Zlocesti,
Ne radi se o dokapu uplatom novca, vec samo dolazi do promijena na pasivi u kojoj statutarne rezerve prelaze u temeljni kapital i izadju se nova serija dionica s jednakom nominalom, a koja se dodjeljuje postojecim dionicarima sukladno njihovom udjelu.
Zlocesti,
Ne radi se o dokapu uplatom novca, vec samo dolazi do promijena na pasivi u kojoj statutarne rezerve prelaze u temeljni kapital i izadju se nova serija dionica s jednakom nominalom, a koja se dodjeljuje postojecim dionicarima sukladno njihovom udjelu.
Ako može pojašnjenje glede novih dionica. One se izdaju iz zadržane dobiti koja se prebacuje u temeljni kapital. To znači i povećanje vrijednosti firme ili griješim?
Prijedlog nadzornog je stvarno wow.
Zlocesti,
Ako može pojašnjenje glede novih dionica. One se izdaju iz zadržane dobiti koja se prebacuje u temeljni kapital. To znači i povećanje vrijednosti firme ili griješim?
[/quote]
zašto bi firma vrijedila više? ista vrijednost kapitala firme dijelit će se umjesto npr. na 100 udjela, u buduće na 200….no dionice na burzi bi trebale vrijediti 50% manje
Možda netko upućeniji zna što kaže porezni zakon, kakav je porezni tretman kod ovakve podjele dionica za stjecatelja:
1. Je li oporeziv?
2. Ako je, što je osnovica?
3. U slučaju prodaje (nemam namjeru) unutar 2 godine koji je datum stjecanja i koja nabavna cijena?
Još bolje ako netko zna koji članak/ci (tumačenje) ovo regulira.
Mislim da je ovo bitno za ‘obične’ dioničare.
PS Kapital i zadržana dobit bio je vaš i prije i nakon podjele dionica, samo se prije dijelio na N a sada na 2 x N dionica. Posljedično i cijena. Tržište naravno može nagraditi (višom cijenom) ove pozitivne činjenice:
– povećan je udio isplaćene dobiti sa 40% na 50%
– dobivaju svi a ne samo neki
– kao naravno i buduće uzlazno poslovanje i dobit
Bilanca pasive izgledat će malo drugačije…
Dakle što kažu porezni stručnjaci?
Zlocesti,
Prijedlog nadzornog je stvarno wow.
[/quote]
Drustvo dobit koju ostvaruje, a hvala bogu ostvaruje je konstantno rasporedjuje na nacin da dio ide u statutarne rezerve, a dio u isplatu dividende, medjutim statutom drustva je odredjeno do koje razine statutarne rezerve mogu biti, sta oce reci da se drustvo drzi statuta te u situaciju kada statutarne rezerve dodju do te granice drustvo se odlucuje na prenosenje statutarnih rezervi u temeljni kapital drustva na nacin da se statutarne rezerve u istom iznosu koliki je temeljni kapital unose u taj temeljni kapital te onda imamo duplo povecanje temeljnog kapitala zbog cega se izdaju i nove dionice u jednakom omjeru.U bilanci drustva se nista ne mijenja osim u dijelu povecanja temeljnog kapitala za iznos koji se smanjio sa statutarnih rezervi.
Do tog dijela jos +1 dionice nisam ni dosao jer sam bio iznenadjem ovom dividendom iako sam i to ocekivao u dogledno vrijeme samo ne ove godine, u svakom slucaju vise nego ekstra nakon ovog pesimizma po burzi, ove godine me barem iznenadjuju s dobrim dividendama ;)…znaci sada se cijena nakon provedbe dijeli na pola mogli bi onda ocekivat cijenu da se krece oko 1000kn ?
Po pokazateljima bi se već sada mogla trgovati na 2000 kn bez problema. Uz ovako pozitivno ponašanje uprave prema dioničarima i najave širenja kapaciteta ovo je jedna od najboljih dionica na domaćem tržištu.
Možda netko upućeniji zna što kaže porezni zakon, kakav je porezni tretman kod ovakve podjele dionica za stjecatelja:
1. Je li oporeziv?
2. Ako je, što je osnovica?
3. U slučaju prodaje (nemam namjeru) unutar 2 godine koji je datum stjecanja i koja nabavna cijena?
Nema poreznog tretmana, jer se na ovaj nacin ne ostvaruje kapitalna dobit, ne da mi se trazit zakon pa kome se da nek se potrudi
Hvala za info.
Već sam se zabrinuo da nema nikoga kad su konkretna pitanja na stolu.
Ostaje još pitanje datuma i cijene stjecanja novih (dodijeljenih) dionica. Posebno ako se netko odluči za prodaju prije isteka 2 godine. Radi se o stjecanju zar ne? Ovo nije stock split.
Jasno mi je da se direktno ne povećava vrijednost firme, ali su ovako statutarne rezerve ušle u temeljni kapital a nisu potrošene za nešto drugo. Ernt je stalno isplaćivao dobit iz rezervi pa da više nema tih novaca u firmi.
Ako brkam kruške i jabuke slobodno me prosvijetlite.
Hvala za info.
Već sam se zabrinuo da nema nikoga kad su konkretna pitanja na stolu.
Ostaje još pitanje datuma i cijene stjecanja novih (dodijeljenih) dionica. Posebno ako se netko odluči za prodaju prije isteka 2 godine. Radi se o stjecanju zar ne? Ovo nije stock split.
Za svaki slucaj trebalo bi malo bolje pogledat zakon da budemo sigurni.
Koliko vidim i svacam ovdje na poreznoj kazu
Dohodak od kapitala se ne utvrđuje po osnovi primitaka od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu ako su:
– dividende i udjeli u dobiti na temelju udjela u kapitalu iskorišteni za uvećanje temeljnog kapitala društva
Predpostavljam da je to to ?