KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

evo, opet KODT gubitnik dana

Ovo je tipično hrvatski…dividenda koja to nije…vrijednost mog računa je ostala ista a količina dionica se poduplala…na zapadu to zovu stock-split.
Da je dividenda—kao što nije—onda bi se povećala svota na računu a broj dionica ionako je nebitan

meni na pbzu nista, zvao pbz brokere, jucer dobili spisak i odradili, ocito nisam bio na njemu, zvao skdd ne znaju nista o tome osim da moram to odraditi sam s jucerasnjim datumom i cijenom dionica, zvao korporativne akcije skdd nitko se ne javlja, zvao ponovno pbz brokere i dao odobrenje da ih oni individualno registriraju, zasto bi se ja zahebavao kad imam brokera, sad cekam da ih registriraju tj da ih ugledam na pbz investoru.
uglavnom, razgovarao s brokerom da provjerim jesam li u pravu: splitanje formalno pretvorili u "dividendu" i sada umjesto 100% neoporezivih dionica imati cu 50% oporezivih s cijenom od 1000 kn. ovim potezom kodt-a nista nisam dobio, moj udio u imovini i kapitalu kodt-a ostao isti, samo potencijalno izgubio porezom, opet mali dionicari stetuju samo ne kuzim koji benefit ima kodt ili vecinski vlasnik iz ove akcije?
mislio sam da ce nepismeno hrvatsko trziste mozda stvari vidjeti drugacije pa da se okoristim na nacin da pad nece ici skroz do 1/2 cijene, ali tu je tako sve jasno da cak ni u hrvatskoj nitko nije nasjeo.
.
[/quote]

Praktično su podijelili dividendu u iznosu od 300 kuna/dionici, u dionicama, obračunali i platili pripadajući porez na dohodak, po odbitku. Da su podijelili dividendu u novcu, trebalo bi im cca 85 milijuna kuna gotovine. Ovako su to izbjegli. Vi možete prodati kad hoćete i doći do novca, uz plaćanje
poreza na kapitalnu dobit na razliku između nabavne i prodajne cijene.
Da su napravili dokapitalizaciju, te onda stock-split na isti datum kao i ovo, opet bi vi imali isti problem, polovina dionica bi bila sa datumom stjecanja 17.09., i opet bi morali čekati 2 godine do neooporezive prodaje, zar ne?

Dobro, i dali sada prilikom upisivanja upisujemo nabavu cijenu od 300kn?

Ovo je stvarno van pameti, zvao sam sve nekoliko puta, SKDD,poreznu,pbz i sam KODT.
nitko ne zna koliku da stavim nabavnu cijenu 😀
U SKDD mi rekli nula,no ne moze se registrirati s nula kn.
Naprosto sam bez teksta. Očito neriješiv problem.

''Only last week I murdered a rock, injured a stone, hospitalized a brick. I'm so mean I make medicine sick!”

Ne možete platiti porez na kapitalnu dobit kada smo svi sa svim dionicama ostvarili gubitak. 😀

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/dsBhC81UR1NKjeTTfZ9Aaw==.pdf

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/dsBhC81UR1NKjeTTfZ9Aaw==.pdf
[/quote]
Po ovome bi trebali upisati 300kn??

Ma kojih 300kn, to znači da ćeš kod eventualne prodaje za cca 1.000kn platiti ogromam porez.

Netko tko ima dionice više od 3 godine i oslobođen je poreza, sad bi ovim potezom trebao platiti porez na pola svojih dionica u slučaju prodaje? Ne bi išlo.

Ma kojih 300kn, to znači da ćeš kod eventualne prodaje za cca 1.000kn platiti ogromam porez.

Netko tko ima dionice više od 3 godine i oslobođen je poreza, sad bi ovim potezom trebao platiti porez na pola svojih dionica u slučaju prodaje? Ne bi išlo.

Upravo tako. To je izgleda cijena stjecanja. Onaj tko ima dionice tri godine oslobođen je poreza za te dionice koje drži tri odnsono dvije godine. Za nove dionice nije.

Isto tako onaj tko ima dionice krace od dvije godine moze stare prodati i ostvariti porezni gubitak ako je cijena stjecanja manja od trzisne.
Jesam li u pravu?

Rastimo zajedno...

Ne.

Prilikom prodaje i obračuna kapitalne dobiti se primjenjuje FIFO metoda. Ako je prošlo dvije godine ostvarena kapitalna dobit se ne oporezuje, a kapitalni gubitak se ionako ne može prenositi koliko ja razumijem zakon, dulje od kraja kalendarske godine u godini u kojoj je realiziran.

Stekao sam dionice prije godinu dana po cijeni 1550 kuna. Ako sad prodam samo stare dionice realizirat cu porezni gubitak, zar ne?

Rastimo zajedno...

New Report

Close