pa sad razmislite tko vas šiša [cool]

Mene nitko…ja ni primirisao prodaji, ali kupnji jesam [cool]

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Kupnja Prodaja
660,00 1
655,05 50
655,00 65
650,00 30
648,00 40
645,00 32
640,01 6
640,00 21
633,00 20
632,33 25
664,99 19