35% veća dobit ?
Svaka čast !
Neka nitko ne kaže da je to već ugrađeno u cijenu.
Doduše, konačni sud izreći će tržište.
Stvarno izvjesce van ocekivanja ja sam ocekivao dobit oko 33-34, napisali 37 mil, a skrili vise od 12 milja inace bi bilo bar 45 jako ljepo, dug koji je bio u proslom kvartalu vracen ostalo jos malo dugorocnog.
P/e oko 11 pa gdje ces jeftinije za ovako dobro poduzece
Ma izvješće je predobro, iskreno se nadam da je ovo skrivanje zbog plaćanja manjeg poreza, a ne nekih drugih razloga…
Ma izvješće je predobro, iskreno se nadam da je ovo skrivanje zbog plaćanja manjeg poreza, a ne nekih drugih razloga…
Da to im je vec ustaljena praksa skrivat dio dobiti u rezerve radi manjeg poreza kada se bolje zaradjuje.
Da to im je vec ustaljena praksa skrivat dio dobiti u rezerve radi manjeg poreza kada se bolje zaradjuje.
[/quote]
ne vidim tu stavku – šzo mislite pod reterve – ima raznih rezervi
[/quote]
[/quote]
Koliko je meni poznato, ne radi se o skrivanju dobiti kroz rezerviranja, nego o osiguranju sredstava za otklanjanje nedostataka u garantnim rokovima. Oni proizvode investicijsku opremu, a ta ima garantne rokove. To je i porezno dopustivo, u suprotnom, da su rezerviranja porezno nepriznata, na njih bi plaćali porez na dobit, pa bi se to i vidjelo kroz poreznu obvezu poreza na dobit. Jasno, ako ne bude nedostataka u garantnom roku, rezerviranja se vraćaju u prihode, po isteku garantnog roka.
[/quote]
[/quote]
Stavka 129 RDG-a rezerviranja na to mislim se prikazuje kao trosak ide na stavku 79 bilance, tj u ovom slucaju stavku 82 bilance, ta lova nije potrosena ona se kao koristi za rezerviranja za garancije i sl, kada garancija istekne trebala bi se prenjeti u prihode i na to platit porez samo se kod te stavke moze biti jako kreativan i prakticki se kod kodt koristi za izbjegavanje placanja poreza pa onda imate dio skrivene dobiti na stavci pod rezerviranja, eto ako sam uspio dobro objasnit
[/quote]
[/quote]
Stavka 129 RDG-a rezerviranja na to mislim se prikazuje kao trosak ide na stavku 79 bilance, tj u ovom slucaju stavku 82 bilance, ta lova nije potrosena ona se kao koristi za rezerviranja za garancije i sl, kada garancija istekne trebala bi se prenjeti u prihode i na to platit porez samo se kod te stavke moze biti jako kreativan i prakticki se kod kodt koristi za izbjegavanje placanja poreza pa onda imate dio skrivene dobiti na stavci pod rezerviranja, eto ako sam uspio dobro objasnit
[/quote]
Rezerviranja u jamstvenim rokovima su porezno priznat rashod (čl.11.st.2 Zakona o porezu na dobit).
Zašto ih tvrtka ne bi koristila, ako na taj način odgađa plaćanje poreza na dobit, a dobit im nije potrebna za isplatu dividende, jer je i ostatak dobiti dovoljan. A to koliko su kreativni, dalo bi se diskutirati. Porezna to dopušta u iznosima koji su inače uobičajeni za branšu.
[/quote]
[/quote]
Koliko je meni poznato, ne radi se o skrivanju dobiti kroz rezerviranja, nego o osiguranju sredstava za otklanjanje nedostataka u garantnim rokovima. Oni proizvode investicijsku opremu, a ta ima garantne rokove. To je i porezno dopustivo, u suprotnom, da su rezerviranja porezno nepriznata, na njih bi plaćali porez na dobit, pa bi se to i vidjelo kroz poreznu obvezu poreza na dobit. Jasno, ako ne bude nedostataka u garantnom roku, rezerviranja se vraćaju u prihode, po isteku garantnog roka.
[/quote]
Naravno da za to sluze samo se na taj nacin moze izbjec placanje poreza na dobit kada zaradjujes vise, ako tebi za rezerviranje treba recimo 5 % prihoda jer znas koliko u postotku moze biti kvarova, tko ti brani stavit 20% posto iako znas da toliko nece ti trebat ali ako na taj nacin ces izbjec placanje poreza i ostavit vise love u firmi zasto onda to ne napravit, koja to firma jos stavlja 20% prihoda za rezerviranje pa ta bi propala kad joj 50% proizvoda se vraca na garanciju tko bi kupova od takve, u svakom slucaju oni koji znaju ovu firmu duze vremena znaju za to.